,

Βαρσοβία: Πολύχρωμη τοιχογραφία απορροφά νέφος και καθαρίζει τον αέρα της περιοχής

Η Βαρσοβία, η πρωτεύουσα της Πολωνίας, μπήκε και αυτή στη λίστα με τις πόλεις που χρησιμοποιούν δημόσια έργα τέχνης για να καθαρίσουν τον αέρα

Βαρσοβία: Πολύχρωμη τοιχογραφία απορροφά νέφος και καθαρίζει τον αέρα της περιοχής

Η Βαρσοβία, η πρωτεύουσα της Πολωνίας, μπήκε και αυτή στη λίστα με τις πόλεις που χρησιμοποιούν δημόσια έργα τέχνης για να καθαρίσουν τον αέρα της πόλης. Μια τεράστια τοιχογραφία, ή αλλιώς mural, δημιουργήθηκε από ειδικές χρωστικές ουσίες που ενεργοποιούνται από τον ήλιο και καθαρίζουν την πόλη από το νέφος.

Τα χρώματα είναι φωτοκαταλυτικά και περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο ελκύει ατμοσφαιρικούς ρύπους και τους μετατρέπει σε αβλαβείς ουσίες μέσω μιας χημικής διαδικασίας που απαιτεί και ενεργοποιείται από το φως του ήλιου.

Advertisment

Μέσω αυτής της διαδικασίας, η τοιχογραφία καθαρίζει τον αέρα της περιοχής όπως θα έκαναν 720 δέντρα, και όταν η καμπάνια τελειώσει, οι τοιχογραφίες της εταιρίας που έχει αναλάβει το project και σε άλλες χώρες θα κάνει την δουλειά 3.000 δέντρων.

Βαρσοβία: Πολύχρωμη τοιχογραφία απορροφά νέφος και καθαρίζει τον αέρα της περιοχής
Φωτογραφία: Looking Good Studio website

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε σε ένα κτήριο απέναντι από μια κεντρική στάση μετρό και περιέχει μια συλλογή από «χαρούμενα» λουλούδια. Οι καλλιτέχνες Maciek Polak και Dawid Ryski είναι Πολωνοί. Η τοιχογραφία όμως περιέχει και ένα πολύτιμο μήνυμα: «Δημιουργήστε μαζί για το Αύριο». Πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα που στόχο έχει να εμπνεύσει την αλλαγή.

Η Βαρσοβία αποτελεί την δεύτερη πόλη μετά την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης που ολοκληρώνει αυτό το εντυπωσιακό mural της εταιρίας Converse και στα σχέδια βρίσκονται άλλες 13 πόλεις: Βελιγράδι, Λίμα, Σίδνεϋ, Τζακάρτα, Μανίλα, Σάο Πάολο, Σαντιάγο, Γιοχάνεσμπουργκ, Μελβούρνη, Μποκοτά και Παναμά Σίτι.

Advertisment

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες εταιρίες που μέσα από τις καμπάνιες τους επιχειρούν μια τέτοια οικολογική κίνηση. Αναμένουμε κι εδώ στη χώρα μας μιας ανάλογη πρωτοβουλία, καθώς φαίνεται ότι και εμείς αναπτύσσουμε όλο και περισσότερο οικολογική συνείδηση, αν όχι ακόμα συλλογική, σίγουρα σε τοπικό επίπεδο.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/

Κεντρική φωτογραφία: Looking Good Studio website

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πληθαίνουν οι φωνές για τον επαναπατρισμό τους (βίντεο)
Οι 20 καλύτερες ταινίες προσωπικής ανάπτυξης που γυρίστηκαν ποτέ
Πλανητάριο | Το τελευταίο αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνοδεύει την παράσταση «Είμαστε αστρόσκονη»
Το Μυστικό της Αρμονίας | Η μουσική ως συμπαντικός κώδικας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση