Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του κάποιες από τις ομορφότερες αναμνήσεις όλου του έτους, αλλά στη φύση υπάρχει και ο κίνδυνος των τσιμπημάτων, που μπορεί να μας «χαλάσουν» μια όμορφη μέρα. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι φυσικά η πρόληψη. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην ενοχλήσουμε άθελα ή ηθελημένα κάποιο έντομο που μπορεί να νιώσει απειλή και έτσι να επιτεθεί.
Στις άλλες περιπτώσεις, όπως σε εκείνη των κουνουπιών, χρειάζεται να έχουμε μαζί μας ειδικές λοσιόν, σπρέι ή ειδικά αυτοκόλλητα που καταφέρνουν να τα απωθήσουν. Τι κάνουμε όμως αν μας τσιμπήσουν;
Advertisment
Είδη τσιμπημάτων και αντιμετώπισή τους
Αράχνες
Ανάλογα με το είδος της αράχνης, συνήθως προκαλούν ελάχιστα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, μικρό πρήξιμο και λίγο πόνο. Δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα, αν σας τσιμπήσουν μικρές αράχνες. Όμως, υπάρχει και το τσίμπημα της μαύρης χήρας. Υπάρχουν τρία είδη στη χώρα μας.
Συνήθως, δεν επιτίθενται, εκτός αν τις ενοχλήσουμε έντονα. Στην περίπτωση τσιμπήματος από αυτή, τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν αρκετά με εκείνα της σκωληκοειδίτιδας, καθώς εισάγεται στον οργανισμό μας το δηλητήριό της, η νευροτοξίνη. Σε αυτή την περίπτωση, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Κοριοί
Τα μικροσκοπικά αυτά έντομα αφήνουν ένα μικρό σημάδι, συνήθως σε σειρά, στο δέρμα με ερυθρότητα και κνησμό. Ο κνησμός είναι αποτέλεσμα της αλλεργικής αντίδρασης στο τσίμπημα. Οι κοριοί, ειδικά το καλοκαίρι, είναι συχνοί σε κρεβάτια ξενοδοχείων. Συνήθως δεν μας προκαλούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Όμως προσπαθήστε να μην ξύνεστε, απλώνοντας ειδικές λοσιόν που θα βρείτε στα φαρμακεία. Και φυσικά, απομακρυνθείτε από το σημείο που παρατηρήσατε ότι βρίσκονται.
Advertisment
Μέλισσες
Αν αποφύγατε τον πανικό που συχνά συνοδεύει τη συνάντηση με αυτά τα έντομα, λίγα σημάδια αποδεικνύουν ότι πρόκειται για τσίμπημα από μέλισσα. Ένα κόκκινο εξάνθημα με πρήξιμο θα εμφανιστεί σε λευκό πλαίσιο και στις περισσότερες περιπτώσεις το κεντρί θα έχει μείνει στο δέρμα σας.
Για να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα, προσπαθείτε για αρχή να απομακρύνετε το κεντρί με το νύχι σας ή με ένα τσιμπιδάκι. Μην το πιέσετε σε καμία περίπτωση προς τα μέσα. Στη συνέχεια, βάλτε πάγο και αν το τσίμπημα βρίσκεται στα πόδια ή στα χέρια, σηκώστε τα προς τα πάνω. Για να μειώσετε τον πόνο, πάρτε παυσίπονα και για τη φαγούρα θα σας δώσουν αντισταμινικό. Αν τα συμπτώματα είναι εντονότερα και ανησυχητικά, ζητήστε ιατρική βοήθεια.
Ψύλλοι
Ένα ακόμα μικροσκοπικό έντομο που δεν ενοχλεί μόνο τους σκύλους. Οι ψύλλοι αφήνουν ένα μικρό σημάδι στην επιδερμίδα μας με φαγούρα, συχνά στους αστραγάλους και στις γάμπες. Επίσης, θα παρατηρήσετε έναν κόκκινο κύκλο γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος.
Αν αντιληφθείτε το σημείο όπου σας τσίμπησαν οι ψύλλοι, απομακρυνθείτε άμεσα από αυτό και ζητήστε ειδικό καθαρισμό. Χρειάζεται να προσπαθήσετε να μην ξύσετε το τσίμπημα γιατί μπορεί να απελευθερωθούν βακτήρια. Τα αντιισταμινικά και οι τοπικές αλοιφές συνήθως αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα. Αποφύγετε τέλος τα πολύ ζεστά μπάνια που ενισχύουν την φαγούρα.
Μυρμήγκια
Εμφανίζεται σαν μια λευκή φουσκάλα με φαγούρα και τριγύρω της ένα κόκκινο πλαίσιο, πολλές φορές μάλιστα και σε σειρά. Τα μεσαία σε μέγεθος μυρμήγκια που βλέπουμε στην παραλία ορισμένες φορές και ανεβαίνουν πάνω στην πετσέτα μας είναι ως επί το πλείστον άκακα, αλλά είναι σίγουρα εκνευριστικός ο πόνος του τσιμπήματος.
Αν σας τσιμπήσουν μικρά μυρμήγκια, το πιθανότερο είναι να μην αντιληφθείτε και τίποτα. Αν όμως σας τσιμπήσουν κόκκινα μεγάλα μυρμήγκια, ο πόνος είναι εντονότερος. Τα καλύτερο είναι να πλύνετε άμεσα την περιοχή με σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, βάλτε πάγο για λίγα λεπτά και αν φαγούρα δεν υποχωρεί, προμηθευτείτε αντιισταμινικά.
Κουνούπια
Αυτό το είδος τσιμπήματος δημιουργεί πρήξιμο και έντονη φαγούρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Για να αντιμετωπίσετε κυρίως την έντονη φαγούρα, μπορείτε να εφαρμόσετε τις γνωστές κρέμες που δροσίζουν την περιοχή. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα, εναλλακτικά με νερό και σαπούνι ή χαμομήλι (έχει αντισηπτικές ιδιότητες). Για να μειώσετε το πρήξιμο, χρησιμοποιήστε λίγο πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα.
Τσιμπούρια
Όταν μας τσιμπά, δεν προκαλείται πόνος. Μόνο αργότερα, θα νιώσετε μια αίσθηση καψίματος, φαγούρας και παρατηρήσετε κοκκίνισμα. Αυτά τα συμπτώματα θα εμφανιστούν, αν το τσιμπούρι έχει φύγει, αλλά πολλές φορές το τσιμπούρι μένει, αφού σκοπός του είναι να αντλήσει αίμα από την περιοχή. Μπορεί να μείνει μέχρι και για μία εβδομάδα. Αν η ερυθρότητα εξαπλωθεί τις επόμενες δύο μέρες, μπορεί να εκδηλωθεί νόσος Lyme και χρειάζεστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Για να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα, καθαρίστε το σημείο με άφθονο νερό και σαπούνι ή με ένα ήπιο απολυμαντικό. Είναι πιθανό να χρειαστείτε και κάποια αντιβιοτική κρέμα για ασφάλεια και προστασία. Αν παρατηρήσετε ότι το τσιμπούρι έχει μείνει στο δέρμα σας, είναι καλύτερα να μην επιχειρήσετε να το απομακρύνετε εσείς, διότι μπορεί να αφήσετε κάποιο μέρος του μέσα. Καλύτερα απευθυνθείτε σε γιατρό.
Πηγές:
omned.gr
passporthealthusa.com/2018/07/how-to-manage-bug-bites-in-the-summer