, ,

Καλιφόρνια: Εργαλείο χαρτογραφεί κάθε δέντρο στα δάση για να μειωθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές

Αν ζουμάρετε σε ένα νέο χάρτη της Καλιφόρνια, θα αρχίσετε να διακρίνετε ότι το κομμάτι του πράσινου που αναπαριστά τα δάση αποτελείται ουσιαστικά από

Καλιφόρνια: Εργαλείο χαρτογραφεί κάθε δέντρο στα δάση για να μειωθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές

Αν ζουμάρετε σε ένα νέο χάρτη της Καλιφόρνια, θα αρχίσετε να διακρίνετε ότι το κομμάτι του πράσινου που αναπαριστά τα δάση αποτελείται ουσιαστικά από μικρές ξεχωριστές πράσινες βούλες και κάθε βούλα αναπαριστά ένα δέντρο.

Το εργαλείο, που ονομάζεται California Forest Observatory, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και δορυφορικές εικόνες, για να δημιουργήσει ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο των δασών της πολιτείας – βοηθώντας στο έργο της πρόληψης καταστροφικών πυρκαγιών που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια.

Advertisment

Επιστήμονες στο Salo Sciences, μια startup εταιρία που ασχολείται με τεχνολογία και προσφέρει λύσεις σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα, άρχισαν να δημιουργούν αυτό το εργαλείο αφού πήραν συνεντεύξεις από δεκάδες ειδικούς στην Καλιφόρνια για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτεία σε σχέση με τα δάση, ώστε να μπορούν να προβλέψουν καλύτερα πόσο γρήγορα και σε ποια κατεύθυνση θα εξαπλωθεί μία φωτιά και έτσι να την προλαβαίνουν.

Ακόμα και οι λεπτομερείς δορυφορικοί χάρτες που υπάρχουν σήμερα είναι συχνά παλιοί κατά 3 χρόνια, δυσκολεύοντας έτσι τις αρχές στο έργο τους. Το νέο εργαλείο θα ανανεώνεται ετησίως μετά το τέλος της επικίνδυνης περιόδου, ίσως και συχνότερα. Οι πυροσβέστες μπορούν να χρησιμοποιούν το εργαλείο για να προβλέψουν πώς μια φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί και έτσι να καταστρώσουν ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό αντιμετώπισης.

Επιπλέον, το κράτος μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί τον χάρτη για να σχεδιάσει στρατηγικές διαχείρισης των δασών, έτσι ώστε να αποτρέψει μελλοντικές πυρκαγιές. Η χρήση δορυφόρων για τη χαρτογράφηση των δασών δεν είναι κάτι νέο, αλλά αυτό το καινούριο εργαλείο λειτουργεί διαφορετικά. Στην αρχή, συλλέγει λεπτομερή δεδομένα από το Planet, μια εταιρία δορυφόρων που έχει ιδρυθεί από επιστήμονες της NASA και η οποία ελέγχει πάνω από 100 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, συλλέγοντας εικόνες σε μεγάλη ανάλυση.

Advertisment

«Κάθε ένας είναι περίπου στο μέγεθος ενός ψωμιού, με μια πολύ εξειδικευμένη και ευαίσθητη κάμερα και συλλέγουν πληροφορίες σκανάροντας τον πλανήτη», αναφέρει ο Andrew Zolli, αντιπρόεδρος του τμήματος καινοτομιών παγκόσμιας επίδραση στην Planet. «Έτσι, καθώς η γη γυρίζει, αυτοί οι μικροί δορυφόροι καταγράφουν ολόκληρες περιοχές κάθε μέρα σε υψηλή ανάλυση, που για εμάς είναι περίπου 3 μέτρα ανά pixel. Δεν είναι αρκετό για να διαβάσουν την εφημερίδα σας ή για να σας κατασκοπεύσουν, αλλά είναι αρκετό για να διακρίνουν κάθε δέντρο και κάθε χωράφι».

Φωτογραφία: FORESTOBSERVATORY.COM

Πηγή:

www.fastcompany.com/90549160/this-tool-is-mapping-every-tree-in-california-to-help-stop-megafires

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση