,

Φρίντριχ Νίτσε: 5 ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τη ζωή του σπουδαίου φιλοσόφου

Ο Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρένκεν κοντά στη Λειψία και πέθανε στη Βαϊμάρη το 1900. Είναι ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της Γερμανίας

Φρίντριχ Νίτσε: 5 ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τη ζωή του σπουδαίου φιλοσόφου

Ο Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρένκεν κοντά στη Λειψία και πέθανε στη Βαϊμάρη το 1900. Είναι ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Αναφέρεται μάλιστα πως ήταν ένας από τους προάγγελους της υπαρξιστικής φιλοσοφίας. Εκτός από φιλόσοφος όμως ήταν και φιλόλογος, αφού είχε σπουδάσει κλασική φιλολογία, αλλά και ποιητής και συνθέτης.

Έγραψε πολυάριθμα κείμενα και δοκίμια σχετικά με τη θρησκεία, την ηθική, τη σύγχρονη κουλτούρα, τη φιλοσοφία και την επιστήμη, διαθέτοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση για τη χρήση μεταφορών και ειρωνείας. Τα κυριότερα έργα του είναι: «Η γέννηση της τραγωδίας», «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», «Το λυκόφως των ειδώλων», «Γενεαλογία της ηθικής» και «Πέραν του καλού και του κακού».

Advertisment

Ο Νίτσε ήταν σφοδρός πολέμιος του εθνικισμού και του αντισημιτισμού. Ωστόσο, το έργο του παραποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα από τους εθνικοσοσιαλιστές και τον Χίτλερ, οι οποίοι επικαλέστηκαν το όνομά του σε διάφορα σημεία της προπαγάνδας τους. Σε αυτό φαίνεται να εμπλέκεται και η αδελφή του, η οποία προσπάθησε με αυτό τον διαστρεβλωμένο τρόπο να αναβιώσει το έργο του αδερφού της μετά το θάνατό του. Παρακάτω, ανασύρουμε ορισμένα λιγότερο γνωστά χαρακτηριστικά της ζωής του.

5 στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τη ζωή του Φρίντριχ Νίτσε

1. Το έργο του δεν είχε βρει ιδιαίτερη ανταπόκριση όσο βρισκόταν εν ζωή

O Νίτσε ήταν ένα παιδί θαύμα, αφού είχε καταφέρει να γίνει καθηγητής φιλολογίας μέχρι τα 24 του χρόνια. Όμως, ήταν απομονωμένος από τους συναδέλφους του και για διάφορους άλλους λόγους αποφάσισε να παραιτηθεί στα 35 του. Ο Νίτσε ήθελε επίσης να εγκαταλείψει και το φιλοσοφικό του έργο για χάρη της κηπουρικής, αλλά φαίνεται πως δεν τον άφησε το ανήσυχο πνεύμα του. το έργο του άρχισε να γίνεται γνωστό μετά το θάνατό του.

2. Το χαρακτηριστικό μουστάκι του τρόμαζε τις γυναίκες της εποχής

Ο Alain de Botton (μελετητής του) ισχυρίζεται ότι ο Νίτσε δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τις κοπέλες. Το ιδιαίτερο μουστάκι του «τρόμαζε» τις γυναίκες εκείνη την εποχή.

Advertisment

3. Ήταν φιλάσθενος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του

Ο Νίτσε ήταν συνεχώς ευαίσθητος και άρρωστος, εν μέρει λόγω της σύφιλης με την οποία είχε μολυνθεί. Επίσης, υπέφερε από ημικρανίες και από προβλήματα με την όρασή του. Ωστόσο, αυτό δεν του στέρησε την ικανότητα να δημιουργεί και να χτίζει το φιλοσοφικό του έργο• το αντίθετο μάλιστα: λόγω των ασθενειών του κατέφυγε αρκετές φορές στην εξοχή, όπου είχε άπλετο χρόνο να συλλογίζεται πάνω στο έργο του.

4. Παρουσίασε ψυχική κατάρρευση, όταν είδε την κακομεταχείριση ενός αλόγου

Ο Νίτσε είχε υπάρξει μάρτυρας της κακομεταχείρισης ενός αλόγου στους δρόμους του Τορίνο. Αυτό φαίνεται ότι στάθηκε η αφορμή για να παρουσίαση νευρικό κλονισμό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Λέγεται μάλιστα ότι βλέποντας το περιστατικό, ο Νίτσε έτρεξε προς το άλογο και έβαλε το χέρι του για να το προστατεύσει, καταρρέοντας στη συνέχεια. Παρέμεινε σε ίδρυμα για τα υπόλοιπα 11 χρόνια όπου και τελικά πέθανε 56 ετών.

5. Η φιλοσοφία του αποτελείται από δύο βασικές σκέψεις: Ο Θεός δεν υπάρχει και οι άνθρωποι παρακινούμαστε μόνο από την επιθυμία να αποκτήσουμε δύναμη

Πολλά από τα έργα του εστίαζαν στην ηθική φιλοσοφία• παρ’ όλα αυτά, ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει ηθική και δεν πρέπει να υποκρινόμαστε πως υπάρχει. Η ηθική αποτελεί απλά ένα προσωπείο που καλύπτει το πραγματικό κίνητρο των ανθρώπων: την επιθυμία να ελέγχουμε και την προσπάθεια να αποφύγουμε να μας ελέγχουν.

Επίσης, καθώς για τον Νίτσε ο θεός δεν υπάρχει, ο χριστιανισμός ήταν απλά ένας τρόπος περιορισμού της δύναμης/ εξουσίας στα χέρια των λίγων που προσπαθούσαν να ελέγξουν τους «πιστούς». Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν τόσο κυνικός: ο Νίτσε ονειρευόταν μια πνευματική επανάσταση που θα επέφερε την κυριαρχία της θετικής θέλησης και χρήσης της δύναμης. Εξάλλου, ήταν και ποιητής και μια βαθιά ρομαντική ψυχή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία
Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση