Αστρονόμοι στον Καναδά λαμβάνουν μυστήρια ραδιοκύματα από ένα μακρινό σημείο στο διάστημα. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι ιδιαίτερο – αυτά τα σύντομα ραδιοσήματα είναι γνωστά εδώ και καιρό. Αλλά το περίεργο είναι πως είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν ένα σταθερό μοτίβο.

Συνήθως, αυτά τα σήματα προέρχονται από διαφορετικά σημεία στον ουρανό. Πρόκειται για τεράστιες λάμψεις ακτινοβολίας από το βαθύ διάστημα που διαρκούν μόνο για λίγα milliseconds, καθώς λάμπουν δισεκατομμύρια μίλια πριν τα εντοπίσουμε εδώ στη Γη.

Τα πρόσφατα όμως ραδιοκύματα που εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν από τους ειδικούς επαναλαμβάνουν τη δραστηριότητά τους κάθε 16 ημέρες, δημιουργώντας προβληματισμό. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν μετά από έρευνα των Dongzi Li και των συνεργατών του με δεδομένα που συνέλεξαν από το τηλεσκόπιο CHIME του Πανεπιστημίου British Columbia.

Οι αστρονόμοι κατέγραφαν 1-2 ραδιοκύματα την ώρα σταθερά για 4 ημέρες και στη συνέχεια κανένα σήμα για 12 ολόκληρες ημέρες. Και αν και στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί 100 διαφορετικοί τύποι ραδιοκυμάτων, κανένας δεν παρουσιάζει κάποιο σταθερό μοτίβο και συχνότητα εμφάνισης.

Μπορεί κάποιος ή κάτι να ελέγχει την ακολουθία και συχνότητα αυτών των σημάτων; Κάποιοι αναρωτιούνται ακριβώς αυτό, ωστόσο, ο αστροφυσικός Dunkan Lorimer από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Virginia εστιάζει στο πόση γνώση θα μπορούσε να μας προσφέρει η μελέτη αυτού του συγκεκριμένου μυστήριου μοτίβου: «Πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο. Είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση σχετικά με την προέλευση των ραδιοκυμάτων».

Έχει ειπωθεί ότι το αντικείμενο που στέλνει αυτό το σήμα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιο άστρο ή σε κάποια μαύρη τρύπα. Οι άνεμοι θα μπορούσε να είναι άλλη μια εξήγηση για τη σιωπή και την εμφάνιση, αν και δεν επιλύει τον προβληματισμό των 16 ημερών.

Αλλά παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τα σήματα, αποκλείουν ορισμένες πηγές: «Αν ήταν μια απόπειρα των εξωγήινων,  νομίζω ότι θα εξέπεμπαν πιο γρήγορα επειδή μια περίοδος 16 ημερών δεν είναι αποτελεσματική για επικοινωνία», αναφέρει ο Leon Oostrum από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας στην Ολλανδία.

[toggle title="Πηγές"]

https://nypost.com/2020/02/10/mysterious-deep-space-object-sending-signals-to-earth-every-16-days/

[/toggle]

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε