,

Κομοτηνή: Ευρωπαϊκή διάκριση για την αστική προσβασιμότητα στα Access City Award 2021

Η Κομοτηνή κατέκτησε το βραβείο «Ειδική μνεία για την πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία» στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προσβάσιμων Πόλεων 2021

Κομοτηνή: Ευρωπαϊκή διάκριση για την αστική προσβασιμότητα στα Access City Award 2021

Η Κομοτηνή κατέκτησε το βραβείο «Ειδική μνεία για την πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία» στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προσβάσιμων Πόλεων 2021 (Access City Award).

Ο συγκεκριμένος θεσμός επιβραβεύει την ικανότητα και τις προσπάθειες μιας πόλης να γίνει πιο προσιτή, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού της και να διασφαλίσει ότι όλοι – ανεξαρτήτως ηλικίας, κινητικότητας ή ικανότητας – έχουν ίση πρόσβαση στο αστικό περιβάλλον. Απευθύνεται σε όλες τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 50.000 κατοίκων ή σε  αστικές περιοχές που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες πόλεις με συνολικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.

Advertisment

Εδώ τονίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν σήμερα περί τα 120 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες, ο γενικός πληθυσμός σταδιακά γερνά, ενώ τέσσερις στους πέντε κατοικούν σε πόλεις, δεδομένα που καθιστούν την προσβασιμότητα όλων ακόμη πιο αναγκαία.

Λαμβάνοντας δε υπόψη την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση λόγω της πανδημίας, στη φετινή βράβευση δόθηκε ειδικό βραβείο για την  «Προσβασιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών σε περιόδους πανδημίας» για να ανταμείψει τις προσπάθειες των πόλεων να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη φετινή βράβευση δόθηκαν επίσης τα εξής βραβεία:

Α’ Access City Award 2021: Gdynia Πολωνία

Advertisment

Β’ Access City Award 2021: Bermerhaven Γερμανία

Γ’ Access City Award 2021: Jοnkoping Σουηδία

Special Mention for Accessibility as an Opportunity for the whole City: Κομοτηνή Ελλάδα

Special Mention for Accessibility of Public Services in times of pandemic: Poznan Πολωνία

Special Mention for Built Environment: Florence Ιταλία.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Δήμο Κομοτηνής και έκανε την εξής δήλωση:

«Η Κομοτηνή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις ελληνικές πόλεις που πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματά της. Στο χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, προβλέπονται διατάξεις για τη βιώσιμη προσβασιμότητα, ενώ θα ακολουθήσουν προσκλήσεις χρηματοδότησης, ώστε οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και έργα για τα εμποδιζόμενα άτομα και τα ΑΜΕΑ».

Πηγή:

ypen.gov.gr/evropaiki-diakrisi-tis-komotinis-gia-tin-prosvasimotita/

Κεντρική φωτογραφία: ert.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαρία Καβογιάννη: Συγκλονιστικό γκράφιτι με το πρόσωπό της στέλνει μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών
Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται
Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες
«Βοήθεια Στο Σπίτι» | Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε τα πρώτα έξυπνα ρολόγια για ευάλωτους δημότες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση