Βόρειο Σέλας: Ο ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό

Η εκθαμβωτική ομορφιά ενός από τα πιο συναρπαστικά φαινόμενα της φύσης μεταφέρεται στην οθόνη μας σε μια σειρά φωτογραφιών που κόβουν την ανάσα. Το

Βόρειο Σέλας: Ο ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό

Η εκθαμβωτική ομορφιά ενός από τα πιο συναρπαστικά φαινόμενα της φύσης μεταφέρεται στην οθόνη μας σε μια σειρά φωτογραφιών που κόβουν την ανάσα. Το Βόρειο Σέλας είναι το όνειρο σχεδόν όλων των ταξιδευτών (και όχι μόνο), που είναι πρόθυμοι να αψηφήσουν το κρύο της περιόδου αυτής για να βρεθούν κάτω από αυτό το θέαμα.

Πρόκειται για ένα ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η επιστημονική θεωρία λέει ότι το βόρειο σέλας δημιουργείται από τον βομβαρδισμό των υψηλών αυτών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια, τα οποία προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο μας.

Advertisment

Εδώ να πούμε ότι υπάρχει και το Νότιο Σέλας, όπου συμβαίνει στον Νότιο Πόλο, που φυσικά δεν είναι κατοικημένος. Λέγεται ότι ο πρώτος παρατηρητής του φαινομένου ήταν ο Αριστοτέλης, ο οποίος το αναφέρει στο έργο του «Μετεωρολογικά», πράγμα σπάνιο βέβαιο για τις μεσογειακές χώρες.

Οι επιστήμονες λένε ότι εμφανίζονται κάθε 3-4 ώρες. Το περιβάλλον συγκεντρώνει αυτή την ενέργεια και σε μια στιγμή την απελευθερώνει. Αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα είναι που συλλαμβάνουν με το φακό τους σε μια σειρά 25 φωτογραφιών που διακρίθηκαν στον ετήσιο διαγωνισμό «Capture the Atlas Northern Lights Photographer of the Year».

Οι νικητές αυτής της χρονιάς πήραν αυτές τις φωτογραφίες σε χώρες όπως στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, την Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ανταρκτική. Το κυρίαρχο χρώμα είναι το πράσινο, όμως αποκαλύπτεται μια ολόκληρη παλέτα χρωμάτων. Δείτε κάποιες από τις παρακάτω εντυπωσιακές φωτογραφίες παρακάτω και όλους τους νικητές πατώντας εδώ.

Advertisment

Βόρειο Σέλας: Φωτογράφοι απαθανατίζουν το φαινόμενο και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/2020-northern-lights-photographer-of-the-year-competition

Φωτογραφίες: SWNS

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση