, ,

5 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

Το portal, Heritage on the Edge, παρουσιάζει μια βάση δεδομένων για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

5 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

Το portal, Heritage on the Edge, παρουσιάζει μια βάση δεδομένων για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η λίστα δημιουργήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) σε συνεργασία με τη Google και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση τρισδιάστατης καταγραφής και αρχειοθέτησης CyArk.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν διάβρωση σε κάποια μνημεία τα οποία επηρεάζονται τόσο από την πρόσκρουση των κυμάτων, όσο και από το ράπισμα των ισχυρών ανέμων. Άλλα μνημεία κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, όπως και κάποιες πόλεις. Οξίνιση των ωκεανών και καταρρακτώδεις βροχές είναι επίσης συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.

Advertisment

Τα 5 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι: τα γλυπτά στο Νησί του Πάσχα, το Εδιμβούργο, τα αρχαία τεμένη στη Μπαγκεράτ του Μπαγκλαντές, η πόλη-λιμάνι Κίλουα Κισιουάνι (Kilwa Kisiwani) στην Τανζανία και τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Τσαν Τσαν στο Περού.

Στο πόρταλ δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μάθει για την ιστορία της κάθε τοποθεσίας μέσω φωτογραφιών, μοντέλων 3D και συνεντεύξεων με ειδικούς και κατοίκους. Είναι ένας τρόπος να νιώσουμε όλοι οι πολίτες του κόσμου πόσο σημαντικά είναι αυτά τα μνημεία για τον παγκόσμιο πολιτισμό και την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας.

Ο Άντριου Ποτς, συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή και την Κληρονομιά του ICOMOS, σε blog post της εφαρμογής Google Arts & Culture δήλωσε: «Ο πολιτισμός και η κληρονομιά είναι σημαντικά για τους ανθρώπους. Και όταν συζητάτε για την αλλαγή του κλίματος, είναι μια συζήτηση για τον πολιτισμό, μία συζήτηση για τους ανθρώπους».

Advertisment

Ο σκοπός όμως του πόρταλ δεν είναι να μας τρομάξει, αλλά να μας δείξει ότι εμείς οι ίδιοι είναι που κρατάμε το μέλλον αυτών των σημαντικών και μοναδικών μνημείων. Η αλλαγή μπορεί να επέλθει, η αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβεί αν αναλάβει ο καθένας τον δικό του ρόλο, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.

5 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από cnn.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση