, ,

NASA: Επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι εντόπισαν μεγάλες ποσότητες νερού στη Σελήνη

Οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν αρκετά πλέον στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νερού στη Σελήνη – και φαίνεται να είναι σχετικά προσβάσιμο. Η ανακάλυψη

NASA: Επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι βρήκαν μεγάλες ποσότητες νερού στη Σελήνη

Οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν αρκετά πλέον στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νερού στη Σελήνη – και φαίνεται να είναι σχετικά προσβάσιμο. Η ανακάλυψη θα αλλάξει τα δεδομένα των μελλοντικών αποστολών στο φεγγάρι και την περαιτέρω εξερεύνηση στο διάστημα.

Χωρίς σημαντική ατμόσφαιρα που να την προστατεύει από τις ακτίνες του Ήλιου, υποθέταμε ότι η επιφάνεια της Σελήνης είναι ξηρή – μέχρι τη δεκαετία του ’90, όταν διαστημικό αεροσκάφος σε τροχιά βρήκε ενδείξεις πάγου σε μεγάλους και μη προσβάσιμους κρατήρες κοντά στους πόλους της.

Advertisment

Ύστερα, το 2009, μια άλλη αποστολή, το Chandrayaan-1 κατέγραψε κάποια στοιχεία εκτός αυτών τω κρατήρων, χωρίς όμως να γνωρίζουν οι ερευνητές αν επρόκειτο για νερό ή για άλλα μόρια – μέταλλα. Τώρα, η Casey Honniball στο διαστημικό κέντρο πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ και οι συνεργάτες της, εντόπισαν μια χημική υπογραφή που είναι αναμφισβήτητα H2O.

Για να φτάσουν σε αυτά τα ευρήματα χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο SOFIA του οργανισμού, το οποίο είναι τοποθετημένο σε ένα αεροπλάνο για να πάρει μια πιο καθαρή θέα στην ατμόσφαιρα της Γης, για να εντοπίσει μια φασματική υπογραφή που είναι μοναδική στο νερό. Το νερό ανακαλύφθηκε σε μεγάλα υψόμετρα προς το νότιο πόλο της Σελήνης· βρέθηκε σε άφθονη ποσότητα – 400 μέρη ανά εκατομμύριο H2O.

Η Honniball υπογράμμισε ότι οι μετρήσεις είναι συνεπείς με την παρουσία μεμονωμένων μορίων νερού που ενσωματώνονται σε κόκκους εντός της σεληνιακής επιφάνειας. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, αυτή η μορφή νερού αναμένεται να είναι ευρέως διαδεδομένη στην επιφάνεια.

Advertisment

Ωστόσο, το κατά πόσο είναι «προσβάσιμο» μένει να απαντηθεί, καθώς δεν εντοπίστηκε στη μορφή που φανταζόμαστε και για να μπορούν να το συλλέξουν επόμενοι αστροναύτες θα απαιτηθεί μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο William Bottke από το Southwest Research Institute στο Κολοράντο εξήγησε ότι: «Οι αστροναύτες μπορεί επίσης να έχουν μεγάλη δυσκολία στην εξαγωγή αυτού του νερού… Για παράδειγμα, για να γεμίσει ένα μπουκάλι, οι αστροναύτες μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστούν χιλιάδες κιλά πετρώματα». Παρόλα αυτά, παραμένει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη στις μέρες μας.

Πηγές:

Με πληροφορίες από news247.gr

www.theguardian.com/science/2020/oct/26/water-exists-on-the-moon-scientists-confirm

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση