,

Μια πρωτότυπη έκθεση για την Επανάσταση του ’21 με Playmobil θα ταξιδέψει σε 3 προορισμούς της επαρχίας

Πρόκειται για μια προσπάθεια προσέγγισης της Ελληνικής Επανάστασης με διδακτικό τρόπο. Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από

Μια πρωτότυπη έκθεση για την Επανάσταση του ’21 με Playmobil θα ταξιδέψει σε 3 προορισμούς της επαρχίας

Πρόκειται για μια προσπάθεια προσέγγισης της Ελληνικής Επανάστασης με διδακτικό τρόπο. Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και παρουσιάζει μια καινοτόμα έκθεση για τα ελληνικά δεδομένα με τίτλο «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL».

Η διδακτική αυτή προσπάθεια θα ταξιδέψει και θα φιλοξενηθεί σε τρία Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ. Το ταξίδι ξεκινά την Τετάρτη στις 14 Οκτωβρίου με πρώτη στάση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, που βρίσκεται στη Σπάρτη. Ύστερα, η έκθεση θα μεταφερθεί στο στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο, και τέλος στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Advertisment

Τι ακριβώς περιλαμβάνει όμως αυτή η έκθεση; Χρησιμοποιώντας διοράματα και φιγούρες Playmobil, οι δημιουργοί επιχειρούν να διδάξουν με έναν νέο τρόπο τα όσα διαδραματίστηκαν από προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Αυτές οι μικρέ φιγούρες παρατάσσονται σε μάχες, αναπαριστούν ζωηρά τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και δίνουν μια καλή γεύση από την καθημερινότητα εκείνης της εποχής.

Μέσω αυτών εμφανίζονται σημαίνουσες μορφές του Αγώνα και κρίσιμα γεγονότα και μάχες: Ο Όρκος των Φιλικών, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών ανάμεσα σε άλλα πολλά. Μαζί με τις φιγούρες των Ελλήνων, των Φιλελλήνων και των Οθωμανών θα βρει ο επισκέπτης σύντομα βιογραφικά. Οι δημιουργοί και εμπνευστές εύχονται αυτή η προσέγγιση να στεφθεί με επιτυχία και στην επαρχία, η οποία έχει πάντα ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες και δρώμενα.

Η έκθεση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη (Όθωνος & Αμαλίας 129, τηλ. 27310 89315) θα διαρκέσει από τις 14 Οκτωβρίου 2020 έως τις 17 Ιανουαρίου 2021. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) & 10:00-17:00 (από 16/10).

Advertisment

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Κεντρική φωτογραφία: LAMBROS PAPANIKOLATOS

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση