, ,

Ροζ χιόνι στις ιταλικές Άλπεις: Πώς συνδέεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Επιστήμονες στην Ιταλία ερευνούν τη μυστηριώδη εμφάνιση ροζ πάγου στις Άλπεις, που εμφανίστηκε λόγω βρύων, τα οποία επιταχύνουν τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, λιώνοντας

Ροζ χιόνι στις ιταλικές Άλπεις: Πώς συνδέεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Επιστήμονες στην Ιταλία ερευνούν τη μυστηριώδη εμφάνιση ροζ πάγου στις Άλπεις, που εμφανίστηκε λόγω βρύων, τα οποία επιταχύνουν τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, λιώνοντας ταχύτερα το χιόνι. Η συζήτηση εστιάζεται και στο από πού προήλθαν αυτά τα βρύα.

«Τα βρύα δεν είναι επικίνδυνα, αποτελούν φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται κατά τις περιόδους της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, όπως επίσης και στους Πόλους», δήλωσε ο Biagio Di Mauro από την Εθνική Επιτροπή της Ιταλίας, ο οποίος είχε παλαιότερα μελετήσει τα βρύα σε αντίστοιχο παγετώνα στην Ελβετία.

Το φυτό, που ονομάζεται Ancylonema nordenskioeldii, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται στην Σκοτεινή Ζώνη της Γροιλανδίας, όπου ο πάγος λιώνει με ταχύτερους ρυθμούς. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο πάγος αντανακλά πάνω από το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στην ατμόσφαιρα, αλλά όταν εμφανίζονται αυτά τα βρύα, ο πάγος σκουραίνει και έτσι απορροφά περισσότερη ζέστη με αποτέλεσμα το ταχύτερο λιώσιμο.

Καθώς το χιόνι λιώνει, εμφανίζονται όλο και περισσότερα βρύα, καθώς τους παρέχεται νερό και αέρας και σταδιακά εμφανίζονται και κόκκινες πινελιές. «Οτιδήποτε σκουραίνει το χιόνι, επιταχύνει το λιώσιμο του, αφού αυξάνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας», προσθέτει ο Di Mauro.

Ροζ χιόνι στις ιταλικές Άλπεις ίσως συνδέεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Φωτογραφία: Miguel Medina/AFP/Getty Images

«Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση άλλων φαινομένων πέραν του ανθρώπινου παράγοντα για την υπερθέρμανση του πλανήτη», επισημαίνοντας όμως ότι η παρουσία πεζοπόρων και ορειβατών στην περιοχή θα μπορούσε να έχει επίδραση σε αυτό το φαινόμενο.

Οι τουρίστες της περιοχής φαίνεται ότι έχουν ήδη παρατηρήσει μεγάλες αλλαγές σε αυτή λόγω της υπερθέρμανσης, αναφέροντας ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που το τελευταίο πράγμα που χρειάζονταν ήταν τα βρύα. Η ζημιά σε τέτοια κατά τ’ άλλα απομονωμένα και αγνά σημεία της Γης είναι ανεπανόρθωτη.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη κρούσει στο παρελθόν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς λόγω του λιωμένου χιονιού, υπάρχουν όλο και περισσότεροι ασταθείς και συνεπώς επικίνδυνοι παγετώνες σε διάφορες περιοχές των Άλπεων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με την κλιματική αλλαγή, το τοπίο εξελίσσεται με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλέψουμε.

Πηγή:

theguardian.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε