, , ,

Η Δύναμη του Υποσυνείδητου | Η θεραπευτική δύναμη του νου στα αρχαία χρόνια

Στη διάρκεια των αιώνων οι άνθρωποι πίστευαν ενστικτωδώς ότι κάπου υπήρχε μια θεραπευτική δύναμη η οποία μπορούσε να αποκαταστήσει τις λειτουργίες και τις αισθήσεις

Η Δύναμη του Υποσυνείδητου | Η θεραπευτική δύναμη του νου στα αρχαία χρόνια

Στη διάρκεια των αιώνων οι άνθρωποι πίστευαν ενστικτωδώς ότι κάπου υπήρχε μια θεραπευτική δύναμη η οποία μπορούσε να αποκαταστήσει τις λειτουργίες και τις αισθήσεις του ανθρώπινου σώματος. Πίστευαν ότι μπορούσε να γίνει επίκληση αυτής της παράξενης δύναμης υπό ορισμένες συνθήκες και ότι έτσι ερχόταν η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Η ιστορία όλων των λαών είναι γεμάτη αποδείξεις που υποστηρίζουν αυτή την πίστη.

Τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του κόσμου πίστευαν πως μόνο οι ιερείς και οι άγιοι είχαν τη δύναμη να επηρεάζουν τους ανθρώπους θετικά ή αρνητικά και να θεραπεύουν τους αρρώστους. Πίστευαν πως η ικανότητα θεραπείας των αρρώστων ήταν μια θεόσταλτη δύναμη, ενώ οι θεραπείες διέφεραν από περιοχή σε περιοχή. Η ανάρρωση επιτυγχάνονταν με ικεσίες στον Θεό και διάφορες τελετές, όπως επίκληση του Αγίου Πνεύματος με τοποθέτηση των χεριών επάνω στον άρρωστο, με ξόρκια, φυλαχτά, γούρια, δαχτυλίδια, λείψανα και εικόνες.

Advertisment

Για παράδειγμα, στις αρχαίες θρησκείες, οι ιερείς στους ναούς έδιναν ναρκωτικά στον ασθενή και, πριν κοιμηθεί, του ασκούσαν υποβολές, λέγοντας ότι οι θεοί θα τον επισκέπτονταν στον ύπνο του και θα τον θεράπευαν. Πολλοί θεραπεύτηκαν. Προφανώς, όλα αυτά ήταν έργο των ισχυρών υποβολών στον υποσυνείδητο νου.

Έπειτα από μυστηριώδεις τελετουργίες, οι λάτρεις της θεάς Εκάτης την έβλεπαν στον ύπνο τους, αρκεί πριν κοιμηθούν να είχαν προσευχηθεί σε αυτή ακολουθώντας αλλόκοτες και απίστευτες οδηγίες. Τους πρόσταζε να ανακατέψουν σαύρες με ρετσίνι, λιβάνι και μύρο και να τα αλέσουν όλα στο ύπαιθρο, στο φως της ημισέληνου. Έπειτα από αυτό το ανήκουστο τελετουργικό αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις θεραπείας.

Είναι προφανές ότι αυτές οι παράξενες τελετουργίες προωθούσαν την υποβολή και την αποδοχή της από το υποσυνείδητο αυτών των ανθρώπων επιστρατεύοντας τη φαντασία τους. Στην πραγματικότητα, σε όλες αυτές τις θεραπείες, ο πραγματικός θεραπευτής ήταν το υποσυνείδητο του ατόμου.

Advertisment

Σε όλες τις εποχές, θεραπευτές έχουν πετύχει αξιόλογα αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπου απέτυχε η συμβατική ιατρική.

Αυτό δίνει τροφή για σκέψη. Πώς πραγματοποιούν τη θεραπεία αυτοί οι θεραπευτές στα διάφορα μέρη του κόσμου; Οι θεραπείες οφείλονται στην τυφλή πίστη του αρρώστου, η οποία απελευθερώνει τη θεραπευτική δύναμη που υπάρχει στο υποσυνείδητό του. Πολλές από τις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονταν ήταν αρκετά αλλόκοτες και απίστευτες, με αποτέλεσμα να κεντρίζουν τη φαντασία των ασθενών, προκαλώντας έντονη συναισθηματική διέγερση. Αυτή η κατάσταση διευκόλυνε την υποβολή της εικόνας της υγείας και γινόταν αποδεκτή τόσο από τον συνειδητό όσο και από τον υποσυνείδητο νου του αρρώστου.

Περιγραφές της Βίβλου για τη χρήση των δυνάμεων του υποσυνείδητου

Πάντα, όλα όσα ζητάτε όταν προσεύχεστε να πιστεύετε ότι τα λαμβάνετε και ότι θα σας συμβούν (Κατά Μάρκον 11:24). Ο ευαγγελιστής εδώ μας λέει να πιστέψουμε και να αποδεχτούμε ως αλήθεια το γεγονός ότι η επιθυμία μας έχει ήδη πραγματοποιηθεί, έχει ήδη ολοκληρωθεί, και ότι η πραγματοποίησή της θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Η επιτυχία αυτής της τεχνικής εξαρτάται από το αν έχετε πραγματικά πιστέψει ότι αυτή η σκέψη, η ιδέα, η εικόνα είναι ήδη γεγονός στο μυαλό σας. Για να έχει κάτι ουσία στη σφαίρα του νου, πρέπει να πιστεύετε ότι υπάρχει ήδη στην πραγματικότητα.

Εδώ, σε ελάχιστα λόγια, υπάρχει μια συνοπτική και συγκεκριμένη οδηγία για να χρησιμοποιείτε τη δημιουργική δύναμη της σκέψης εντυπώνοντας στο υποσυνείδητο αυτό που επιθυμείτε.
Η σκέψη, η ιδέα, το σχέδιο ή ο σκοπός είναι τόσο πραγματικά στο επίπεδο του υποσυνείδητου όσο το χέρι σας ή η καρδιά σας. Ακολουθώντας την τεχνική της Βίβλου, εξαλείφετε τελείως από το μυαλό σας κάθε σκέψη για τις συνθήκες, τις περιστάσεις ή οτιδήποτε μπορεί να υπονοεί αρνητικά ενδεχόμενα.
Φυτεύετε έναν σπόρο (μια ιδέα) στο μυαλό σας, ο οποίος, αν τον αφήσετε ήσυχο, σίγουρα θα καρποφορήσει.

Η πρώτη κατάσταση, στην οποία επέμενε ο Χριστός, ήταν η πίστη. Στη Βίβλο διαβάζουμε ξανά και ξανά: «Σύμφωνα με την πίστη σας, ας γίνει». Αν φυτέψετε σπόρους στο έδαφος, έχετε πίστη ότι θα μεγαλώσουν και θα δώσει ο καθένας τους καρπούς του. Έτσι κάνουν οι σπόροι και, όταν εμπιστεύεστε τους νόμους της καλλιέργειας και της ανάπτυξης, ξέρετε ότι οι σπόροι θα δώσουν αυτό που προορίζονται να δώσουν.

Η πίστη όπως αναφέρεται στη Βίβλο είναι ένας τρόπος σκέψης, μια συμπεριφορά του νου, μια εσωτερική βεβαιότητα, με την οποία γνωρίζετε ότι η ιδέα που αποδέχεστε πλήρως στον συνειδητό νου σας θα περάσει στον υποσυνείδητο και θα εκδηλωθεί.
Κατά μία έννοια πίστη είναι να αποδεχόμαστε ως αλήθεια αυτό που η λογική και οι αισθήσεις αρνούνται – για παράδειγμα, να αποκλείουμε τον μικρό, λογικό, αναλυτικό, συνειδητό νου και να ενστερνιζόμαστε μια συμπεριφορά απόλυτης εξάρτησης από την εσωτερική δύναμη του υποσυνείδητου.

Ένα κλασικό παράδειγμα της τεχνικής της Βίβλου αναφέρεται στο Κατά Ματθαίον 9:28-30:

Όταν, λοιπόν, έφθασε στο σπίτι, τον πλησίασαν οι τυφλοί και ο Ιησούς τους είπε: «Πιστεύετε πράγματι ότι μπορώ εγώ να κάμω αυτό που ζητάτε;». Και εκείνοι λένε σε Αυτόν: «Ναι, Κύριε». Τότε άγγιξε τα μάτια τους και είπε: «Σύμφωνα με την πίστη σας, ας γίνει». Και αμέσως άνοιξαν τα μάτια τους. Ο δε Ιησούς, με αυστηρότητα, είπε:

«Προσέχετε, κανείς να μην το μάθει».

Με τα λόγια «Σύμφωνα με την πίστη σας, ας γίνει» βλέπουμε ότι ο Ιησούς στην πραγματικότητα αναφέρεται στη συνεργασία του υποσυνείδητου των τυφλών. Η πίστη τους ήταν η μεγάλη προσδοκία τους, το εσωτερικό τους συναίσθημα, η εσωτερική τους πεποίθηση ότι κάτι θαυμαστό θα συνέβαινε και ότι η προσευχή τους θα εισακουόταν – και εισακούστηκε. Αυτή είναι η θαυμαστή τεχνική της θεραπείας, που χρησιμοποιείται από όλους τους θεραπευτές του κόσμου, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.

Με τα λόγια «Προσέχετε, κανείς να μην το μάθει», ο Ιησούς προστάζει τους θεραπευμένους ασθενείς να μη μιλήσουν για τη θεραπεία τους, γιατί μπορεί να πέσουν θύματα της υποτιμητικής κριτικής όσων δεν πίστευαν. Αυτό μπορεί να ανατρέψει τα οφέλη που έχουν λάβει από το χέρι του Ιησού μεταφέροντας σκέψεις φόβου, αμφιβολίας και άγχους στο υποσυνείδητο.

Γιατί με εξουσία και δύναμη διατάσσει τα ακάθαρτα πνεύματα και εκείνα φεύγουν αμέσως (Κατά Λουκάν 4:36). Όταν οι ασθενείς πήγαιναν στον Χριστό για να τους θεραπεύσει, θεραπεύονταν από την πίστη τους και από τη δική Του πίστη στη θεραπευτική δύναμη του υποσυνείδητου. Οτιδήποτε πρόσταζε, το ένιωθε ως αλήθεια.

Αυτός και οι άνθρωποι που χρειάζονταν βοήθεια βρίσκονταν στο επίπεδο του ενός συμπαντικού υποκειμενικού νου και η εσωτερική γνώση Του και η πεποίθησή Του για τη θεραπευτική δύναμη άλλαζαν τα αρνητικά, καταστροφικά μοτίβα στο υποσυνείδητο των ασθενών. Οι θεραπείες ήταν η αυτόματη αντίδραση στην εσωτερική ψυχική αλλαγή. Η προσταγή Του ήταν η έκκλησή του προς το υποσυνείδητο των ασθενών καθώς και η γνώση Του, το συναίσθημα και η απόλυτη πίστη στην αντίδραση του υποσυνείδητου στα λόγια, τα οποία έλεγε με κύρος.
Θαύματα σε διάφορους ναούς στον κόσμο

Είναι αποδεδειγμένο ότι θεραπείες έχουν συμβεί σε διάφορους ναούς στον κόσμο, όπως στην Ιαπωνία, την Ινδία, την Ευρώπη και την Αμερική. Έχω επισκεφθεί αρκετούς από τους πιο γνωστούς ναούς στην Ιαπωνία. Στον διάσημο ναό Νταϊμπουτσού υπάρχει ένα γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του Βούδα που κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και το κεφάλι γερμένο στο πλάι, σαν να βρίσκεται σε βαθιά έκσταση. Έχει ύψος σχεδόν δεκατρία μέτρα και ονομάζεται Μέγας Βούδας. Εκεί είδα νέους και ηλικιωμένους να αφήνουν προσφορές στα πόδια του. Χρήματα, φρούτα, ρύζι και πορτοκάλια. Άναβαν κεριά, έκαιγαν λιβάνια και έψελναν προσευχές.

Ο ξεναγός μάς εξήγησε τι έλεγε ο ψαλμός μιας κοπέλας όσο εκείνη μουρμούριζε την προσευχή της, έσκυβε και άφηνε προσφορά δυο πορτοκάλια. Μετά, η κοπέλα άναψε ένα κερί. Ο ξεναγός είπε ότι κάποτε είχε χάσει τη φωνή της και την ξαναβρήκε στον ναό. Ευχαριστούσε γι’ αυτό τον Βούδα. Είχε απλώς την πίστη ότι ο Βούδας θα της έδινε πίσω την όμορφη φωνή της, αν ακολουθούσε μια συγκεκριμένη τελετουργία, νηστεία και έκανε συγκεκριμένες προσφορές. Όλα αυτά ενίσχυσαν μέσα της την πίστη και την προσδοκία, με αποτέλεσμα το μυαλό της να φτάσει στο σημείο να πιστέψει. Το υποσυνείδητό της ανταποκρίθηκε σε αυτή την πεποίθηση.

Για να δείξω καλύτερα τη δύναμη της φαντασίας και της τυφλής πίστης, θα σας μιλήσω για την περίπτωση ενός συγγενή μου που έπασχε από φυματίωση. Οι πνεύμονές του είχαν σχεδόν καταστραφεί. Ο γιος του αποφάσισε να τον θεραπεύσει. Πήγε στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, όπου έμενε ο πατέρας του, και του είπε ότι είχε γνωρίσει έναν μοναχό που είχε επιστρέψει από έναν θαυματουργό ναό στην Ευρώπη. Του είπε ότι ο μοναχός τού είχε πουλήσει για 500 δολάρια ένα κομμάτι ξύλο από τον πραγματικό σταυρό του Ιησού.

Στην πραγματικότητα ο νεαρός είχε βρει το ξύλο στον δρόμο, είχε πάει σε ένα κοσμηματοπωλείο και είχε ζητήσει να του το κλείσουν σε ένα δαχτυλίδι, ώστε να φαίνεται αληθινό. Είπε στον πατέρα του ότι πολλοί είχαν θεραπευτεί αγγίζοντας απλώς το δαχτυλίδι ή το ξύλο. Κατάφερε να κεντρίσει τη φαντασία του πατέρα του σε τέτοιο σημείο, που ο ηλικιωμένος άντρας άρπαξε το δαχτυλίδι από τα χέρια του γιου του, το έβαλε πάνω στο στήθος του, προσευχήθηκε σιωπηλά και έπεσε για ύπνο. Το πρωί είχε θεραπευτεί. Όλες οι ιατρικές εξετάσεις του βγήκαν αρνητικές.

Ξέρετε, φυσικά, ότι δεν τον θεράπευσε το ξύλο από τον δρόμο. Τον θεράπευσε η φαντασία του, που ζωντάνεψε, και η προσδοκία της θεραπείας. Η φαντασία ενώθηκε με την πίστη ή το υποκειμενικό συναίσθημα και αυτή η ένωση έφερε τη θεραπεία. Ο πατέρας δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι να είχε υποτροπιάσει. Παρέμεινε υγιής και πέθανε δεκαπέντε χρόνια αργότερα, σε ηλικία 89 ετών.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Η δύναμη του υποσυνείδητου – Αναθεωρημένη έκδοση. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr. Το κλασικό βιβλίο του Joseph Murphy σε νέα αναθεωρημένη έκδοση, με εισαγωγή από τον κορυφαίο life coach-σύμβουλο C. James Jensen. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν
Η μεγαλύτερη δυστυχία της ζωής είναι να μην μάθεις ποιος πραγματικά είσαι!
Όταν επενδύουμε στους ανθρώπους, ποτέ δεν χάνουμε
Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση