Όταν αποδεχόμαστε τις ατέλειές μας, γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες

Η αδιάλλακτη τελειομανία έχει μια σιδερένια λαβή που μας αναγκάζει να θέτουμε σχεδόν πάντα μη ρεαλιστικούς στόχους, να προσπαθούμε υπερβολικά πολύ και να εστιάζουμε

Όταν αποδεχόμαστε τις ατέλειές μας, γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες

Η αδιάλλακτη τελειομανία έχει μια σιδερένια λαβή που μας αναγκάζει να θέτουμε σχεδόν πάντα μη ρεαλιστικούς στόχους, να προσπαθούμε υπερβολικά πολύ και να εστιάζουμε πάντα στα λάθη μας. Μας τυφλώνει από το να βλέπουμε τα δυνατά μας σημεία, να εργαζόμαστε με ακεραιότητα και να δημιουργούμε.

Ας παραδεχτούμε τις ατέλειές μας

Πάει κόντρα στη διαίσθησή μας, αλλά η αποδοχή των ατελειών μας, αντί να μας δημιουργεί εμμονή με την τελειότητα, μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την απόδοσή μας και σχεδόν οτιδήποτε αναλαμβάνουμε. Σε αντίθεση με ό,τι έχετε πείσει τον εαυτό σας να πιστεύει, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περιμένουν να είστε τέλειοι. Οι λανθασμένες αντιλήψεις μας είναι αυτές που μας οδηγούν στην εμμονή – στο να δίνουμε πολλά περισσότερα από αυτό που περιμένουν φίλοι, αγαπημένοι και οι εργοδότες.

Advertisment

Μερικές φορές αυτό που θεωρείτε επαρκή προσπάθεια για τους άλλους είναι το «τέλειο». Ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να δείτε τις δυνατότητές σας με πιο ρεαλιστικό τρόπο και να θέτετε πιο προσιτούς στόχους.

Μαθαίνοντας από τα στραβοπατήματά μας

Τα στραβοπατήματα είναι οι πιο σοφοί μας δάσκαλοι. Όταν αποφεύγουμε τον πόνο της ανθρώπινης αποτυχίας, αποφεύγουμε αυτόματα την ανάπτυξή μας. Θα κάνετε λάθη, θα πείτε πράγματα που θα μετανιώσετε και θα πληγώσετε. Είναι αναπόφευκτο. Το κλειδί είναι το τι κάνετε μετά.

Το δύσκολο μέρος της διαδικασίας είναι να παραδεχτούμε ένα μας μειονέκτημα και να ζήσουμε με τις συνέπειες, αλλά οι καρποί που θα συλλέξουμε θα είναι πολλοί. Ίσως η δουλειά σας να σας απομακρύνει από φίλους ή να σας έχει κάνει να παραμελείτε την ίδια σας την οικογένεια.

Advertisment

Ή ίσως έχετε αναπτύξει το στοιχείο του αυταρχισμού και έτσι οι συνεργάτες σας αποφεύγουν και δεν θέλουν να εργαστούν μαζί σας ομαδικά. Η αναγνώριση των ατελειών σας σας επιτρέπει να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Ακόμη και το να μοιράζεστε ένα λάθος ή μια αποτυχία (με αυτοπεποίθηση, όχι αυτομαστίγωμα) με έναν στενό φίλο, μια ομάδα υποστήριξης αντανακλά τη δύναμη, την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα, όχι την αδυναμία.

Ξεκλειδώνοντας την πλήρη δυναμική μας

Δεν χρειάζεται να αφήσετε την υπερηφάνεια να καλύψει τα στραβοπατήματα σας. Όταν ανοίξετε την καρδιά σας και αποδεχτείτε την ευαλωτότητά σας, μπορείτε να είστε ρεαλιστικοί με τους στόχους σας και να ξεκλειδώσετε όλες τις δυνατότητές σας.

Το παράδοξο είναι ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να σας κάνει έναν καλύτερο σύντροφο, πατέρα, μητέρα, γιο ή κόρη και καλύτερο εργαζόμενο για την εταιρία ή την επιχείρησή σας. Η παραδοχή των ατελειών μας χαρίζει ψυχική ανθεκτικότητα, μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στη λύση αντί για το πρόβλημα, να αναζητήσουμε τη θετική πλευρά μιας μειονεκτικής κατάστασης, να εντοπίσουμε την ευκαιρία σε μια δυσκολία, να «κονταροχτυπηθούμε» με μια δύσκολη κατάσταση αντί να αφήσουμε τον φόβο της αποτυχίας να μας κρατά πίσω.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάποιες φορές η ζωή σε πάει μόνη της…
Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!
Ταξιδεύοντας συναντάμε την πολύτιμη αίσθηση του χρόνου
Να ονειρεύεσαι τη ζωή σου περισσότερο απ' όσο τη ζεις, γιατί δεν παλεύεται η ζωή χωρίς το πέραν...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση