Μπορεί, άραγε, η μουσική να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις, οδηγώντας τους στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίησή τους για θέματα που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία; Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Ludovico Einaudi ερμήνευσε την «Ελεγεία Για Την Αρκτική» πάνω σε μία πλωτή πλατφόρμα στον Αρκτικό Ωκεανό, με τη βαθύτερη πίστη πως η μουσική ενώνει τους ανθρώπους.
Στα πλαίσια για την προώθηση της παγκόσμιας εκστρατείας της Greenpeace, Save the Artic, ο μουσικός συνέθεσε τη συγκεκριμένη ελεγεία προσπαθώντας να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις επικίνδυνες αλλαγές του κλίματος, καθώς και για τις δραματικές συνέπειες που αυτές επιφέρουν στους δύο παγωμένους πόλους του πλανήτη μας.
Advertisment
Η Αρκτική και η Ανταρκτική βρίσκονται γεωγραφικά αρκετά μακριά μας, ωστόσο αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως διαμορφώνουν το κλίμα ολόκληρης της γης και συνεπώς η προστασία τους μας αφορά άμεσα.
Ο συνθέτης και ταλαντούχος πιανίστας Ludovico Einaudi ταξίδεψε λοιπόν μέχρι τον Αρκτικό κύκλο, χρησιμοποιώντας τη νέα του σύνθεση ως μοχλό πίεσης στους ηγέτες του κόσμου. Ο στόχος του ήταν να απαγορευτούν οι γεωτρήσεις και η καταστροφική αλιεία στα νερά της Αρκτικής αλλά και, παράλληλα, να υπάρξει μέριμνα για τη δημιουργία μια ακατοίκητης περιοχής γύρω από τον Βόρειο Πόλο.
Η μουσική του συμμετέχει ιδιαιτέρως δραματικά στα γεγονότα της κλιματικής αλλαγής, αφού θρηνεί και η ίδια, μέσα από τους ήχους που ο πιανίστας συνθέτει, για το περιβάλλον και για την τύχη του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη. Με φόντο τον επιβλητικό παγετώνα Wahlenbergbreen, οι μελωδίες ενώνονται με τους ήχους των πάγων που καταρρέουν και αποκολλώνται γύρω από τον διάσημο μουσικό.
Advertisment
Η εικόνα διαθέτει μια σπάνια ένταση που μας υπενθυμίζει πόσο η ίδια η καθημερινότητά μας επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές αλλαγές και πόσο είμαστε υπεύθυνοι, με τις πράξεις μας, για τη σωτηρία του πλανήτη στον οποίο κατοικούμε.
Το εντυπωσιακό βίντεο του διάσημου μουσικού προκάλεσε μοναδικά συναισθήματα και στους εκπροσώπους της Greenpeace: «Όταν ξεκίνησε να ερμηνεύει τη σύνθεση του για πρώτη φορά, μπροστά από τους υπέροχους τεράστιους όγκους πάγου, η μουσική αντήχησε πάνω τους και αυτή είναι μία στιγμή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μας» δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Η δημοσίευση του βίντεο ήταν προγραμματισμένη να συμπέσει με τη διεθνή συνάντηση της OSPAR Commission στην Τενερίφη της Ισπανίας, που έχει ως στόχο τη λήψη απόφασης για τη διαφύλαξη και προστασία του 10% τουλάχιστον του Αρκτικού Ωκεανού.
Το δραματικό αυτό βίντεο δεν κλείνει αισιόδοξα αλλά, αντίθετα, μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Εκατομμύρια φωνές ενώνονται για να ζητήσουν την προστασία της Αρκτικής όμως πολλές χώρες επιμένουν ακόμα και σήμερα να δηλώνουν αντίθετες προς μια τέτοια απόφαση. Η σωτηρία της Αρκτικής συνεπώς βασίζεται στους ισχυρούς του πλανήτη ενώ ο χρόνος κυλά αντίστροφα για το περιβάλλον.