,

Πανσέληνος του λύκου: Την Παρασκευή η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς θα συνδυαστεί με έκλειψη

Η πρώτη πανσέληνος του 2020 θα συμβεί το βράδυ αυτής της Παρασκευής στις 10 Ιανουαρίου και θα συνδυαστεί με έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η

Πανσέληνος του λύκου: Την Παρασκευή η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς θα συνδυαστεί με έκλειψη

Η πρώτη πανσέληνος του 2020 θα συμβεί το βράδυ αυτής της Παρασκευής στις 10 Ιανουαρίου και θα συνδυαστεί με έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία θα είναι ορατή και από τη χώρα μας. Δεν θα είναι ορατή στις ΗΠΑ, στον κεντρικό Καναδά και στην Ανταρκτική.

Η έκλειψη παρασκιάς εμφανίζεται όταν το φεγγάρι εισέρχεται στη σκιά της γήινης παρασκιάς. Το αποτέλεσμα είναι ένα μέρος της Σελήνης να σκοτεινιάζει, αλλά όχι τελείως.

Advertisment

Το φαινόμενο της έκλειψης θα διαρκέσει για 4 περίπου ώρες και θα φτάσει στο αποκορύφωμά του γύρω στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Θα παρατηρήσουμε ότι η Σελήνη από λευκή, θα πάρει μια κιτρινωπή απόχρωση και σχεδόν το 90% του δίσκου της θα καλυφθεί από την παρασκιά της γης.

Η πανσέληνος συμβαίνει σχεδόν κάθε 27 μέρες. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται «πανσέληνος του λύκου» κυρίως από τους Αμερικάνους και εικάζεται ότι προέρχεται από τις φυλές των Ινδιάνων και των πρώτων αποικιακών χρόνων, όταν οι λύκοι αλυχτούσαν έξω από τα χωριά. Το πυκνό χιόνι του χειμώνα κάνει του ουρλιαχτά να ακούγονται εντονότερα. Άλλες φυλές την ονόμαζαν «Πανσέληνος του Πνεύματος» σηματοδοτώντας μια εποχή προσευχής και ενδοσκόπησης.

Συνολικά το 2020, θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις και θα είναι όλες παρασκιάς. Αυτό το είδος εκλείψεων είναι πάντως δύσκολο να γίνει αντιληπτό με γυμνά μάτια.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

www.space.com/35281-january-full-moon.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς
Ανακύκλωση: Παραγωγή βιοκαυσίμων από παλιά ρούχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση