,

Στα εκπαιδευτήρια Δούκα τα μαθήματα συνεχίζονται μέσω πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας eLearning

Την περίοδο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, κάποια φαίνεται ότι είχαν ήδη προνοήσει και

Στα εκπαιδευτήρια Δούκα τα μαθήματα συνεχίζονται μέσω πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας eLearning

Την περίοδο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, κάποια φαίνεται ότι είχαν ήδη προνοήσει και σήμερα αποτελούν φωτεινά παραδείγματα.

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, πρωτοπορώντας στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και έχοντας υλοποιήσει ηλεκτρονικές πλατφόρμες που διευκολύνουν και προάγουν την σχολική λειτουργία, συνεχίζουν με επιτυχία να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς όλους τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΙΒ, GCE A’ Levels, Foundation in Art & Design (BTEC).

Advertisment

Το σχολείο εισήγαγε την εκπαιδευτική μεθοδολογία «ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή» (1:1 computing), πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και συνεχίζει την καθημερινή εκπαίδευση των μαθητών του, μέσα από ειδικό πρόγραμμα eLearning για όσο διάστημα θα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Το πρόγραμμα αυτό έχει καταρτιστεί με στόχο να προάγει την εξ αποστάσεως μάθηση σε όλες τις βαθμίδες, έχοντας ως μέλημα τη μετάδοση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια αξιών, ακόμα και μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.

Με την αξιοποίηση της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας, οι μαθητές θα μπορούν να έχουν εξατομικευμένη προσωπική επικοινωνία και ανατροφοδότηση με τους εκπαιδευτικούς τους, να εμπεδώνουν αλλά και να προχωρούν στην ύλη τους κάνοντας εργασίες και λύνοντας ασκήσεις. Παράλληλα θα μπορούν να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους και να επικοινωνούν οργανωμένα με τους εκπαιδευτικούς τους μέσα σε ένα περιβάλλον «ψηφιακής τάξης».

Δείτε όλα τα άρθρα μας για τον κορονοϊό

Advertisment

Οι μαθητές του Λυκείου και του I.B. θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλάδας και εξωτερικού. Η Εναλλακτική Δράση επικοινώνησε με την Ελένη Δούκα, Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, και μας απάντησε στις ερωτήσεις μας.

1. Πείτε μας με λίγα λόγια τι είναι η μεθοδολογία «ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή» (1:1 computing) και πως λειτουργεί;

Το “1:1 Educational Computing” προβλέπει τη χρήση ενός ατομικού Μαθητικού Υπολογιστή για κάθε μαθητή από Δ’ Δημοτικού έως και Γ’ Λυκείου, με τον οποίο συμμετέχει στις μαθησιακές δραστηριότητες (με διαφορετική ένταση σε κάθε βαθμίδα). Με τον τρόπο αυτό, ο μαθητής γίνεται συμμέτοχος στην προσωπική του μάθηση ενώ ο εκπαιδευτικός γίνεται συνεργάτης και καθοδηγητής, οργανώνει, εμπνέει και δημιουργεί βιωματικές δραστηριότητες, καλλιεργεί την πρωτοβουλία, την υπευθυνότητα, την κριτική σκέψη. Με τα εργαλεία του Μαθητικού Υπολογιστή, εξατομικεύεται η διδασκαλία, ενισχύονται οι πολλαπλές αναπαραστάσεις, προωθείται η έρευνα και η αναζήτηση πληροφοριών.

Ο Μαθητικός Υπολογιστής δεν ανταγωνίζεται και δεν ακυρώνει τους καθιερωμένους τρόπους διδασκαλίας, αλλά τους συμπληρώνει. Πρόκειται για ένα υψηλής αξίας εργαλείο και για ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο μάθησης, διδασκαλίας και ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων.

2. Αυτή την περίοδο που το σχολείο είναι κλειστό, πως μπορεί αυτή η μέθοδος να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία των μαθητών στο σχολείο;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν αμφισβητεί τη σχέση που αναπτύσσεται στα μέλη μια ομάδας όταν αυτά βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει τεράστια πρόοδος των ψηφιακών μέσων κυρίως που διατίθενται στον Εκπαιδευτικό και τους Μαθητές, ώστε να μη χαθεί η συνοχή και να μηδενίζονται οι οποιεσδήποτε αποστάσεις. Οι ψηφιακές πλατφόρμες εκπαίδευσης προσομοιώνουν σε μεγάλο βαθμό πιστότητας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πλέον εμπλουτίζεται και αναπτύσσεται μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων, πράγμα που εξυπηρετεί ιδιαίτερα με τα σημερινά δεδομένα.

3. Όσο θα παραμένουν τα σχολεία κλειστά, τα παιδιά θα έχουν επαφή με τους δασκάλους τους ή θα είναι μια εντελώς απρόσωπη διαδικασία;

Η ουσία της εκπαίδευσης παραμένει ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι η μεθοδολογία και το μέσο που φέρνει κοντά τον δάσκαλο στους μαθητές του. Η «βλεματική επαφή» και «γλώσσα του σώματος» είναι σημαντικά στοιχεία στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά πλέον μπορεί να υπάρξουν και κυρίως να αναπαραχθούν από τις σύγχρονες ψηφιακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, οι οποίες περιλαμβάνουν σπουδαία εκπαιδευτικά εργαλεία που έλειπαν. Η αγάπη για την εκπαίδευση είναι αυτό που θα πρέπει να μας κρατά κοντά ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε απόσταση.

4. Πιστεύετε ότι αυτό το μοντέλο διδασκαλίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο μέλλον σαν ένας κανονικός τρόπος εκπαίδευσης;

Σίγουρα αυτό το μοντέλο διδασκαλίας παρέχει πολλές δυνατότητες, δεδομένου ότι περιλαμβάνει σχέδια, διαδικασίες, μεθόδους και πρακτικές που διασφαλίζουν την αποδοτικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός των εκπαιδευτικών τεχνολογικών εργαλείων και του αναντικατάστατου ανθρώπινου παράγοντα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποι που «ενοχλούν»... εκείνοι που δεν στριμώχτηκαν για να εξαγοράσουν λίγα ψίχουλα αγάπης
«Το χειρότερο πράγμα: Να δοθείς ολοκληρωτικά σε κάποιον άλλο με αντάλλαγμα όχι αρκετή αγάπη» | Joyce Carol Oates
Μήπως ασκώ υπερβολική κριτική στους άλλους; Πώς θα το καταλάβω και πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ν. Καζαντζάκης: Η λαχτάρα της λευτεριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση