7 σημάδια συγκαλυμμένης κατάθλιψης που δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε
1. Σκόπιμες προσπάθειες να δείξουμε ότι είμαστε καλά
Ή ευχαριστημένοι ή ευχάριστοι σε μια παρέα. Η κατάθλιψη έχει πολλά πρόσωπα. Είναι μύθος ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πάντα ανόρεχτοι. Κανείς δεν θέλει να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στους άλλους, οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο που και αυτοί προσπαθούν να δείχνουν συγκροτημένοι και χαρούμενοι. Μάχονται με τόσα πολλά μέσα τους, αλλά το να το μεταφέρουν στους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν, θεωρούν, ότι δεν θα βελτιώσει την κατάστασή τους, οπότε και κρατούν τον γολγοθά για τον εαυτό τους.
2. Φόβος εγκατάλειψης
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη αντιμετωπίσουν ζητήματα εγκατάλειψης, φόβος ο οποίος υπάρχει συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά οι άλλοι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται. Αυτός ο φόβος εγκατάλειψης έχει πυροδοτηθεί από μια παρελθοντική εμπειρία ή ένα τραύμα κι τώρα επηρεάζει όλη τους τη ζωή.
Advertisment
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ψυχοφθόρο ζήτημα, το οποίο κάνει την εμφάνισή του καθημερινά, φορώντας διάφορους μανδύες. Πιέζει το στήθος και νιώθουν ότι ο αέρας δεν μπορεί να φτάσεις στους πνεύμονές τους. Προσπαθούν να αγνοήσουν αυτό το τρομακτικό συναίσθημα, αλλά αυτό καταφέρνει μόνο απλώς να μουδιάσει για λίγο και στη συνέχεια επιστρέφει πιο ισχυρό.
3. Η φιλοσοφική προσέγγιση στη ζωή
Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι συνήθως στρέφονται στο φιλοσοφικό, στο πνευματικό κομμάτι. Ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το τι υπάρχει πέρα από τις «γήινες, κοσμικές απολαύσεις και αμαρτίες της κοινωνίας μας». Η σκέψη τους εξελίσσεται σε κάτι μοναδικό. Ενδιαφέρονται για βαθιές συζητήσεις, τείνουν να θέλουν να ακούσουν τις απόψεις μας σε τέτοια θέματα και μπορεί να δαπανούν πολλές ώρες προσπαθώντας να βρουν μια αλήθεια και ίσως το προσωπικό νόημα σε αυτή τη ζωή.
4. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι νιώθουν τα πάντα έντονα
Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν υπερβολικά ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση. Καταλαβαίνουν και νιώθουν τον πόνο και τα συναισθήματα του άλλου. Έχουν φτάσει στο σημείο να γνωρίζουν κάθε απόχρωση της ανθρώπινης ψυχής. Πολλές φορές διοχετεύουν όλα όσα νιώθουν και εσωτερικεύουν από τους άλλους στην τέχνη, γι’ αυτό και προσδιορίζονται ως δημιουργικοί άνθρωποι.
Advertisment
Έτσι, εξηγείται και το γεγονός ότι πολλοί καλλιτέχνες (που έχουν μείνει στην ιστορία) πάλευαν με την κατάθλιψη σε αρκετά στάδια της ζωής τους και ήταν τότε που παρήγαγαν τα πιο συγκλονιστικά τους έργα. Αυτό στην ψυχανάλυση ονομάζεται μετουσίωση, η διοχέτευση δηλαδή των τόσο έντονων συναισθημάτων που δεν μπορεί να γίνουν διαχειρίσιμα, σε κάποια μορφή έργου.
5. Σκέφτονται συνεχώς υπαρξιακά τη ζωή και το θάνατο
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από μια καλά κρυμμένη και πολλές φορές συγκαλυμμένη κατάθλιψη επίσης συλλογίζονται για τον θάνατο. Πολλές φορές διαβάζουν και πολλά γι’ αυτόν. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τέτοιες σκέψεις, όμως κάποιοι μπορεί να φτάσουν σε αρκετά άσχημο σημείο. Είναι διαφορετικό να αναρωτιέται κανείς για το νόημα και το σκοπό της ζωής και διαφορετικό να αμφισβητεί την ίδια την αξία της δικής του ζωής και να κινδυνεύει με αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Το να αναζητάμε κάτι που νιώθουμε ότι δεν μπορούμε με τίποτα να βρούμε είναι κάτι που συγχύζει, τρομάζει, προκαλεί απελπισία και απόγνωση και μπορεί να οδηγήσει κάποιον πολύ πιο βαθιά στην άβυσσο.
6. Θυμός και ευερεθιστότητα
Και τα δύο μπορεί να είναι ενδείξεις κατάθλιψης, αν εμφανίζονται και με άλλα συμπτώματα. Η έλλειψη υπομονής επίσης μπορεί να υποδεικνύει ότι υπάρχει δυστυχία. Μπορεί να είναι απογοητευμένοι από τη ζωή και κουρασμένοι, οπότε να μην ενδιαφέρονται για τη συμπεριφορά τους και τις συνέπειες που ακολουθούν αυτής.
Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν το νόημα της ζωής, αρχίζουν συναισθηματικά να βυθίζονται και το άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι ο ανεξέλεγκτος θυμός ακόμα και σε κοινωνικές συναθροίσεις/ συναντήσεις, όπου δυσκολεύονται πια να φιλτράρουν τα συναισθήματα και τον εκνευρισμό τους. Τα κίνητρα έχουν χαθεί, οπότε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθούν ή να επενδύουν στις σχέσεις τους, όταν οι σκέψεις τους ξεχειλίζουν πόνο και απόγνωση.
7. Εστίαση στο χειρότερο δυνατό σενάριο και συνεχής επαγρύπνηση του εγκεφάλου
Η κατάθλιψη μας σπρώχνει στο να βλέπουμε παντού γύρω μας ερείπια. Ο εγκέφαλος ποτέ δεν σταματά την υπερανάλυση. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις σκοτεινές σκέψεις, αλλά στην κατάθλιψη νιώθουμε ότι αυτό πλέον είναι πέρα από τον έλεγχό μας.
Δοκιμάζουμε να μένουμε απασχολημένοι, αλλά και πάλι αυτές οι καταστροφικές σκέψεις βρίσκουν χώρο μέσα στο κεφάλι μας, παρά τις όποιες προσπάθειες. Ο εγκέφαλος θα επιλέξει το χειρότερο δυνατό σενάριο και θα το επαναλάβει στο κεφάλι μας, ώστε τελικά να μας κυριεύσει ο φόβος και να επαναλαμβάνεται το ίδιο βασανιστήριο.
Πολλοί καταθλιπτικοί άνθρωποι επιχειρούν να ζητήσουν βοήθεια, αλλά τη στιγμή που σηκώνουν το τηλέφωνο για να πάρουν έναν ψυχολόγο, το μετανιώνουν. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να καταλάβουμε τα σημάδια, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε εμείς τη βοήθεια.
Πηγή:
curiousmindmagazine.com/7-signs-of-concealed-depression-you-may-not-even-be-aware-of