,

Σαγκάη: Ιστορική εκκλησία μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο (Φωτογραφίες)

Η ιδέα ήταν άκρως πρωτότυπη· το αρχιτεκτονικό γραφείο Wutopia lab την ονόμασε «μια εκκλησία μέσα σε μια εκκλησία». Πρόκειται για τη μεταμόρφωση μιας τεράστιας

Σαγκάη: Ιστορική εκκλησία μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο (Φωτογραφίες)

Η ιδέα ήταν άκρως πρωτότυπη· το αρχιτεκτονικό γραφείο Wutopia lab την ονόμασε «μια εκκλησία μέσα σε μια εκκλησία». Πρόκειται για τη μεταμόρφωση μιας τεράστιας ορθόδοξης εκκλησίας. Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται παραδόξως στη Σαγκάη και είναι από τα πιο επιβλητικά κτήρια.

Σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε ένα ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται στην ποίηση. Προσφέρει στους βιβλιόφιλους 1.000 τίτλους από ένα εύρος γλωσσών. Η πρώην πια ορθόδοξη ρωσική εκκλησία υπάρχει από το 1932. Τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο λειτουργούσε ως εργοστάσιο, γραφείο και πολλά άλλα.

Advertisment

H Wutopia Lab όμως ανέδειξε το κτίσμα και κράτησε τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του: το βασικό πάτωμα, την πρόσοψη του κτηρίου, το δομικό σύστημα και ένα βασικό κομμάτι της εσωτερικής διακόσμησης. Με σεβασμό στην ιστορία λοιπόν, δημιούργησε ένα βιβλιοπωλείο, στο οποίο ο βιβλιόφιλος μπορεί να χαθεί και να θαυμάσει τον τρόπο που το φως «χαϊδεύει» τα βιβλία.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο δήλωσε για το δημιούργημά του: «Πιστεύω ότι το βιβλιοπωλείο ποίησης πρέπει να γίνει ο ιερός τόπος της πόλης της Σαγκάης. Έχει μια ανεξάρτητη πνευματικότητα και δεν βασίζεται στη θρησκεία του παλιού κτίσματος. Δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατή η μετατροπή του θόλου, χρησιμοποίησα ράφια βιβλιοπωλείου για να δημιουργήσω μια καινούργια δομή ως εκκλησία μέσα στο κτήριο της παλιάς εκκλησίας. Αυτό είναι μια εκκλησία μέσα σε μια εκκλησία. Γεννήθηκε ένα καταφύγιο για σύγχρονους ανθρώπους μέσα σε κάτι που κάποτε ήταν καταφύγιο πίστης».

Εκτός από τον κύριο χώρο του βιβλιοπωλείου, στο δυτικό και ανατολικό κομμάτι του κτηρίου μπορεί να βρει κανείς ένα εξίσου ατμοσφαιρικό καφέ που προσφέρει έμπνευση. Αυτή η δημιουργία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εναρμόνισης ανάμεσα στο παλιό και στο νέο.

Advertisment

Το νέο χρειάζεται να σεβαστεί την ιστορία του παλιού, να την αναδείξει και να προσφέρει μια νέα ματιά. Η αρχιτεκτονική των τελευταίων ετών έχει πάρει μια τέτοια στροφή και σε συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι προστατεύουν την κληρονομιά του τόπου τους, μπορούμε να πούμε, ότι δημιουργούν «αρχιτεκτονικά θαύματα».

https://www.instagram.com/p/BtwlNe0lKYM/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/Bx1v_MBpXGV/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BnZA98YgDuQ/?utm_source=ig_embed

Σαγκάη: Ιστορική εκκλησία μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικό βιβλιοπωλείο (Φωτογραφίες)

Πηγή: designboom.com/architecture/wutpoia-lab-sinan-books-poetry-store-shanghai-02-27-2020/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση