Τα κλασικά έργα τέχνης διάσημων Ευρωπαίων καλλιτεχνών συνήθως απεικονίζουν σκηνές ευτυχίας και ονειρικά τοπία – αλλά πώς θα ήταν αυτοί οι ιστορικοί πίνακες αν οι ζωγράφοι είχαν την κλιματική αλλαγή στο νου τους; Με αφορμή την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική αλλαγή στη Μαδρίτη, το μουσείο Prado και η WWF συνεργάστηκαν για να αλλάξουν ψηφιακά τους πίνακες του μουσείου, για να αναδείξουν το δυσοίωνο μέλλον μας, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τα camps των προσφύγων.
Το project ονομάζεται + 1,5ºC Lo Cambia Todo, που σημαίνει ο 1.5ºC αλλάζει τα πάντα. Αναφέρεται στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα ανεβάσει τη θερμοκρασία κατά 1.5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα ανάμεσα στο 2030 και στο 2052. Αυτό το γεγονός θα προκαλέσει μια σειρά καταστροφικών επιπτώσεων, όπως την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, ξηρασία και εξαφάνιση ειδών.
Advertisment
Το μουσείο Prado και η WWF επέλεξαν πίνακες Ισπανών καλλιτεχνών – Francisco de Goya, Diego Velázquez, and Joaquín Sorolla – και 1 έργο τέχνης της Φλαμανδικής Αναγέννησης Joachim Patinir. Οι γραφίστες που κατάφεραν αυτό το εντυπωσιακά ανησυχητικό αποτέλεσμα ήταν οι Pedro Veloso, Marta Zafra, Julio Falagan και η ομάδα Conspiracy – οι οποίοι δημιούργησαν έναν post-apocalyptic κόσμο.
Ο πίνακας του Diego Velázquez με τίτλο Felipe IV a Caballo τονίζει το πρόβλημα της αύξησης στην στάθμη της θάλασσας. Το έργο τέχνης του Francisco de Goya με τίτλο El quitasol αποκαλύπτει το δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Advertisment
Το έργο El paso de la laguna Estigia από τον Joachim Patinir απεικονίζει τις επιπτώσεις της έντονης ξηρασίας με απώλεια του δροσερού τοπίου, το οποίο μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη. Τέλος, ο πίνακας του Joaquín Sorolla με τίτλο Niños en la playa, αποκτά μια τραγική χροιά υποδηλώνοντας την εξαφάνιση των ειδών που ήδη προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
[toggle title="Πηγές"]
mymodernmet.com/climate-change-paintings-museo-del-prado-wwf/
[/toggle]