, ,

Το πρώτο πανελλαδικά κοινόχρηστο ποδήλατο για ΑμεΑ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε στη συμπρωτεύουσα το πρώτο ποδήλατο στη χώρα μας για άτομα με κινητικά προβλήματα. Το ποδήλατο έκανε την πρώτη του

Το πρώτο πανελλαδικά κοινόχρηστο ποδήλατο για ΑμεΑ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε στη συμπρωτεύουσα το πρώτο ποδήλατο στη χώρα μας για άτομα με κινητικά προβλήματα. Το ποδήλατο έκανε την πρώτη του βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών και συγκεκριμένα το παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης παρέλαβε το νέο αυτό ποδήλατο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Θα δίνεται δωρεάν σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν τη βόλτα τους με συνοδό – συνεπιβάτη.

Advertisment

Η πρακτική αυτή είναι ήδη διαδεδομένη στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης κος Γιώργος Αυγουστίδης δήλωσε σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία «Είναι μια εξαιρετική ιδέα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να έχουν στη διάθεση τους ένα ακόμη μέσο μεταφοράς, το ποδήλατο».

Ο Γιάννης Πολίτης, επίκουρος καθηγητής συγκοινωνιακού σχεδιασμού στο ΑΠΘ, δήλωσε από την πλευρά του «Βασικές αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας είναι η άρση των κοινωνικών αποκλεισμών και η κοινωνική ισότητα. Σήμερα υλοποιούμε κάτι που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό αυτές τις αρχές και φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη καινοτομία για την οποία είμαστε υπερήφανοι, τα κοινόχρηστα ποδήλατα για ΑμεΑ».

Το πρώτο πανελλαδικά κοινόχρηστο ποδήλατο για ΑμεΑ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Advertisment

Αλλά ο σκοπός του ποδηλάτου αυτού δεν σταματά εκεί. Η Brainox S.A., η εταιρεία που παραχώρησε το ηλεκτρικό ποδήλατο κοινόχρηστης χρήσης ενημέρωσε σχετικά με την επιπλέον λειτουργία του: «Θα καταγράφονται οι διαδρομές που πραγματοποιούν τα άτομα με αναπηρία και θα συλλέγονται απαραίτητα στοιχεία ώστε να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε μία πιο προσβάσιμη, πιο βιώσιμη πόλη, καλύτερη για όλους στις μετακινήσεις».

Το ποδήλατο αυτό είναι ηλεκτρικό και διαθέτει φορτιστή ο οποίος του δίνει αυτονομία μέχρι και 60 χιλιόμετρα. Μάλιστα, ο Σύλλογος πρόκειται σε λίγο καιρό να αποκτήσει και δεύτερο ηλεκτρικό ποδήλατο, του οποίου η φόρτιση θα γίνεται σε συμβατικό ρευματοδότη, ακόμα και οικιακό. Η Ελλάδα χρειάζεται να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς ώστε να μπορέσει να δώσει πρόσβαση στη συλλογική εμπειρία και να διευκολύνει τη ζωή όλων των πολιτών της και αυτό θα γίνει και μέσω τέτοιων πολύτιμων πρωτοβουλιών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση