Ο κομήτης NEOWISE ανακαλύφθηκε μόλις τον Μάρτιο από ένα υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASA που έδωσε και το όνομά του στον κομήτη, τον NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer).
Ήταν ορατός έως τις 11 Ιουλίου με γυμνό μάτι, αλλά μόνο σε σκοτεινό και απόλυτα καθαρό ουρανό ή πολύ νωρίς το πρωί. Τώρα και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός και πιο νωρίς τα βράδια.
Advertisment
Ο κομήτης που τα επίσημο όνομά του είναι C/2020 F3 απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη σε μια εκπληκτική φωτογραφία πάνω από τα Μετέωρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Αυτή η φωτογραφία του είναι τόσο μοναδική επίσης επειδή ο κομήτης θα περάσει ξανά από κοντά μετά από χιλιετίες.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10223492581211234&set=a.1565892595795&type=3
Οι επιστήμονες έχουν αντλήσει ενδιαφέροντα στοιχεία γι’ αυτό τον επισκέπτη. Προέρχεται από μακρινά και παγωμένα μέρη του Ηλιακού μας συστήματος και η απόστασή του από τον δικό μας πλανήτη είναι στα 103 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η διάμετρός του είναι 5 χιλιόμετρα και στις 3 Ιουλίου πέρασε κοντά από τον Ήλιο μένοντας σώος και αβλαβής. Το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη υπολογίζεται στις 22 Ιουλίου.
Advertisment
Στη χώρα μας μπορεί κανείς να τον παρατηρήσει με γυμνό μάτι στα βορειοανατολικά, γύρω στις 03:30 με 4 το ξημέρωμα. Η εκπληκτική φωτογραφία του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και δικαίως καθώς αναδεικνύει ταυτόχρονα την μοναδική ομορφιά της περιοχής που δένει απόλυτα με τη θέαση και το ίχνος του απόκοσμου κομήτη. Ο φακός του φωτογράφου εντόπισε τον κομήτη Neowise να περνάει πάνω από τα Μετέωρα τα ξημερώματα της Κυριακής.
Κεντρική φωτογραφία: Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης