Οι ερωτικές σχέσεις δεν καθορίζουν την ευτυχία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όταν οι single επισκέπτονται τους γονείς και τους συγγενείς τους μετά από καιρό, συχνά τους ρωτούν: «Ακόμα δεν βρήκες ταίρι;». Προφανώς, θεωρούν ότι δεν

Οι ερωτικές σχέσεις δεν καθορίζουν την ευτυχία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όταν οι single επισκέπτονται τους γονείς και τους συγγενείς τους μετά από καιρό, συχνά τους ρωτούν: «Ακόμα δεν βρήκες ταίρι;». Προφανώς, θεωρούν ότι δεν γίνεται κανείς να βρει την ευτυχία, αν δεν έχει σύντροφο. Ευτυχώς όμως, οι επιστήμονες είναι εδώ για να βεβαιώσουν για το αντίθετο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology βρήκε ότι οι single και οι παντρεμένοι έχουν παρόμοια επίπεδα μακροχρόνιας ευτυχίας και ψυχικής ευεξίας.

Πώς επηρεάζει η κατάσταση της σχέσης την ευτυχία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan ανέλυσαν τα ιστορικά σχέσεων 7.532 ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους – από την ηλικία των 18 ετών μέχρι και τα 60. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια βαθμολόγησαν σε κλίμακες τη συνολική αίσθηση ευτυχίας τους.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια των 42 χρόνων, το 79% των συμμετεχόντων έμειναν παντρεμένοι με το ίδιο άτομο, το 8% παρέμενε single ή άγαμο και το 13% είχε πολλαπλές ερωτικές σχέσεις, που σημαίνει ότι έκανε σχέσεις και χώριζε, παντρευόταν και έπαιρνε διαζύγιο ή χήρεψε.

Μετά την ανάλυση των επιπέδων ευτυχίας κάθε ομάδας, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι single συμμετέχοντες και όσοι είχαν πολλές σχέσεις παρουσίαζαν τα ίδια επίπεδα ευτυχίας «Εκπλαγήκαμε όταν βρήκαμε ότι οι μακροχρόνια single και όσοι άλλαζαν σχέσεις δεν διέφεραν στο πόσο ευτυχισμένοι ήταν», τόνισε μία εκ των ερευνητών, η Mariah Purol. «Αυτό δείχνει ότι όσοι έμειναν άγαμοι είναι το ίδιο ευτυχισμένοι προς το τέλος της ζωής τους σε σύγκριση με όσους παντρεύτηκαν και χώρισαν ή άλλαζαν σχέσεις».

Αν και οι παντρεμένοι είχαν ελαφρώς υψηλότερο σκορ, οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτές οι διαφορές είναι επουσιώδεις. Για παράδειγμα, σε μια κλίμακα από το 1-5, ένας παντρεμένος συμμετέχων θα επέλεγε το 4 όσον αφορά στο βαθμό ευτυχίας, ενώ ένας single και κάποιος με πολλές σχέσεις θα επέλεγε κατά μέσο όρο 3.82 και 3.7 αντίστοιχα.

Advertisment

Συνεπώς, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες για ευτυχία σε μια σχέση ή έναν γάμο. Αν και ο γάμος φυσικά και μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους ευτυχισμένους, είναι επίσης πιθανό να στερήσει την ικανοποίηση από άλλες πλευρές της ζωής, όπως φιλίες, χόμπι και εργασία. Δηλαδή σχετίζεται περισσότερο με την προσωπικότητα και τα βαθύτερα θέλω του καθενός και όχι τόσο με τον γάμο.

Πηγή:

www.tandfonline.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης
Ο έρωτας μετά τα παιδιά | 3 τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή
5 λάθη επικοινωνίας που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση
Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση