Το νησί Hormuz βρίσκεται νότια του Ιράν στον Περσικό Κόλπο και συχνά ονομάζεται «νησί – ουράνιο τόξο» από την πολύχρωμη άμμο που το καθιστά δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσουν αυτό το χρωματιστό τοπίο, το αρχιτεκτονικό γραφείο ZAV Architects σχεδίασε έναν μικρό οικισμό που αποτελείται από πολύχρωμους θόλους που αλληλοεπικαλύπτονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Ο οικισμός αποτελείται από σπίτια και δημόσιους χώρους, όπως πλυντήρια, χώροι πάρκινγκ και ένα καφέ.
Αυτό το πολυχρηστικό κατάλυμα, που αναφέρεται ως Presence in Hormuz (Παρουσία στο Hormuz) είναι κάτι παραπάνω από μια σειρά δημιουργικών εγκαταστάσεων· αποτελεί την υλοποίηση μιας ριζικής αλλαγής για την κοινότητα. «Οι κάτοικοι του όμορφου, τουριστικού και πολιτικά στρατηγικού αυτού νησιού», εξηγούν οι αρχιτέκτονες, «ταλαιπωρούνται οικονομικά, εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες trafficking, χρησιμοποιώντας τις βάρκες τους». Αυτή η αστική κατασκευή έχει στόχο να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία, προσφέροντας εργασία στους κατοίκους (ανειδίκευτους και μη).
Advertisment
«Σε μια χώρα η οποία παλεύει με πολιτικές διαμάχες εκτός συνόρων», συνεχίζει το αρχιτεκτονικό γραφείο, «κάθε αρχιτεκτονικό project συνιστά μια πρόταση για εναλλακτικές λύσεις ως προς την εσωτερική διακυβέρνηση, θέτοντας βασικές ερωτήσεις: «ποια είναι τα όρια της αρχιτεκτονικής και πώς μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική εναλλακτική λύση για τη ζωή της κοινότητας; Πώς μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνίας;».
Οι αρχιτέκτονες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν 4 βασικές αρχές, απαραίτητες για να δημιουργήσουν κοινωνική αλλαγή. Αυτές περιλαμβάνουν μία οικονομική διαδικασία οικοδόμησης ώστε να αποφευχθεί η οικονομική πίεση στον πελάτη· η συμμετοχή των τοπικών τεχνιτών, μία ευέλικτη πρόταση που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε νέα σενάρια και η χρήση οικοδομικών υλικών από το ίδιο το Ιράν ώστε να ωφεληθεί η κοινότητα και παράλληλα να μειωθεί το κόστος.
Το πολύχρωμο χωριό εστίασε ιδιαίτερα στην τελευταία αρχή μέσω της χρήσης μιας τεχνικής που ονομάζεται «SuperAdobe». Τα καταλύματα φαίνεται επίσης σα να ανυψώνονται φυσικά από το έδαφος, μία ιδιαίτερη τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Ιρανο-Αμερικάνο αρχιτέκτονα Nader Khalili. Οι κάτοικοι της περιοχής μαθαίνουν, μέσω αυτής της απλής κατασκευαστικής διαδικασίας, να χτίζουν τα δικά τους σπίτια και έτσι στο τέλος να έχουν αποκτήσει μια νέα δεξιότητα.
Advertisment
Συνεπώς, αυτό που καθιστά τόσο μοναδικό το πολύχρωμο, θολωτό χωριό δεν είναι μόνο η ευφάνταστη, δημιουργική εικόνα που αφήνει στον παρατηρητή, αλλά κυρίως το πλαίσιο και ο σκοπός που κρύβονται πίσω από αυτό το κομψοτέχνημα.
Πηγή:
mymodernmet.com/hormuz-island-domes
Κεντρική φωτογραφία: Tahmineh Monzavi