,

Πώς να διαχειριστούμε το στρες του COVID-19, σύμφωνα με τις αρχές του Στωικισμού

Είστε έτοιμοι να κάτσετε στο γραφείο για το τρίτο διαδικτυακό meeting της ημέρας, όταν το νήπιο παιδί σας αποφασίζει να ανέβει στα πόδια σας.

Πώς να διαχειριστούμε το στρες του COVID-19, σύμφωνα με τις αρχές του Στωικισμού

Είστε έτοιμοι να κάτσετε στο γραφείο για το τρίτο διαδικτυακό meeting της ημέρας, όταν το νήπιο παιδί σας αποφασίζει να ανέβει στα πόδια σας. Καθώς φωνάζετε τον σύντροφό σας για βοήθεια, ο γιος σας χύνει το χυμό του πάνω στο λάπτοπ. Καθαρίζετε βιαστικά το χάος, αναστενάζοντας απεγνωσμένα.

Ανασυντάσσεστε και πιέζεστε να χαμογελάσετε στην αρχή του meeting και ξαφνικά η σύνδεσή σας κόβεται. Προσπαθείτε με αγωνία να ξανασυνδεθείτε και εκείνη τη στιγμή χτυπά το κινητό σας τηλέφωνο και σας ειδοποιούν ότι βρέθηκε κρούσμα σε χώρο που έχετε επισκεφθεί πρόσφατα.

Advertisment

Είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε κάποιον που να μην έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, πάνω από 1.9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί και πολλοί ακόμα έχουν νοσηλευτεί. Αυτό το μέγεθος πόνου και θανάτου από έναν ιό είχε να εμφανιστεί στον πλανήτη από το 1918.

Για να διασφαλίσουμε τη ζωή, έπρεπε να αλλάξουμε άρδην τον τρόπο ζωής μας. Μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της μετάδοσης είναι η κοινωνική απόσταση, αλλά αυτή η τακτική έχει διαταράξει την εργασία, την κοινωνικοποίηση, τις σχέσεις μας και θεσμούς, όπως το σχολείο. Η απειλή της ασθένειας, η οικονομική επισφάλεια και το απρόβλεπτο παράγουν μεγάλες δόσεις στρες.

Οι δυσκολίες της πανδημίας έχουν ωθήσει πολλούς στο να αναζητήσουν συμβουλευτική. Αν και οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι σημαντικοί μας σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, υπάρχουν χρήσιμες ψυχολογικές στρατηγικές που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση.

Advertisment

Εγώ έχω υιοθετήσει τις αρχές του Στωικισμού, ενός φιλοσοφικού συστήματος που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας τη λογική για να καταλάβουν την ανθρώπινη φύση, οι Στωικοί έβρισκαν διάφορους έξυπνους τρόπους για τη διαχείριση της ατυχίας, του πένθους και του στρες. Οι Στωικοί φιλόσοφοι αναγνώριζαν ότι μια ήρεμη ζωή είναι μια ευτυχισμένη ζωή και μπορεί να αποκτηθεί μέσω της καλλιέργεια της λογικής, της αρετής και του αυτοελέγχου.

Οι Στωικοί είχαν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να έχουμε πλήρη έλεγχο της ζωής μας. Η ζωή συχνά μας πετά εμπόδια στο δρόμο, όπως τον κορονοϊό. Καθώς οι εξωτερικές συνθήκες μπορεί να καταστρέψουν τις προσδοκίες, οι Στωικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να εσωτερικεύουμε τους στόχους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας να ανησυχούμε για πράγματα που βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας. Αντιθέτως, χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας σε πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν η μόλυνση από τον ιό θα είναι ήπια ή θανατηφόρα, αλλά μπορούμε να προλάβουμε εξαρχής τη μόλυνση.

Οι Στωικοί επίσης θεωρούσαν ότι το καθήκον για την ανθρωπότητα υπερισχύει του καθήκοντος για τον εαυτό. Ο κίνδυνος της μετάδοσης δείχνει ότι χρειάζεται να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς και να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στην κοινότητα. Οι περισσότεροι θα θέλαμε πολύ να κάνουμε ένα πάρτι, να δειπνήσουμε φυσιολογικά σε ένα εστιατόριο ή να πάμε για ψώνια όπως πριν. Κάνοντας θυσίες όμως, σταματάμε τον ιό πριν γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος για την ανθρωπότητα και είναι αδιαμφισβήτητο ότι σώζουμε ζωές.

Άλλη μία σημαντική αρχή του Στωικισμού είναι ότι χρειαζόμαστε πολύ λίγα πράγματα για να είμαστε ευτυχισμένοι. Πράγματι, αυτό μπορούμε να το νιώσουμε στην εποχή της πανδημίας. Αν και μπορεί να απεχθανόμαστε την καθημερινή μονοτονία που φέρνουν οι περιορισμοί, μπορούμε και να δούμε τη χαρά των μικρών στιγμών, την πολύτιμη σημασία τους.

Μπορούμε πλέον να εκτιμήσουμε όλα εκείνα τα δεδομένα, τα οποία πριν δεν εκτιμούσαμε, την υγεία, τις σχέσεις μας, την ίδια μας τη ζωή. Η ξαφνική εμφάνιση μιας πανδημίας είναι μεν τρομακτική, αλλά λειτουργεί και ως υπενθύμιση ότι η ζωή είναι φευγαλέα και εύθραυστη και ο Στωικισμός μας προκαλεί να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που μας δόθηκε με τον πιο σοφό τρόπο.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/pleased-meet-me/202101/manage-the-stress-covid-19-stoicism

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση