Πρόκειται για ένα σχέδιο αναμόρφωσης που συζητιέται εδώ και καιρό· αναμενόταν να παραδοθεί από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στον Υπουργό Δικαιοσύνης έως το τέλη Οκτωβρίου. Έχει υπάρχει μια καθυστέρηση και σχεδιάζεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Αφού παραδοθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.
Υπάρχουν οργανώσεις που είναι υπέρ της συνεπιμέλειας και κάποιες που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου και όχι με την ουσία του. Όσον αφορά στις πρώτες, οι εκπρόσωποί τους αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις «βαφτίζουν το κρέας ψάρι», καθώς όπως λένε, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή θα δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης ρύθμιση που ουσιαστικά θα φέρνει την αποκλειστική επιμέλεια ξανά με το όνομα «γονέας με τον οποίο το παιδί συνήθως διαμένει» ο οποίος θ’ αποφασίζει για ό,τι σήμερα αποφασίζει ο γονέας με αποκλειστική επιμέλεια. Ενώ το μόνο που τελικά θα δίνεται στον άλλο γονέα, που τις περισσότερες φορές είναι οι πατεράδες, θα είναι η εκπαίδευση του παιδιού, ενώ το παιδί θα συνεχίσει να μεγαλώνει με τον ένα γονιό.
Advertisment
Υπέρ της συνεπιμέλειας έχουν ταχθεί ο Σύλλογος Συνεπιμέλεια, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Συνήγορος του Πολίτη αρκετοί Ακαδημαϊκοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί και ένα μεγάλο μέρος των ψυχολόγων. Κατά της συνεπιμέλειας τάσσεται η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου. Ο Σύλλογος Συνεπιμέλεια σε επίσημη λεπτομερή ανακοίνωσή τους αναφέρει σχετικά με τη σωστή νομοθέτηση:
«Ο δικαστής να μη μπορεί ν’ αφαιρεί επιμέλεια από τους γονείς εκτός από συγκεκριμένους λόγους (κακή άσκηση, ολοσχερή αδυναμία όχι όμως για πρακτικούς λόγους, συμφωνία των γονέων). Να καταργηθούν όλες οι αποκλίσεις για τ’ αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου. Η κατοικία του παιδιού είναι ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του και μέσα σε αυτό μπορεί να διαμένει στα σπίτια και των δύο γονέων του.
Όταν δίνει χρόνος γονέα με το παιδί (διανυκτερεύσεις) από το δικαστή να είναι ίσος (δηλαδή όχι άνισος) και ποτέ λιγότερος από 45 % με κάθε γονέα. Να συντάσσονται υποχρεωτικά σχέδια ανατροφής παιδιού για να μπορεί να λειτουργήσει η κοινή ανατροφή του παιδιού. Σώμα ψυχοκοινωνικών δικαστικών υπηρεσιών στα πρότυπα του συμβολαιογραφικού θα θέσει τις υπηρεσίες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και ψυχιάτρων στη διάθεση του δικαστή.
Advertisment
Η φιλική δικαιοσύνη θα καθίζει μπροστά στο έδρανο του οικογενειακού δικαστή τους γονείς και το παιδί και δεν θα φέρνει στο ακροατήριο, μαζί με κάθε γενική υπόθεση, το γονιό εναντίον του παιδιού του. Και όλ’ αυτά θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και των γονέων, σε κοινωνική ειρήνη και ευημερία, στη πολυπόθητη αύξηση των γεννήσεων, σε πιο «δίκαιη δίκη», σε εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης».
Η προσπάθεια αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου μέσω της ψήφισης της συνεπιμέλειας αποτελεί και αποτέλεσμα των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα περισσότερα κράτη-μέλη της οποίας την έχουν εφαρμόσει εδώ και χρόνια. Είναι σημαντικό ωστόσο να υπάρξουν ειδικοί της ψυχικής υγείας, οι οποίοι να μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στο περιεχόμενο αυτού του σχεδίου, διότι επίκεντρο θα πρέπει να είναι το παιδί και όχι οι γονείς.
Πηγή:
Με πληροφορίες από: www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/oikogeneia-kai-paidi/oikogeneia/9673-synepimeleia-erxetai-to-neo-sxedio-anamorfosis-tou-oikogeneiakoy-dikaiou