Η Ελλάδα πρέπει μέχρι την 1η Ιουλίου του 2021 να έχει κάνει τη σχετική αλλαγή και να έχει αλλάξει τους όρους και το διάστημα της άδειας πατρότητας, σύμφωνα με πρόσφατη κοινοτική οδηγία. Τι σημαίνει αυτό όμως και ποιες θα είναι οι αλλαγές;

Το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου θα προσφέρει δυνατότητα άδεια για τους πατέρες μόλις έρχεται στη ζωή το παιδί τους και θα είναι 10 ημερών αντί για 2 που ισχύει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θα υπάρχει ειδική άδεια προστασίας της πατρότητας δύο μηνών μέχρι το παιδί να φτάσει τα 6 έτη ζωής. Υπενθυμίζουμε ότι η αντίστοιχη άδεια προστασίας για τις μητέρες είναι 6 μήνες.

Πρόκειται για στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλα τα κράτη-μέλη. Η οδηγία στοχεύει στην εξασφάλιση της ισότητας των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα και σχετίζεται με τις ευκαιρίες που δίνονται στην αγορά εργασίας, καθώς και με την ίδια την μεταχείριση στο εργασιακό πλαίσιο (ειδικά όσον αφορά στους εργαζόμενους που γίνονται γονείς ή φροντιστές).

Μάλιστα, οι απαιτήσεις πλέον για την παροχή αδειών για οικογενειακούς λόγους θα είναι ελάχιστες και υπάρχουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος ώστε και ο άνδρας να μπορέσει να αναλάβει ίσο μερίδιο ευθυνών με τον ερχομό ενός παιδιού στα ίδια τα πλαίσια της οικογένειας. Μέχρι και σήμερα, το ποσοστό λήψης άδειας από τους πατέρες είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και αναμένεται να συμπεριληφθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Αυτές οι διατάξεις μελετώνται ακόμα από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και ουσιαστικά είναι μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168, η οποία αφορά το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας. Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021 ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.

Πηγή:

Με πληροφορίες από cnn.gr

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε