Το σπίτι είναι το καταφύγιο και η βάση μιας οικογένειας. Τις περισσότερες φορές όμως δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στο πώς θα είναι αυτό το σπίτι, ποια έπιπλα θα πάρουμε και πόσο καθαρό μπορούμε να το διατηρήσουμε. Όμως, η υγεία δεν βρίσκεται αποκλειστικά στο ίδιο το σπίτι, αλλά στο τι αντιπροσωπεύει αυτό.
Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα συναισθηματικά υγιές σπιτικό για την οικογένειά μας. Και ακόμα κι αν δεν έχουμε παιδιά, η εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος που στηρίζει την καλή ψυχική υγεία αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας.
Advertisment
8 τρόποι να δημιουργήσουμε μια συναισθηματικά υγιή οικογένεια
1. Αφιερώνουμε χρόνο, προσοχή και τρυφερότητα
Η ποιότητα χρόνου που περνάτε μαζί ως οικογένεια έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα. Τα 30 λεπτά συζήτησης και αγκαλιών είναι πιο ευεργετικά από τα 60 λεπτά ενασχόλησης με το κινητό τηλέφωνο.
2. Σχεδιάζουμε έναν χώρο που εμπνέει θετικά συναισθήματα
Δεν χρειάζεται να είναι ακριβός, αλλά καλά οργανωμένος, ώστε να μπορούν να βγάζουν όλα τα μέλη τον καλύτερό τους εαυτό. Μπορείτε είτε να ξεφορτωθείτε άχρηστα πράγματα που πιάνουν χώρο σε ένα σαλόνι ή να προσθέσετε οικογενειακές φωτογραφίες στους τοίχους. Ό,τι κι αν είναι αυτό, κάντε το προτεραιότητά σας.
3. Εγκαθιδρύουμε ξεκάθαρους κανόνες
Οι κανόνες έχουν σκοπό να μας κρατούν όλους ασφαλείς – τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Είναι σημαντικό να τους εγκαθιδρύσουμε ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Χρειάζεται ωστόσο να τους εξηγήσουμε για να διασφαλίσουμε και την ισότητα ανάμεσα στα μέλη.
Advertisment
4. Συνέπειες για τις παραβιάσεις των κανόνων
Αν και κανένα παιδί δεν θέλει να χάνει τα προνόμια που του έχουν δοθεί, οι συνέπειες τους υπενθυμίζουν ότι εσείς έχετε τον έλεγχο στο σπίτι. Και αν και δεν θα φανούν ιδιαίτερα ευγνώμονες γι’ αυτό, μέσα τους θα ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλειας που όλα τα παιδιά χρειάζονται.
5. Εκφράζουμε ελεύθερα τα συναισθήματά μας
Είτε μιλάτε για το ότι νιώθετε σήμερα θλίψη, είτε για το ότι είστε απογοητευμένοι επειδή ο καιρός σας χάλασε τα σχέδια, είτε αντιλαμβάνεστε ότι κάποιος άλλος δεν είναι καλά, ξεκινήστε εσείς συζητήσεις για συναισθήματα. Αυτό θα τους βοηθήσει όλους να νιώσουν πιο οικεία και άνετα.
6. Επικυρώνουμε τα συναισθήματα των άλλων
Όταν λέμε «μην κλαις» ή «μην ανησυχείς για κάτι τόσο ανούσιο», στέλνουμε το μήνυμα ότι τέτοια συναισθήματα είναι λάθος. Και αυτό «κλειδώνει» και απομακρύνει τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους. Επιβεβαιώστε τους πως ό,τι κι αν νιώθουν, είναι αποδεκτό.
7. Κάνουμε δύσκολες συζητήσεις
Χωρίς υπεκφυγές. Μπορεί να είναι δελεαστικό να τις αποφύγουμε – για παράδειγμα την έλλειψη υγιεινής ή την αντίληψη περί κακής ψυχικής υγείας – αλλά το πρόβλημα θα είναι εκεί και θα επιμένει. Επομένως, δεν θα μπορούμε να το αγνοούμε για πολύ.
8. Εξασκούμε τρόπους επίλυσης συγκρούσεων
Οι διαφωνίες δεν είναι κακό πράγμα και ποτέ δεν θα εκλείψουν. Ο τρόπος χειρισμού τους είναι που έχει βαρύτητα. Ο χειρισμός, τα μούτρα, οι φωνές, οι απειλές και οι προσβολές επιβαρύνουν την συναισθηματική υγεία ενός σπιτικού. Συμβιβαστείτε, θέστε υγιή όρια και λύστε το πρόβλημα από κοινού ώστε να μην επιμείνει και στο μέλλον το ζήτημα της διαφωνίας. Επιμείνετε με υπομονή και ψυχραιμία.
Amy Morin, κοινωνική λειτουργίας, ψυχοθεραπεύτρια