, ,

Νέο Δελχί: Η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου «ανέπνευσε» λόγω καραντίνας

Το lockdown που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις, έχει όμως

Νέο Δελχί: Η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου «ανέπνευσε» λόγω καραντίνας

Το lockdown που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις, έχει όμως και μία πολύ θετική. Μείωσε δραστικά τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθαρίζοντας τον αέρα που αναπνέουμε.

Για παράδειγμα, από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα μέτρα και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η συγκέντρωση του διοξείδιου του αζώτου (ΝΟ2) μειώθηκε κατά περίπου 54% στο Παρίσι και περίπου 45% στη Μαδρίτη, Μιλάνο και Ρώμη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Η μείωση των τιμών των ρύπων όμως, δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά και κάθε μέρος του πλανήτη.

Advertisment

Στο Νέο Δελχί, για παράδειγμα, που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο για δύο συνεχείς χρονιές, 2018 και 2019, η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει πολύ, από τότε που εφαρμόστηκαν τα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού (παύση των μετακινήσεων, των μεταφορών, των οικοδομικών δραστηριοτήτων, της λειτουργίας εργοστασίων κ.λ.π.).

Πιο συγκεκριμένα, στις πρώτες 25 μέρες του lockdown που ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου, η συγκέντρωση δηλητηριωδών σωματιδίων PM2.5/κυβικό μέτρο αέρα βρισκόταν κατά μέσο όρο στο 44,18 ενώ από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 15 Απριλίου του προηγούμενου έτους ήταν στο 81,88. Να σημειωθεί ότι, η IQ AirVisual, η ελβετική οργάνωση που συγκεντρώνει στοιχεία για την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, ανέφερε ότι, ο μέσος όρος της ετήσιας συγκέντρωσης PM2.5 /κυβικό μέτρο αέρα, το 2019, ήταν στο 98,6.

Η μείωση είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Οι κάτοικοι του Νέου Δελχί όπως και άλλων μεγαλουπόλεων της Ινδίας, έχουν συνηθίσει εδώ και αρκετά χρόνια, να βλέπουν για πολλούς μήνες του χρόνου, τον ουρανό της πόλης τους, καλυμμένο με μια πυκνή γκρίζα αιθαλομίχλη. Η καραντίνα όμως, ήρθε και άλλαξε την κατάσταση, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από τη ρύπανση.
Οι αρχές της Ινδίας έχουν δηλώσει ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν τουλάχιστον μέχρι τις 3 Μαΐου, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, με την άρση των μέτρων, η ποιότητα του αέρα θα υποβαθμιστεί και πάλι.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση