,

Απίθανα τεστ για τα μάτια σας (βίντεο)

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε τέσσερα απίθανα τεστ όρασης. 1. Τυφλή γωνία (ή τυφλή κηλίδα) ονομάζεται το σημείο στο οποίο το οπτικό νεύρο

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε τέσσερα απίθανα τεστ όρασης.

1. Τυφλή γωνία (ή τυφλή κηλίδα) ονομάζεται το σημείο στο οποίο το οπτικό νεύρο εξέρχεται από το πίσω μέρος του ματιού. Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν υποδοχείς για το φως, επειδή καταλαμβάνεται από το νεύρο. Πώς θα βρείτε την τυφλή γωνία; Κοιτάξτε τον κόκκινο σταυρό με το δεξί σας μάτι, καλύπτοντας το αριστερό με το χέρι σας. Κινηθείτε αργά προς την οθόνη και μετά απομακρυνθείτε αργά από αυτήν. Θα διαπιστώσετε ότι σε μια ορισμένη απόσταση η μπλε κουκκίδα εξαφανίζεται! Αυτή είναι η λεγόμενη τυφλή γωνία.

Advertisment

2. Εστιάστε στη λευκή κουκκίδα στο κέντρο της εικόνας και προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείσετε τα μάτια. Τα μάτια διαθέτουν τρία κωνία (υποδοχείς χρώματος): τα κόκκινα, τα πράσινα και τα μπλε. Το λεγόμενο μετείκασμα εμφανίζεται όταν κοιτάζουμε ένα συγκεκριμένο χρώμα για πολλή ώρα και οι υποδοχείς «κουράζονται». Εάν ξαφνικά εμφανιστεί μπροστά μας μια μαυρόασπρη εικόνα, οι υποδοχείς δε λειτουργούν εξίσου καλά κι έτσι βλέπουμε τα αντίθετα χρώματα.

3. Πώς θα δείτε τις φλέβες του ματιού σας. Τα αιμοφόρα αγγεία και οι φλέβες τροφοδοτούν τα κύτταρα του ματιού που είναι ευαίσθητα στο φως ώστε αυτά να παραμείνουν ζωντανά. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία αφήνουν μια «σκιά» επάνω στον αμφιβληστροειδή. Πώς μπορείτε να δείτε αυτές τις μικροσκοπικές φλέβες; Κάντε μια μικρή τρύπα σε ένα κομμάτι χαρτί και κρατήστε το μπροστά από ένα λευκό φόντο, για παράδειγμα την οθόνη του υπολογιστή. Κοιτάξτε μέσα από την τρύπα κουνώντας ελαφρώς το χαρτί. Θα πρέπει να δείτε ένα αχνό πλέγμα γραμμών που μοιάζει με την επιφάνεια ενός φύλλου. Αυτές είναι οι φλέβες του ματιού σας!

4. Πώς θα βρείτε ποιο είναι το «δυνατό» ή κυρίαρχο μάτι σας. Το «δυνατό» μάτι είναι αυτό που παρέχει κατά προτεραιότητα τις οπτικές πληροφορίες. Στο 80% των ανθρώπων κυρίαρχο είναι το δεξί μάτι. Σχηματίστε με τα χέρια σας ένα τρίγωνο. Κοιτάξτε και με τα δύο μάτια ανοιχτά ένα αντικείμενο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά σας. Το αντικείμενο θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου. Κλείστε μία το ένα μάτι και μία το άλλο. Το κυρίαρχο μάτι βλέπει το αντικείμενο στο κέντρο του τριγώνου.

Advertisment

onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση