, , ,

ΗΠΑ: Σολομοί «ψήνονται ζωντανοί» καθώς τα ποτάμια φτάνουν σε θανατηφόρες θερμοκρασίες!

Οι θερμοκρασίες στον ποταμό Κολούμπια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 20 βαθμούς Κελσίου και ο σολομός αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο στρες, ασθενειών και θνησιμότητας.

ΗΠΑ: Σολομοί υποφέρουν από μύκητες καθώς τα ποτάμια φτάνουν σε θανατηφόρες θερμοκρασίες

Ένα νέο ανησυχητικό βίντεο αποκαλύπτει ότι ο σολομός Sockeye στον βορειοδυτικό Ειρηνικό έχει αναπτύξει αλλοιώσεις και μύκητες λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών του νερού στον ποταμό Κολούμπια, σύμφωνα με μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία της ποιότητας του νερού του ποταμού.

Το υποβρύχιο βίντεο που μοιράστηκε την Τρίτη ο οργανισμός Columbia Riverkeeper δείχνει πολλούς σολομούς sockeye με μεγάλα σημάδια και ανοιχτές πληγές να κολυμπούν στον ποταμό Little White Salmon της πολιτείας Ουάσιγκτον κοντά στο φαράγγι του ποταμού Κολούμπια στις 16 Ιουλίου.

Advertisment

«Οι σολομοί πεθαίνουν αυτή τη στιγμή επειδή οι ποταμοί Κολούμπια και Σνέικ είναι πολύ ζεστοί», δήλωσε ο Brett VandenHeuvel, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, σε δήλωσή του, στην οποία κατηγορεί τη θερμική καταπόνηση για την κατάσταση των ψαριών. «Ελπίζω ότι αυτή η τραγωδία θα κινητοποιήσει τους εκλεγμένους ηγέτες μας να αναλάβουν δράση για την αποκατάσταση των ποταμών μας πριν να είναι πολύ αργά».

Οι θερμοκρασίες στον ποταμό Κολούμπια, ο οποίος πηγάζει από τον Καναδά και αποτελεί μέρος των συνόρων Ουάσιγκτον – Όρεγκον, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 20 βαθμούς Κελσίου, τη θερμοκρασία στην οποία ο σολομός αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο στρες, ασθενειών και θνησιμότητας, σύμφωνα με την οργάνωση Columbia Riverkeeper.

Advertisment

«Πρόκειται για ένα ζήτημα δεκαετιών για το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον και τις φυλές του ποταμού Κολούμπια», δήλωσε η Michelle Dennehy του Τμήματος Αλιείας και Άγριας Ζωής του Όρεγκον στη HuffPost ως απάντηση στο βίντεο. «Έχουμε κάποια θνησιμότητα κάθε χρόνο, αλλά αναμένουμε ότι φέτος θα είναι χειρότερη, επειδή έχουμε ξηρασία ρεκόρ και ζέστη».

Ο σολομός Sockeye προστατεύεται από τον νόμο περί απειλούμενων ειδών και το Όρεγκον, μεταξύ άλλων πολιτειών, εργάζεται για τη βελτίωση της μεταναστευτικής διέλευσης των ψαριών και για τον εντοπισμό και την προστασία καταφυγίων ψαριών με δροσερά νερά. Η πολιτεία επέβαλε επίσης πρόσφατα έκτακτους περιορισμούς αλιείας για ορισμένες περιοχές του ποταμού μετά τις 2 μ.μ., όταν οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν τα ψάρια ιδιαίτερα ευάλωτα στο στρες.

Το Όρεγκον, η Ουάσιγκτον και η φυλή Nez Perce ζήτησαν επίσης πρόσφατα από το βόρειο Άινταχο να απελευθερώσει κρύο νερό από ειδική δεξαμενή για να συμβάλει στη μείωση των θερμοκρασιών στον ποταμό Σνέικ, ο οποίος διέρχεται από το Άινταχο και κατά μήκος των συνόρων με το Όρεγκον πριν εισέλθει στην Ουάσιγκτον. Το κρύο νερό απελευθερώθηκε τον Ιούνιο για να βοηθήσει τους σολομούς και τις πέστροφες – αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα λόγω της ακραίας ζέστης – αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να το ξανακάνει, με το σκεπτικό ότι θα οδηγούσε σε ανασφαλείς συνθήκες για τις βάρκες, όπως ανέφερε η εφημερίδα Moscow-Pullman Daily News του Αϊντάχο.

Ο σολομός sockeye αντιμετωπίζει ήδη πολυάριθμους κινδύνους κατά την προσπάθειά του να αναπαραχθεί σε ρυάκια γλυκού νερού, ποτάμια και λίμνες μετά τη μετανάστευσή του στην ενδοχώρα από τον ωκεανό. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, οι ενήλικοι σολομοί γεννούν τα αυγά τους σε αυτές τις υδάτινες οδούς και ένα έως τρία χρόνια αργότερα, τα νεαρά ψάρια προσπαθούν να μεταναστεύσουν στον ωκεανό.

«Τα νεαρά ψάρια μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να φτάσουν στον ωκεανό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των κακών συνθηκών κατά μήκος της διαδρομής», δήλωσε η Dennehy. «Οι κακές συνθήκες μετανάστευσης που σχετίζονται με τη θερμοκρασία μπορεί επίσης να προκαλέσουν τον θάνατο των σολομών που επιστρέφουν πριν φτάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής, γεγονός που θα επηρεάσει την επόμενη γενιά σολομών».

«Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού είναι ένα τεράστιο ζήτημα», δήλωσε η Dennehy. «Δυστυχώς, με την κλιματική αλλαγή, αναμένουμε ότι αυτές οι ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο συχνά και θα είναι θανατηφόρα για τα ψάρια». Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη κατηγορηθεί για μαζικούς θανάτους και ασθένειες σολομών. Ο Κρίστοφερ Χάρλεϊ, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε: «Είναι σαν μια από αυτές τις post-apocalyptic ταινίες».

Πηγή:

www.huffingtonpost.co.uk/entry/video-shows-salmon-covered-in-fungus-as-rivers-hit-lethal-temperatures_uk_61025e79e4b0d1b96e62849d

nytimes.com/2021/07/28/us/salmon-dead-heat

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άρτα: Βυθισμένος οικισμός στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου βγήκε στην επιφάνεια λόγω ξηρασίας
Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο κλιματικά μέλλον;
Act for Earth: Πώς επηρεάζει η ξηρασία τη ζωή στον πλανήτη (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση