Γλάστρα – ρομπότ ακολουθεί το φως του ήλιου και ειδοποιεί όταν το φυτό χρειάζεται νερό

Τα φυτά διακοσμούν το εσωτερικό και εξωτερικό των σπιτιών μας από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Και είναι πράγματι εξαιρετικά ευεργετικά, γι’

Γλάστρα – ρομπότ ακολουθεί το φως του ήλιου και ειδοποιεί όταν το φυτό χρειάζεται νερό

Τα φυτά διακοσμούν το εσωτερικό και εξωτερικό των σπιτιών μας από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Και είναι πράγματι εξαιρετικά ευεργετικά, γι’ αυτό και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν πια μια ανάγκη παρά ένα αντικείμενο διακόσμησης.

Η καλή υγεία δεν είναι ποτέ εκτός μόδας και τα φυτά εσωτερικού χώρου την βελτιώνουν, βοηθούν πολύ στην αναπνοή, επιταχύνουν τη διαδικασία θεραπείας, καθαρίζουν τον αέρα, τονώνουν τη μνήμη, τη διάθεση, μας χαλαρώνουν λίγο πριν τον ύπνο και πολλά άλλα. Κι όμως, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας αφήνει ελάχιστο χρόνο για να τα φροντίσουμε και συχνά ξεχνάμε να τα τοποθετήσουμε στο κατάλληλο σημείο και να τα ποτίσουμε. Όμως η τεχνολογία έχει και εδώ μια λύση να μας προτείνει.

Το HEXA Plant δημιουργήθηκε από τον Sun Tianqi αφότου είδε ένα μαραμένο ηλιοτρόπιο σε μια έκθεση λουλουδιών. Γνώριζε ότι θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν είχε μετακινηθεί στον ήλιο. «Η αρχική ιδέα του project ήρθε από ένα μαραμένο ηλιοτρόπιο. Το 2014, είχα επισκεφθεί μια έκθεση και στάθηκα κοιτάζοντας το νεκρό λουλούδι ανάμεσα σε όλα τα άλλα που ήταν ανθισμένα. Το λουλούδι βρισκόταν σε ένα σημείο που είχε πάντα σκιά.

Δεν είχε ιδέα πώς κατέληξε εκεί ή γιατί μαράθηκε – αν ήταν από την έλλειψη φωτός ή νερού – αλλά ήταν απλά εκεί μαραμένο. Σκεφτόμουν ότι αν μπορούσε να κινηθεί λίγο, θα έβγαινε από τη σκιά και θα ζούσε. Αλλά δεν μπορούσε».

Γι’ αυτό και δημιούργησε μια γλάστρα ρομπότ που κινείται ανάλογα με το πού βρίσκεται το φως του ήλιου μέσα στο σπίτι. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα φυτά είναι παθητικά, στέκονται εκεί ό,τι κι αν τους συμβεί και έχουν τον μικρότερο βαθμό ελευθερίας ανάμεσα στα άλλα πλάσματα της φύσης.

Αλλά η συσκευή που έφτιαξε εργάζεται υπέρ του φυτού, εντοπίζοντας το φως του ήλιου ή τη σκιά, ανάλογα με το τι χρειάζεται. Το HEXA Plant μάλιστα περιστρέφεται ώστε όλα τα φύλλα του φυτού να δουν τον ήλιο. Επίσης, παράγει θόρυβο όταν αντιλαμβάνεται ότι το φυτό χρειάζεται πότισμα.

Η γλάστρα-ρομπότ λειτουργεί με σένσορες και διαθέτει και κάμερα με νυχτερινή όραση. Επιπλέον, έχει WIFI αλλά και θύρες USB για άλλες χρήσεις. Μέχρι πρόσφατα δεν ήταν διαθέσιμο για αγορά, αλλά όπως ανακοίνωσε ο δημιουργός του, σύντομα θα είναι.

[toggle title="Πηγές"]

www.bustle.com/p/this-robot-planter-follows-the-sunlight-throws-tantrums-if-you-dont-water-it-17294949

[/toggle]

Book For Thought | S1E13

Δείτε Επίσης

Αξίζει να διαβάσετε

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε