, ,

Το 10% των πλουσιότερων παγκοσμίως είναι υπεύθυνο για πάνω από τις μισές εκπομπές άνθρακα στον πλανήτη

Το 10% των πλουσιότερων παγκοσμίως ήταν υπεύθυνο για πάνω από τις μισές εκπομπές άνθρακα μέχρι και το 2015, σύμφωνα με νέες μετρήσεις. Η Oxfam

Το 10% των πλουσιότερων παγκοσμίως είναι υπεύθυνο για πάνω από τις μισές εκπομπές άνθρακα στον πλανήτη

Το 10% των πλουσιότερων παγκοσμίως ήταν υπεύθυνο για πάνω από τις μισές εκπομπές άνθρακα μέχρι και το 2015, σύμφωνα με νέες μετρήσεις. Η Oxfam International και το Stockholm Environment Institute δημοσίευσαν μια νέα έκθεση την περασμένη Δευτέρα, στις 21 Σεπτέμβρη.

Σε αυτή αναφέρεται ότι η κλιματική κρίση προκαλείται κυρίως από τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στο πέρασμα του χρόνου, που σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών κατά τη διάρκεια των lockdown της πανδημίας είναι απίθανο να κατάφερε να κάνει τη διαφορά ή να αντιστρέψει την σκληρή πραγματικότητα.

Advertisment

Εστιάζοντας στην περίοδο 1990-2015, η αναφορά ισχυρίζεται ότι το πλουσιότερο 10% του πλανήτη ήταν υπεύθυνο για το 52% των συσσωρευμένων εκπομπών. Παράλληλα, το πλουσιότερο 1% παρήγαγε το 15% του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι πάνω από το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 7% του μισού φτωχότερου πληθυσμού που είναι υπεύθυνο για την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει προκληθεί, σύμφωνα με τις μετρήσεις.

Η αναφορά εξηγεί ότι το 10% αυτών έχουν εξαντλήσει το παγκόσμιο όριο άνθρακα κατά το ένα τρίτο – την μέγιστη ποσότητα εκπομπών που μπορεί να προστεθεί σε συμφωνία όμως με τον στόχο του 1.5℃ της Συμφωνίας του Παρισιού. Αν και η καραντίνα σίγουρα έδωσε στον πλανήτη μια μικρή ανακούφιση, υπολόγισαν ότι μέχρι το 2030 θα έχουν εξαντληθεί εντελώς τα όρια.

«Η ανισότητα είναι τέτοια που από μόνο του το πλουσιότερο 10% θα το εξαντλήσει λίγα χρόνια αργότερα, ακόμα κι αν οι εκπομπές όλων έπεφταν αύριο στο 0», αναφέρεται στην έκθεση. Οι φτωχότεροι και πιο απομονωμένοι άνθρωποι ήδη παλεύουν με τις κλιματικές επιδράσεις, το ίδιο και οι μελλοντικές γενιές.

Advertisment

Αυτές οι δύο ομάδες έχουν αναγνωριστεί ως οι αδικημένες ως προς το φαινόμενο. Η Oxfam σημείωσε ότι αυτές οι δύο ομάδες είναι οι λιγότερο υπεύθυνες για την κλιματική κρίση.

Οι μεταφορές είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με την έκθεση. Τα ταξίδια από αέρος και ξηράς είναι υπεύθυνα για πάνω από τις μισές συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το πλουσιότερο 1% της Ευρώπης.

Η έκθεση συστήνει οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν φόρους πλούτου, να τερματίσουν την φοροαπαλλαγή των καυσίμων αεροσκαφών, να επενδύσουν στην βελτίωση της αποτελεσματικής ενέργειας ενώ παράλληλα να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των γυναικών και των απομονωμένων ανθρώπων.

Πηγή:

hwww.euronews.com/2020/09/21

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση