Ερευνητές άπλωσαν χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ σε αποψιλωμένη γη και δημιουργήθηκε δάσος

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή και κατανάλωση καφέ είναι ότι οι άνθρωποι παράγουμε καθημερινά τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων. Για κάθε καφέ που απολαμβάνουμε,

Ερευνητές άπλωσαν χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ σε αποψιλωμένη γη και δημιουργήθηκε δάσος

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή και κατανάλωση καφέ είναι ότι οι άνθρωποι παράγουμε καθημερινά τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων. Για κάθε καφέ που απολαμβάνουμε, μια μεγάλη ποσότητα πολτού καφέ προστίθεται στις συνολικές ποσότητες που πετάγονται στις χωματερές σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι τέτοιου πολτού καταλήγουν στη φύση ετησίως.

Όταν αποσυντίθενται με λάθος τρόπους, τα υπολείμματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο χώμα και στο νερό. Όμως, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ecological Solutions and Evidence αναφέρει ότι ο πολτός καφέ δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που πρέπει να κρύψουμε πετώντας τον σε χωματερές. Αντιθέτως, μπορεί να έχει μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην αναδάσωση αποψιλωμένων περιοχών του πλανήτη.

Advertisment

Το 2018, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ETH-Zurich και της Χαβάη άπλωσαν 30 φορτηγά υπολειμμάτων καφέ σε μια αποψιλωμένη περιοχή της Κόστα Ρίκα. Συγκεκριμένα, το πείραμα έλαβε χώρα σε μια πρώην φάρμα καφέ που αποψιλώθηκε τη δεκαετία του ‘50. Ο πολτός καφέ απλώθηκε σε πάχος 1 μέτρου σε όλη την περιοχή.

Μια άλλη μικρή έκταση γης κοντά στην αρχική αφέθηκε χωρίς κάποια ανθρώπινη παρέμβαση ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης στο πείραμα. «Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά», εξηγεί η Dr. Rebecca Cole, κύρια ερευνήτρια του πειράματος. «Η περιοχή που δέχτηκε ένα παχύ στρώμα πολτού καφέ μετατράπηκε σε ένα μικρό δάσος μέσα σε 2 χρόνια ενώ η περιοχή χωρίς παρέμβαση γέμισε μόνο με κάποια είδη χορταριού».

Σε μόλις 2 χρόνια, η περιοχή με τον πολτό καφέ παρουσίαζε 80% δασοκάλυψη σε σύγκριση με μόλις 20% που είχε η περιοχή ελέγχου (χωρίς τον πολτό καφέ). Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή αναπτύχθηκε 4 φορές γρηγορότερα από εκείνη χωρίς την παρέμβαση. Τα φυτά ήταν επίσης 4 φορές ψηλότερα.

Advertisment

Ερευνητές άπλωσαν χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ σε αποψιλωμένη γη και δημιουργήθηκε δάσος

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο ήταν ότι μειώθηκαν τα επιβλαβή είδη χόρτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη των υπολοίπων και γι’ αυτό διευκολύνθηκε η αναδάσωση με είδη φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή. «Η επιτυχία αυτής της έρευνας δείχνει ότι τα γεωργικά υποπροϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιταχύνουν την ανάκαμψη ενός δάσους σε αποψιλωμένη τροπική γη. Σε περιπτώσεις όπου η επεξεργασία αυτών των υποπροϊόντων απαιτεί κόστος από πλευράς των γεωργικών βιομηχανιών, η χρήση τους για αποκατάσταση της γης μπορεί να αποδειχθεί ένα επικερδές σενάριο», προσθέτει η Dr. Cole.

Αν μάλιστα αυτή η ενέργεια επαναλαμβάνεται και επεκτείνεται θα υπάρξει κέρδος τόσο για τους καταναλωτές καφέ όσο και για το περιβάλλον. Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν ότι τέτοιες πρακτικές μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιστροφή των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στηρίζοντας την ανάπτυξη δασών σε όλο τον κόσμο.

Η Συμφωνία του Παρισιού το 2016 αναφέρει ότι η αναδάσωση συνιστά ένα σημαντικό, αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία δίνει κίνητρο στις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν την αποψίλωση των δασών, να προάγουν τις διαδικασίες προστασίας τους καθώς και τη βιώσιμη διαχείριση, όπως επίσης και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Οι ερευνητές του πετυχημένου πειράματος ελπίζουν αυτά τα αποτελέσματα να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για άλλους ερευνητές και βιομηχανίες ώστε να κάνουν τις παραγωγές τους πιο αποτελεσματικές δημιουργώντας μια σχέση με το παγκόσμιο κίνημα αποκατάστασης.

Πηγή:

www.upworthy.com/researchers-dumped-tons-of-coffee-waste-in-a-forest

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Άρτα: Βυθισμένος οικισμός στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου βγήκε στην επιφάνεια λόγω ξηρασίας
Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση