,

Αλλάζουμε καλύτερα όταν αλλάζουμε μαζί

Όταν μάθαμε να περπατάμε και να μιλάμε, δεν τα καταφέραμε μόνοι μας. Οι πιο πολλοί από εμάς είχαμε σε κάθε βήμα έναν δάσκαλο κοντά

Αλλάζουμε καλύτερα όταν αλλάζουμε μαζί

Όταν μάθαμε να περπατάμε και να μιλάμε, δεν τα καταφέραμε μόνοι μας. Οι πιο πολλοί από εμάς είχαμε σε κάθε βήμα έναν δάσκαλο κοντά μας. Οι γονείς μας, τα αδέλφια μας και οι συγγενείς μας βρίσκονταν εκεί για να μας βοηθούν. Όταν λέγαμε «μπα μπα», έλεγαν «θες να πεις “μπαμπά”».

Επίσης, μας ενθάρρυναν. Όταν σταθήκαμε όρθιοι για πρώτη φορά και ξαναπέσαμε κάτω, το πιο πιθανό είναι πως δεν είπαν «τι αδέξια και χαζή που είσαι», αλλά «μπράβο το κορίτσι μου, για ξαναδοκίμασε. Προσπάθησε να κρατηθείς πρώτα από το τραπέζι». Αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι θα μάθαιναν ποτέ να περπατούν και να μιλούν χωρίς την προτροπή και την απλή ενθάρρυνση των άλλων. Ωστόσο, ως ενήλικες, προσπαθούμε συχνά να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας χωρίς να έχουμε βοήθεια ή να παίρνουμε ενθάρρυνση.

Advertisment

Όταν ο Μάρσαλ μού μίλησε για τις καθημερινές ερωτήσεις, ανέφερε επίσης ότι κάθε μέρα του τηλεφωνούσε κάποιος φίλος και τους τι έκανε. Έλεγχαν ο ένας τον άλλο, ώστε αφενός να είναι υπόλογοι και αφετέρου να προσφέρουν ενθάρρυνση. Προτείνω, λοιπόν, να κάνετε κι εσείς το ίδιο με κάποιον που διαβάζει αυτό το βιβλίο, κάποιον που ενδιαφέρεται να εφαρμόσει στην πράξη τα μυστικά. Έτσι θα ελέγχετε και θα ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο, θα δίνετε ιδέες για να διορθώνεστε. Αλλάζουμε καλύτερα όταν αλλάζουμε παρέα.

Ιδού μία ακόμα απλή τεχνική για να ενεργήσετε πάνω σε αυτά που ξέρετε. Αφιερώστε μισή με μία ώρα κάθε εβδομάδα για να συλλογιστείτε τη ζωή σας. Υπάρχει μια ρήση στη χριστιανική μοναστική παράδοση: «Μείνε στο κελί σου, και το κελί σου θα σου μάθει τα πάντα».

Όταν αφιερώνουμε χρόνο στην περισυλλογή, συχνά ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Η πειθαρχία να τις ακούσουμε είναι ζωτικής σημασίας. Έχουμε μόνο μία ζωή, τουλάχιστον εδώ, και ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Ο χρόνος για να συλλογιστούμε και να ακούσουμε είναι ο τρόπος που συγκρατούμε τη ζωή μας για να μην παραστρατήσει από τις προθέσεις μας.

Advertisment

Χρησιμοποίησα στην αρχή του βιβλίου την παρομοίωση της τοξοβολία, επισημαίνοντας πως η λέξη «αμαρτία», στα ελληνικά, σημαίνει «χάνω τον στόχο». Όταν εφαρμόζουμε καθημερινά, ή κάθε εβδομάδα, την περισυλλογή για να καθορίσουμε αν «πετυχαίνουμε τον στόχο», επιτρέπουμε τις φυσικές, μικρές διορθώσεις, που τελικά δημιουργούν μια καλή ζωή.

Απόσπασμα από το βιβλίο του John Izzo με τίτλο «Τα 5 μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση