, ,

“Ευ”: Δύο γράμματα είναι αρκετά για να ρίξουν φως σε μια λέξη | Συνέντευξη με τον συγγραφέα Λεωνίδα Καραΐσκο

“Σωστό και Λάθος”, “Καλό και Κακό”… όπως και να το πάρει κανείς, αυτά τα δύο δίπολα απασχολούν τον άνθρωπο από τη γέννησή του. Επιστήμονες,

"Ευ": Δύο γράμματα είναι αρκετά για να ρίξουν φως σε μια λέξη | Συνέντευξη με τον συγγραφέα Λεωνίδα Καραΐσκο

“Σωστό και Λάθος”, “Καλό και Κακό”… όπως και να το πάρει κανείς, αυτά τα δύο δίπολα απασχολούν τον άνθρωπο από τη γέννησή του. Επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος αλλά και ο «απλός» κόσμος, έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση σε ένα από τα πιο διαχρονικά ερωτήματα του ανθρώπου: «Υπάρχει το καλό και το κακό; Και αν ναι, που;».

Εδώ, λοιπόν, έρχεται να δώσει τη δική του εκδοχή στο ζήτημα ο κ. Λεωνίδας Καραΐσκος, με το πρόσφατο βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο “Ευ” από τις Εκδόσεις Key books. Ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο μας λέει πολύ απλά πως το καλό υπάρχει παντού. Βρίσκεται παντού γύρω μας, στην καθημερινότητά μας, σε ό,τι μπορούμε να κοιτάξουμε με τα μάτια της ψυχής… αρκεί να το θέλουμε.

Advertisment

“Ευ” σημαίνει καλό… και όπως λέει και ο ίδιος ο κ. Καραΐσκος: «Δύο γράμματα είναι αρκετά για να ρίξουν φως σε μια λέξη, ένα συναίσθημα, μέχρι και στον τρόπο που βλέπουμε την ίδια μας τη ζωή».


Ο Λεωνίδας Καραΐσκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει φυσική αγωγή και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη μεγιστοποίηση αθλητικής επίδοσης και απόδοσης. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει σπουδές στη μουσικοκινητική αγωγή, στο Sports Marketing, στην κινησιοπαιδαγωγική μέθοδο Σέρμπορν και στη μέθοδο Μοντεσόρι.

Μέσα από τους τομείς ευθύνης του, του δόθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψει σε πολλούς προορισμούς του κόσμου, να συλλέξει εμπειρίες και να επικοινωνήσει με πολλούς ανθρώπους, έχοντας κοινή γλώσσα την εκπαίδευση, το βόλεϊ, τις ψυχοκινητικές δεξιότητες, τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Advertisment


Η Εναλλακτική Δράση επικοινώνησε με τον συγγραφέα και εξασφάλισε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη ζητώντας του να μας εξηγήσει πώς ένας «απλός» άνθρωπος, σαν όλους εμάς, μπορεί να δώσει απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως τελικά, ο καθένας από εμάς μπορεί να το κάνει… εφόσον, βέβαια, είναι έτοιμος να ακούσει την απάντηση!

1. Κ. Καραΐσκο, έχετε κάνει και κάνετε ακόμη πολλά πράγματα σε διάφορους τομείς. Τι είναι αυτό που σας έκανε να συνδυάσετε, φαινομενικά, διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους;

Ο πυρήνας των δραστηριοτήτων μου είναι η εκπαίδευση και όταν κυριαρχεί η εκπαίδευση ανοίγει το πέπλο της και μπορεί να διανύσει μεγάλες διαδρομές. Ωστόσο, υπάρχουν ημέρες που είναι πραγματικά προκλητικές και απαιτούν πολλή ενέργεια και προσπάθεια για να ανταπεξέλθω. Το ενεργειακό ισοζύγιο όμως δε βγαίνει αρνητικό, γιατί ασχολούμαι με πράγματα που αγαπώ και με εκφράζουν.

2. Εκτός από καθηγητής Φυσικής Αγωγής, έχετε ασχοληθεί -μεταξύ άλλων- με το νευρογλωσσικό προγραμματισμό και άλλα πολύ ενδιαφέροντα συστήματα σχετικά με την βελτίωση του ατόμου. Πιστεύετε ότι η σφαιρική γνώση είναι αυτό που λείπει ίσως από το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα και πώς θα μπορούσε να συνδυαστεί η σωματική και η πνευματική «προπόνηση» στο σχολικό πρόγραμμα;

Τα πρώτα που λείπουν απελπιστικά από το σχολικό πρόγραμμα είναι οι δεξιότητες ζωής και η τέχνη της επικοινωνίας. Σαν γενική θεώρηση, η γνώση είναι πιο κοντά όταν οι μαθητές λύνουν αυθεντικά προβλήματα ως μέρος βιωματικής μάθησης. Επίσης, η ομαδοσυνεργατική μάθηση και διδασκαλία προσφέρει ευκαιρίες ουσιαστικής κατανόησης γνωστικών αντικειμένων και προάγει την ανεκτίμητη αξία της συνεργασίας. Η φυσική αγωγή, που είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά, μπορεί να αξιοποιηθεί σε διαθεματικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

3. Πρόσφατα, εκδώσατε ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο “Ευ” από τις εκδόσεις Key books. Είναι η γραφή κάτι που πάντα σας “ακολουθούσε” και τι είναι αυτό που σας έκανε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Αυτό το βιβλίο το έγραψε η καρδιά, εκείνη έκανε την περισσότερη εργασία για το Ευ. Εκείνη έβλεπε και καθοδηγούσε τα δάχτυλα που πληκτρολογούσαν.

4. Το “Ευ” έχει να κάνει με ιστορίες της καθημερινότητας και την αναζήτηση του καλού. Τελικά υπάρχει το καλό; Και πώς μπορούμε να το βρούμε;

Το καλό υπάρχει, είναι δεδομένο. Σημασία έχει ο τρόπος που βλέπει κανείς τα πράγματα, να μπορεί να δει το καλό. Ρώτησαν κάποτε τον Μιχαήλ Άγγελο πώς μπορεί να βγάζει τους Αγγέλους από την πέτρα που λαξεύει. Και απάντησε «Αφαιρώντας από τη πέτρα ό,τι δεν είναι Άγγελος». Να βρίσκουμε τι είναι αυτό που είναι ψευδές, τι είναι αυτό που είναι περιττό, να το αφαιρούμε, για να βγάζουμε αγγέλους, να βγάζουμε τον δικό μας άγγελο.

5. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο σας, δύο γράμματα είναι αρκετά για να ρίξουν φως σε μια λέξη… Πόσο σημαντικό είναι το Ευ στη ζωή μας;

Όπως σε όλα, έτσι και το να βλέπεις το Ευ στη ζωή, χρειάζεσαι εκπαίδευση. Θυμάμαι πια την λέξη Ευ στα δύσκολα, σαν το pin της πιστωτικής μου κάρτας. Όσο πιο δύσκολα, τόσο πιο μεγάλο Eυ βάλε μπροστά. Όπου Eυ, βάλε τις ισοδύναμες σε έννοια λέξεις “αγάπη” και “σεβασμός” και είσαι πιο κοντά στη λύση κάθε προβλήματος.

6. Έχετε μια μεγάλη διαδρομή ως καθηγητής και προπονητής, ειδικά σε παιδιά μικρότερων ηλικιών. Εκτός από τα μαθήματα που έχετε δώσει, υπάρχει κάποιο μάθημα που έχετε πάρει από τα παιδιά το οποίο να κρατάτε μέχρι και σήμερα;

Ό,τι είμαι το οφείλω στα παιδιά και τα μαθήματα που μου δίνουν. Ακόμα και στις εκπαιδευτικές αναζητήσεις μου εκείνα με κατηύθυναν ώστε να γίνω πιο επαρκής. Οι γενιές αλλάζουν και εμείς οι εκπαιδευτικοί είναι αναγκαίο να είμαστε πιο επίκαιροι για τις νεότερες, που έρχονται πιο έξυπνες και φουριόζες.

7. Κλείνοντας, επειδή είστε ένας άνθρωπος που δίνει μεγάλη σημασία στην προσωπική ανάπτυξη – όπως και η Εναλλακτική Δράση- θα θέλαμε να πείτε στους αναγνώστες μας με λίγα λόγια, γιατί αξίζει να ψάξει κανείς να βρει το καλό ακόμα και στη δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε.

Η εξέλιξη είναι ένα ταξίδι που προσφέρει όχι μόνο τη νέα γνώση αλλά και την προσαρμογή στην διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Γενικά, η αναζήτηση είναι μια τέχνη επιβίωσης των ανθρώπων. Αν εκπαιδευτούμε στο Ευ, θα αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις διαφορετικά. Το Ευ δρα θεραπευτικά μέσα στην απαιτητική μας καθημερινότητα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

…Φλούδες μανταρίνι
«Το 2013 πέθανα και ξαναγεννήθηκα» | Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη
«Μην έρχεσαι κοντά» σου λέγανε κάθε φορά που άπλωνες το χέρι σου...
Οι "αόρατοι άνθρωποι" που ζουν ανάμεσά μας, δεν είναι απλά νούμερα… είναι άνθρωποι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση