, ,

Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα γύρω από τον άξονά της και το 2021 αναμένεται να είναι συντομότερο

Όπως αποδείχτηκε επιστημονικά, το 2020 ήταν τελικά συντομότερο από τα προηγούμενα χρόνια – ακόμα κι αν δεν το νιώσαμε καθόλου έτσι. 28 συντομότερες μέρες

Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα γύρω από τον άξονά της και το 2021 αναμένεται να είναι συντομότερο

Όπως αποδείχτηκε επιστημονικά, το 2020 ήταν τελικά συντομότερο από τα προηγούμενα χρόνια – ακόμα κι αν δεν το νιώσαμε καθόλου έτσι. 28 συντομότερες μέρες μέσα στο 2020 καταγράφηκαν σε ένα ρεκόρ που έχει να σημειωθεί από το 1960, καθώς η Γη γύρισε γύρω από τον άξονά της κατά 1.5 milliseconds ταχύτερα από το συνηθισμένο. Η μεγαλύτερη ταχύτητα της Γης – που φυσικά είναι όμως ανεπαίσθητη – θα έχει ως αποτέλεσμα το 2021 να είναι μικρότερης διάρκειας σε σχέση με τα προηγούμενα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ίσως χρειαστεί οι γνωστοί ως «φύλακες του χρόνου» να προσθέσουν στο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο ώστε να βεβαιωθούν ότι τα ρολόγια θα συνεχίζουν να υπολογίζουν με ακρίβεια την ώρα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC).

Advertisment

Έτσι, η μέση διάρκεια της μέρας για το 2021 υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη. Αν υπολογίσει κανείς συνολικά στο σύνολο του έτους τη διαφορά, αυτή θα είναι μια χρονική υστέρησης σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Να θυμίσουμε εδώ ότι ένα 24ωρο έχει κανονικά 86.400 δευτερόλεπτα και η τελευταία φορά που καταγράφηκαν λιγότερα δευτερόλεπτα ήταν το 1937.

Δεν είναι περίεργη η παρατήρηση διαφορών στο χρόνο και στις μέρες ως προς το μέσο όρο, καθώς αυτές διαφοροποιούνται λόγω κάποιων παραγόντων, όπως της κίνησης του πλανητικού μας πυρήνα, των ανέμων, των ωκεανών, της ατμοσφαιρικής πίεσης κλπ. Αυτές οι παρατηρήσεις των ειδικών έχουν αναγκάσει την ανθρωπότητα να ξανασυγχρονίζει τα ρολόγια, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και έχει συμβεί σε 27 έτη είτε με προσθήκη δευτερολέπτου είτε με αφαίρεση.

Για να καθορίσουν την διάρκεια κάθε μέρας στη Γη, οι επιστήμονες στο International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) υπολογίζουν την ακριβή στιγμή που ένα συγκεκριμένο αστέρι περνά από μια τοποθεσία στον ουρανό. Εκφράζουν αυτή τη μέτρηση ως τον Παγκόσμιο Χρόνο και στη συνέχεια τον συγκρίνουν με τον Ατομικό Χρόνο, μια κλίμακα χρόνου που υπολογίζεται από υπερακριβή ατομικά ρολόγια. Αυτή η σύγκριση μπορεί να μας δείξει κατά πόσο η ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη μας διαφοροποιείται από τη νόρμα.

Advertisment

Σύμφωνα με το IERS, η τάση της Γης κατά τις τελευταίες δεκαετίες ήταν να επιβραδύνει το ρυθμό της περιστροφής της και συνεπώς οι μέρες μας είναι ανεπαίσθητα μεγαλύτερες από 24 ώρες. Όμως από το 2020 η Γη άρχισε να επιταχύνει ακριβώς την ταχύτητα περιστροφής της και τα δεδομένα άλλαξαν, κάτι που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να προστεθεί ένα δευτερόλεπτο.

Πηγή:

Με πληροφορίες από www.businessinsider.com και news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)
Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που γιγαντώνει η κλιματική κρίση
Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση