, ,

Νιγηρία: Ψυγεία με ηλιακή ενέργεια βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων

Το ψυγείο είναι ομολογουμένως μία από τις πολυτιμότερες εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Τον τελευταίο καιρό άρχισε να χρησιμοποιείται και στις αγορές οπωροκηπευτικών και ψαριών

Νιγηρία: Ψυγεία με ηλιακή ενέργεια βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων

Το ψυγείο είναι ομολογουμένως μία από τις πολυτιμότερες εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Τον τελευταίο καιρό άρχισε να χρησιμοποιείται και στις αγορές οπωροκηπευτικών και ψαριών στη Νιγηρία χάρη στην εφεύρεση μιας εταιρίας. Μεγάλες αίθουσες αποθήκευσης με ψύξη, οι οποίες χρησιμοποιούν ενέργεια από τον ήλιο.

Το ColdHubs έχει εγκαταστήσει αυτά τα καθαρά, οικολογικά ψυγεία στις Νιγηριανές αγορές για να βοηθήσει τους αγρότες και τους ψαράδες να μειώσουν τη φύρα από αλλοιωμένα τρόφιμα και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η εταιρία εξυπηρετεί μέχρι και σήμερα 3.517 χρήστες με 24 ψυγεία και έχει σώσει 20.000 τόνους φαγητού από την αλλοίωση, έχει αυξήσει το εισόδημα των χρηστών και έχει δημιουργήσει 48 νέες θέσεις εργασίας για γυναίκες.

Advertisment

Νιγηρία: Ψυγεία με ηλιακή ενέργεια βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Φωτογραφία: coldhubs.com

Ο Nnaemeka C. Ikegwuonu έχει ήδη λάβει πολλά βραβεία για την πρωτοποριακή αυτή του εφεύρεση, το ColdHubs, η οποία έχει λύσει πολλά προβλήματα σε κοινότητες της χώρας. Περίπου 6.000 τόνοι ψαριού βγάζουν καθημερινά οι ψαράδες στην αγροτική πλευρά του Νίγηρα, όμως, λόγω του τροπικού κλίματος, μόνο οι 2.000 τόνοι ψαριού πωλούνται φρέσκοι. Το ίδιο ισχύει για τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία μένουν φρέσκα κατά μέσο όρο για 2 μόνο μέρες λόγω της Αφρικανικής ζέστης και της υγρασίας.

Τα ψυγεία της ColdHubs διαθέτουν στέγες με ηλιακά πάνελ για να παράγουν αρκετό ηλεκτρισμό για τις μονάδες σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα παρέχουν αξιόπιστη 24ωρη αυτόνομη ψύξη. Αυτό μειώνει την αλλοίωση, αλλά επίσης οδηγεί σε υψηλότερα κέρδη. Οι χρήστες νοικιάζουν χώρο σε αυτά ψυγεία με το αντίτιμο του 1 δολαρίου την ημέρα.

Νιγηρία: Ψυγεία με ηλιακή ενέργεια βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Φωτογραφία: coldhubs.com

Για παράδειγμα: μία τσάντα φρέσκα ψάρια bonga κοστίζουν από 20-40 δολάρια, όμως, χωρίς τις εγκαταστάσεις ψύξης, οι ψαράδες είτε πουλούν την ίδια ποσότητα για πολύ λιγότερα ώστε να αποφύγουν την αλλοίωση, είτε καπνίζουν ή αποξηραίνουν τα ψάρια και τα πουλούν αργότερα πάλι όμως σε μικρότερη τιμή.

Advertisment

Από την άλλη, τα ψυγεία αυτά μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή φρούτων και λαχανικών από 2 σε 21 μέρες. Έτσι, αυξάνει τα κέρδη των αγροτών κατά 25% περίπου. Φυσικά, αυτό το εγχείρημα διασφαλίζει και την μεγαλύτερη ασφάλεια κατανάλωσης αυτών των τροφίμων.

Πηγές:

Με πληροφορίες από brightvibes.com

Φωτογραφίες: coldhubs.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο (βίντεο)
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία
Οι ανθισμένες κερασιές της Πιερίας: Το νέο τουριστικό υπερθέαμα της χώρας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση