, ,

Μυστήρια σήματα από το διάστημα επαναλαμβάνονται κάθε 16 μέρες και προβληματίζουν τους αστρονόμους

Αστρονόμοι στον Καναδά λαμβάνουν μυστήρια ραδιοκύματα από ένα μακρινό σημείο στο διάστημα. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι ιδιαίτερο – αυτά τα σύντομα

Μυστήρια σήματα από το διάστημα επαναλαμβάνονται κάθε 16 μέρες και προβληματίζουν τους αστρονόμους

Αστρονόμοι στον Καναδά λαμβάνουν μυστήρια ραδιοκύματα από ένα μακρινό σημείο στο διάστημα. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι ιδιαίτερο – αυτά τα σύντομα ραδιοσήματα είναι γνωστά εδώ και καιρό. Αλλά το περίεργο είναι πως είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν ένα σταθερό μοτίβο.

Συνήθως, αυτά τα σήματα προέρχονται από διαφορετικά σημεία στον ουρανό. Πρόκειται για τεράστιες λάμψεις ακτινοβολίας από το βαθύ διάστημα που διαρκούν μόνο για λίγα milliseconds, καθώς λάμπουν δισεκατομμύρια μίλια πριν τα εντοπίσουμε εδώ στη Γη.

Advertisment

Τα πρόσφατα όμως ραδιοκύματα που εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν από τους ειδικούς επαναλαμβάνουν τη δραστηριότητά τους κάθε 16 ημέρες, δημιουργώντας προβληματισμό. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν μετά από έρευνα των Dongzi Li και των συνεργατών του με δεδομένα που συνέλεξαν από το τηλεσκόπιο CHIME του Πανεπιστημίου British Columbia.

Οι αστρονόμοι κατέγραφαν 1-2 ραδιοκύματα την ώρα σταθερά για 4 ημέρες και στη συνέχεια κανένα σήμα για 12 ολόκληρες ημέρες. Και αν και στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί 100 διαφορετικοί τύποι ραδιοκυμάτων, κανένας δεν παρουσιάζει κάποιο σταθερό μοτίβο και συχνότητα εμφάνισης.

Μπορεί κάποιος ή κάτι να ελέγχει την ακολουθία και συχνότητα αυτών των σημάτων; Κάποιοι αναρωτιούνται ακριβώς αυτό, ωστόσο, ο αστροφυσικός Dunkan Lorimer από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Virginia εστιάζει στο πόση γνώση θα μπορούσε να μας προσφέρει η μελέτη αυτού του συγκεκριμένου μυστήριου μοτίβου: «Πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο. Είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση σχετικά με την προέλευση των ραδιοκυμάτων».

Advertisment

Έχει ειπωθεί ότι το αντικείμενο που στέλνει αυτό το σήμα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιο άστρο ή σε κάποια μαύρη τρύπα. Οι άνεμοι θα μπορούσε να είναι άλλη μια εξήγηση για τη σιωπή και την εμφάνιση, αν και δεν επιλύει τον προβληματισμό των 16 ημερών.

Αλλά παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τα σήματα, αποκλείουν ορισμένες πηγές: «Αν ήταν μια απόπειρα των εξωγήινων,  νομίζω ότι θα εξέπεμπαν πιο γρήγορα επειδή μια περίοδος 16 ημερών δεν είναι αποτελεσματική για επικοινωνία», αναφέρει ο Leon Oostrum από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας στην Ολλανδία.

[toggle title="Πηγές"]

https://nypost.com/2020/02/10/mysterious-deep-space-object-sending-signals-to-earth-every-16-days/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση