, ,

3 ιδιότητες που συνηθίζουν να έχουν οι καλοί ακροατές

Έχω μάθει ότι η ακρόαση είναι μια δεξιότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι χρειάζεται να αναπτύξουν και το να είναι κανείς στην

3 ιδιότητες που συνηθίζουν να έχουν οι καλοί ακροατές

Έχω μάθει ότι η ακρόαση είναι μια δεξιότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι χρειάζεται να αναπτύξουν και το να είναι κανείς στην άλλη πλευρά μιας καλής εμπειρίας ακρόασης είναι κάτι εκπληκτικό.

Ο σύμβουλός μου με δίδαξε τρία πράγματα για την ακρόαση: 1) τη σημασία της σιωπής, 2) την αξία της περισυλλογής και 3) τη δύναμη των ανοιχτών ερωτήσεων. Κουβαλώ αυτές τις δεξιότητες μαζί μου. Τις εξασκώ όταν μιλώ με φίλους και εργάζομαι με πελάτες.

Advertisment

Η σπανιότητα των καλών ακροατών με ανησυχεί. Πιστεύω ότι οφείλεται στην έλλειψη γνώσεων. Αν δεν την λάβουμε, πώς μπορούμε να ξέρουμε πώς είναι; Αν κάτι μπορεί να μαθευτεί, μπορεί και να εξασκηθεί. Και αν εξασκηθεί, μπορεί να βελτιωθεί. Αν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεων με τους φίλους σας, τους αγαπημένους και τους συναδέλφους σας, σκεφτείτε τι κάνουν οι καλοί ακροατές.

3 ιδιότητες που συνηθίζουν να έχουν οι καλοί ακροατές

Παρέχουν σιωπή

Πόσες φορές θέλατε να πείτε περισσότερα σε μια συνομιλία, να αποκαλύψετε ευαίσθητα συναισθήματα, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να είναι ευάλωτος, αλλά ο συνομιλητής σας διέκοψε; Τίποτα δεν μας κλείνει στο καβούκι μας περισσότερο από την διακοπή του ειρμού των σκέψεών μας, ειδικά όταν αυτές είναι ευαίσθητες.

Το να είσαι σιωπηλός σε μια συνομιλία μπορεί να είναι άβολο στην αρχή, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να δώσεις σε ένα άτομο την ευκαιρία να εξηγήσει πώς αισθάνεται. Χτίζει την εμπιστοσύνη και δίνει στους ανθρώπους χρόνο να σκεφτούν τι θέλουν να πουν στη συνέχεια. Εξασκηθείτε περιμένοντας 3-5 δευτερόλεπτα αφού ο συνομιλητής ολοκληρώσει. Θα παρατηρήσετε ότι συχνά έχουν περισσότερα να πουν.

Advertisment

Συλλογίζονται

Οι μη εξοικειωμένοι ακροατές εστιάζουν στο τι σημαίνουν για εκείνους αυτά που άκουσαν και περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν. Οι καλύτεροι ακροατές εστιάζουν στα λόγια. Οι άριστοι εστιάζουν στο τι σημαίνουν τα λόγια. Φανταστείτε ότι συνομιλούσα μαζί σας. Θα πήγαινε κάπως έτσι:

1. Έχω μια σκέψη.

2. Μεταφράζω αυτή τη σκέψη σε λέξεις.

3. Ακούτε τα λόγια μου.

4. Κάνετε την καλύτερη δυνατή εικασία για το τι σημαίνουν τα λόγια μου.

Οι ανακλαστικές δηλώσεις κάνουν την καλύτερη εικασία για το τι εννοεί ο ομιλητής. Ο συλλογισμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση. Επιτρέπει στους ανθρώπους να ακούσουν τα λόγια τους να αντικατοπτρίζονται. Επιτρέπει επίσης στον ακροατή να σας πει εάν βρίσκεστε στην ίδια σελίδα ή όχι.

Κάνουν ανοιχτές ερωτήσεις

Οι ανοιχτές ερωτήσεις βοηθούν την αφήγηση να συνεχιστεί, προσκαλούν σε συζήτηση. Οι ανοιχτές ερωτήσεις χρησιμοποιούνται για να εξερευνήσουν αντιλήψεις και ανησυχίες. Δεν απαντώνται με ένα ναι, όχι ή με μία μονολεκτική κουβέντα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «πώς ήταν η μέρα σου;» και στο «πες μου για το καλύτερο σημείο της μέρας σου». Ξεκινήστε δίνοντας προσοχή στις ερωτήσεις σας. Βοηθούν τον διάλογο ή όχι;

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/practical-approach-addressing-barriers-physical-activity

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση