,

Πώς να εντάξουμε τους υγιεινούς υδατάνθρακες στη διατροφή μας

Το μυστικό βρίσκεται στο μέτρο και στην επιλογή των κατάλληλων πηγών υδατανθράκων.

Πώς να εντάξουμε τους υγιεινούς υδατάνθρακες στη διατροφή μας

Έχετε αποκλείσει τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας σε μια προσπάθεια να ελέγξετε γρηγορότερα το βάρος σας;  Τότε σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Αποτελεί γεγονός ότι πολλά άτομα ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η κετογονική και η Άτκινς, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν θεαματικά αποτελέσματα απώλειας βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ενώ συχνά καταφέρνουν τον σκοπό τους, παράλληλα εξαντλούν τον οργανισμό τους, προκαλώντας σε αυτόν ποικίλα προβλήματα υγείας.

Η τάση αποκλεισμού των υδατανθράκων από τις δίαιτες οφείλεται στο ότι αρκετοί παραγνωρίζουν την αξία τους στην ισορροπημένη διατροφή. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, οι υδατάνθρακες αποτελούν μια πλούσια πηγή ενέργειας που μας βοηθά να ανταποκριθούμε στις ποικίλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, διατηρώντας, παράλληλα, την ψυχική και σωματική μας ευεξία και χάνοντας το επιθυμητό βάρος.

Advertisment

Το μυστικό, όμως, βρίσκεται στο μέτρο και στην επιλογή των κατάλληλων πηγών υδατανθράκων. Παρακάτω, σας δίνονται κάποιες ιδέες προκειμένου να εντάξετε τους σωστούς υδατάνθρακες στη δίαιτά σας και να απολαύσετε έτσι τα αναμφισβήτητα οφέλη αυτών στη ζωή σας:

1. Δημητριακά ολικής άλεσης: Η βρώμη, το μαύρο ρύζι, το κινόα και άλλοι αναποφλοίωτοι σπόροι  συντελούν στο αίσθημα πληρότητας του οργανισμού μας καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

2. Κολοκύθα: Διαθέτει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο που παρέχουν σημαντική προστασία στα οστά. Επίσης παρόλο που περιέχει φυσικά σάκχαρα, οι γερές δόσεις λουτεΐνης που έχει η κολοκύθα λειτουργούν ευεργετικά για την όραση.

Advertisment

3. Φρούτα: Πολλές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων τα απαγορεύουν εξαιτίας των σακχάρων τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ειδικά όταν προτιμάται η κατανάλωσή τους με τη φλούδα και όχι σε μορφή χυμών που συγκεντρώνουν πολλά σάκχαρα στη σύστασή τους.

4. Όσπρια: Θέλετε να εντάξετε στη διατροφή σας υγιεινούς υδατάνθρακες βραδείας πέψης και πλούσιους σε μέταλλα, πρωτεΐνες, βιταμίνες; Τα ρεβίθια, ο αρακάς, οι φακές, τα φασόλια, αποτελούν την ιδανική επιλογή για εσάς. Μάλιστα τα φυτοχημικά που περιέχουν αναδομούν το DNA, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα και συμβάλλοντας έτσι, στην πρόληψη του καρκίνου.

5. Γλυκοπατάτες: Πλούσιες σε βιταμίνες A, B6 και C, με άμυλο και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που ωστόσο χρειάζονται ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους.

Medical Daily

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση