Η NASA έχει καταγράψει ήδη πάνω από 170 σεισμούς στον πλανήτη Άρη

Ο σεισμογράφος InSight της NASA έχει εντοπίσει εκατοντάδες σεισμούς στον πλανήτη Άρη, συμπεριλαμβανομένων 20 που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικοί. Συγκριτικά με τους σεισμούς εδώ στη

Η NASA έχει καταγράψει ήδη πάνω από 170 σεισμούς στον πλανήτη Άρη

Ο σεισμογράφος InSight της NASA έχει εντοπίσει εκατοντάδες σεισμούς στον πλανήτη Άρη, συμπεριλαμβανομένων 20 που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικοί. Συγκριτικά με τους σεισμούς εδώ στη Γη, εκείνοι του Άρη ήταν αρκετά αδύναμοι, αλλά αυτά τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να παρέχουν στους επιστήμονες περισσότερες πληροφορίες για το υπέδαφος και τα κατώτερα στρώματα του πλανήτη.

Τα αρχικά αποτελέσματα της αποστολής δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στα επιστημονικά περιοδικά Nature Geoscience και Nature Communications. Το στατικό ρομποτικό εργαστήριο InSight, το οποίο προσγειώθηκε στον πλανήτη μέσω υπερηχητικού αλεξίπτωτου το 2018, εντόπισε τον πρώτο πιθανό σεισμό τον Απρίλιο του 2019.

Advertisment

Πολλοί από τους σεισμούς που εντόπισε το InSight ήταν αρκετά μικροί ώστε οι άνθρωποι δεν θα τους αντιλαμβανόμασταν στη γη, δήλωσε ο Philippe Lognonné, κύριος ερευνητής για ένα από τα όργανα μέτρησης του ρομπότ. «Ο Άρης είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμικός κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός», πρόσθεσε ο Philippe Lognonné. «Τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Οι 24 μεγαλύτεροι σεισμοί, ο οποίοι αναλύονται και στο άρθρο έφτασαν μόνο τους 3 ή 4 βαθμούς Ρίχτερ, οι οποίοι συχνά γίνονται αντιληπτοί από τους ανθρώπους στη γη, αλλά δεν προκαλούν ζημιές. Αλλά σε αντίθεση με τη Γη, όπου οι σεισμοί συμβαίνουν πιο κοντά στην επιφάνεια, φαίνεται ότι οι σεισμοί που εντόπισε το InSight έτειναν να ξεκινούν από πολύ βαθύτερα (30 με 50 χιλιόμετρα). Όσο πιο βαθύς ο σεισμός, τόσο λιγότερο αντιληπτός γινόταν και από τον σεισμογράφο.

«Η γενική αιτία των σεισμών είναι η αργή μακροχρόνια ψύξη του πλανήτη», ανέφερε ο Bruce Banerdt, επίσης ένας εκ των κύριων ερευνητών. Το εσωτερικό του Άρη, όπως και η Γη, ψύχονται από τη στιγμή που διαμορφώθηκαν. Καθώς ο πλανήτης παγώνει, συστέλλεται και o εύθραυστος φλοιός του πλανήτη ραγίζει.

Advertisment

Αυτή γενική αντίληψη, αλλά η συγκεκριμένη αιτία του κάθε σεισμού είναι ακόμα άγνωστη. «Οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων μηχανισμών για την πρόκληση αυτών των σεισμών είναι ακόμα ένα μυστήριο για εμάς», προσθέτει ο Banerdt. Μπορεί να μην γνωρίζου τι ακριβώς προκαλεί τον καθένα, αλλά έχουν μετρήσει πολλά άλλα στοιχεία για τον πλανήτη Άρη.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ότι οι άνεμοι δυναμώνουν από τα μεσάνυχτα έως νωρίς το πρωί, καθώς ψυχρότερος αέρας κατεβαίνει από τα υψίπεδα του νοτίου ημισφαιρίου προς την πεδιάδα του βορείου ημισφαιρίου όπου βρίσκεται το ρομποτικό σταθερό εργαστήριο. Οι άνεμοι φθάνουν στο αποκορύφωμα τους λίγο μετά το μεσημέρι, όταν πέφτει η ατμοσφαιρική πίεση.

Το απόγευμα οι άνεμοι εξασθενούν σε μεγάλο βαθμό και έως τα μεσάνυχτα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι αρκετά ήσυχες, ώστε τα όργανα του InSight να μπορούν να ανιχνεύσουν τα «μουρμουρητά» από τα έγκατα του πλανήτη Άρη.

Όλοι οι σεισμοί έχουν ανιχνευθεί ακριβώς στη διάρκεια αυτών των ήσυχων βραδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι κατά πόσο υπάρχει ρευστό μάγμα στο υπέδαφος του Άρη.

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από www.theverge.com

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση