Σε μια τυπική βιοψία, ο ειδικός θα αποκόψει ένα τμήμα όγκου από τον ασθενή, το οποίο συνέχεια εξετάζεται για καρκινικά κύτταρα. Τα τελευταία περίπου 5 χρόνια, οι ερευνητές στα εργαστήρια παγκοσμίως χρησιμοποιούν μια νέα μορφή τεστ που ονομάζεται υγρή βιοψία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αιματολογικό τεστ που χρησιμοποιεί μη επεμβατικές τεχνικές.
«Αποδείξαμε ότι 5 είδη καρκίνου μπορούν να εντοπιστούν μέσω αιματολογικού τεστ DNA που βασίζεται στη μεθυλίωση έως και 4 χρόνια πριν τη συμβατική διάγνωση», ανέφερε η έκθεση, σύμφωνα με το Nature Communications. Η ελπίδα είναι ότι ένα τέτοιο απλό τεστ αίματος θα επιτρέπει στους ογκολόγους να καταλάβουν γρήγορα και αποτελεσματικά αν ένα άτομο έχει καρκίνο πρώτων σταδίων.
Advertisment
Έτσι, οι ασθενείς θα μπορούν να αποφεύγουν τις επώδυνες παρενέργειες των θεραπειών και πιθανότατα να σώσουμε εκατομμύρια ζωές. Και το σημαντικότερο, θα μπορούσαμε να εντοπίζουμε τον καρκίνο πριν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, χρησιμοποίησε το νέο αιματολογικό τεστ που ονομάζεται PanSeer, το οποίο εντοπίζει τους καρκίνους του πνεύμονα, του στομάχου, του οισοφάγου, του εντέρου και του ήπατος. Οι ερευνητές εντόπισαν καρκίνο στο 88% των συμμετεχόντων που είχαν ήδη διαγνωστεί, και στο 95% των ανθρώπων που δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα, αλλά διαγνώστηκαν αργότερα.
Αν και είναι αδύνατο το τεστ να προβλέψει τον καρκίνο, σύμφωνα με τον Guardian, μπορεί να εντοπίσει καρκινικές αναπτύξεις που δεν έχουν εντοπιστεί από τις έως σήμερα γνωστές διαγνωστικές μεθόδους. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα από πλάσμα αίματος τα οποία ελήφθησαν από συμμετέχοντες το 2007-2014.
Advertisment
Τα 415 δείγματα ήταν από ανθρώπους που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη λήψη. Από τα 191 δείγματα, οι συμμετέχοντες είχαν καρκίνο μέσα σε μια περίοδο 4 χρόνων και τα 223 υπόλοιπα δείγματα ήταν από βιοτράπεζες ανθρώπων που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο.
Το τεστ λειτουργεί εντοπίζοντας μικρά τμήματα καρκινικού DNA που τα κύτταρα του όγκου απελευθερώνουν στο αίμα του ασθενή. Σύμφωνα με το NBC News, οι ερευνητές εργάζονταν πάνω εφαρμογές προσδιορισμού αλληλουχιών DNA, αλλά αυτή η τελευταία μελέτη είναι μια δυνητικά μετασχηματιστική καινοτομία που θα βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου πριν φτάσει στα προχωρημένα στάδια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μετατρέπουν αυτή την ιδέα σε ένα εμπορικό προϊόν, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και οικονομικό και θα μπορούν και οι κλινικές να το προμηθεύονται. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμα αρκετά χρόνια ώστε να μπορούν οι γιατροί να το χρησιμοποιήσουν.
Και μέχρι σήμερα το τεστ δεν μπορεί να εντοπίσει ποιον τύπο καρκίνου έχει ο ασθενής και έτσι απαιτούνται επιπλέον τεστ για πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επιπλέον, η The Guardian αναφέρει ότι η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς όπως το σχετικά μικρό δείγμα. Εντούτοις, μια τέτοια προσπάθεια με ενθαρρυντικά αποτελέσματα μας δίνει ελπίδες για μεγάλες προόδους.
Πηγή:
www.nature.com/articles/s41467-020-17316-z.