, , ,

3 ροφήματα που τονώνουν την υγεία του εγκεφάλου

Μπορεί το νερό να είναι η πρώτη επιλογή για βέβαιη ενυδάτωση του οργανισμού μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το μοναδικό που μπορείτε

3 ροφήματα που τονώνουν την υγεία του εγκεφάλου

Μπορεί το νερό να είναι η πρώτη επιλογή για βέβαιη ενυδάτωση του οργανισμού μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το μοναδικό που μπορείτε να πίνετε μέσα στην ημέρα (ούτε και ο καφές). Αν και τα περισσότερα έτοιμα ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά και/ή άλλα πρόσθετα, υπάρχουν ορισμένα τα οποία μπορείτε να βρείτε στην αγορά ή να παρασκευάσετε μόνοι σας και τα οποία είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τον εγκέφαλο.

3 ροφήματα που τονώνουν την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία νευροεπιστήμονα

1. Nερό καρύδας

Θεωρήστε το νερό καρύδας ως ένα φυσικό ενεργειακό ποτό, ιδανικό για αθλητές. Το βρίσκουμε στο εσωτερικό της καρύδας, περιέχει ηλεκτρολύτες χωρίς συνθετική ζάχαρη, τεχνητά χρώματα και άλλα πρόσθετα που περιέχονται στα έτοιμα ενεργειακά ποτά.

Advertisment

Το νερό καρύδας περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Το ποτό αυτό μπορεί επίσης να συνεισφέρει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης, των ανθυγιεινών τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνα. Προσωπικά, πιστεύω ότι το νερό καρύδας είναι ικανοποιητικά αναζωογονητικό και γλυκό χωρίς όμως κίνδυνο για τον οργανισμό.

2. Τσάι

Πίνω συνεχώς τσάι. Επειδή όχι μόνο αγαπώ τη γεύση του, αλλά επίσης γιατί το βρίσκω και πολύ χαλαρωτικό – ίσως γι’ αυτό και αποτελεί μέρος ιεροτελεστίας στην Ασία εδώ και αιώνες. Τα αγαπημένα μου είδη τσαγιού είναι το πράσινο, η μέντα και όσα έχουν λίγη τεΐνη και μπαχαρικά όπως κανέλα και πιπέρι.

Το τσάι έχει εκπληκτικά οφέλη στον εγκέφαλο. Επιλέξτε πράσινο, μαύρο και ουλόνγκ και θα αποτρέψετε την γνωστική εξασθένιση κατά 50%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει το άγχος, να τονώσει τη μνήμη, να ενισχύσει την προσοχή και να βελτιώσει τη συνολική εγκεφαλική λειτουργία και συνδεσιμότητα.

Advertisment

Πίνοντας μόλις μισό φλιτζάνι πράσινου τσαγιού καθημερινά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας και κατάθλιψης και παράλληλα να μειώσετε την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Για την ακρίβεια, όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη  κατά 21%. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η επίδραση είναι ίση με 2.5 ώρες άσκησης την εβδομάδα.

Τα γνωστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το τσάι οφείλονται εν μέρει στη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε κυρίως στο πράσινο τσάι, αλλά και στο μαύρο, λευκό και ούλονγκ. Το EGCG βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, ενώ παράλληλα καταπολεμά τις φλεγμονές και έχει αποδειχθεί ότι παράγει εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με χαλάρωση αλλά και παραγωγική εγρήγορση. Γι’ αυτούς τους λόγους, το τσάι, ειδικά το πράσινο, λειτουργεί προληπτικά κατά ενός εύρους παθήσεων, όπως καρδιαγγειακών, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως Αλτσχάιμερ.

Το πράσινο, το μαύρο, το λευκό και το oolong τσάι περιέχουν επίσης θειανίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Και αν και δεν πλησιάζει το επίπεδο του καφέ, το τσάι περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, που επίσης βοηθά στην εγρήγορση και στη βελτίωση της διάθεσης.

Τα ροφήματα βοτάνων επίσης παίζουν προστατευτικό ρόλο στον εγκέφαλο, μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη κατά των νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνες. Για βέλτιστα αποτελέσματα, αποφύγετε την προσθήκη γάλακτος, ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών στο τσάι.

3. Πράσινοι χυμοί

Ο πράσινος χυμός φτιάχνεται από τη συμπίεση ολόκληρων, φρέσκων πράσινων λαχανικών. Συνιστά πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών, ενζύμων και φυτοχημικών, καθιστώντας τον ρόφημα εξαιρετικής πυκνότητας σε θρεπτικά στοιχεία.

Επιπροσθέτως, ο πράσινος χυμός είναι εφοδιασμένος με χλωροφύλλη, εκείνη τη χρωστική ουσία που προσφέρει στα φυτά το ζωντανό πράσινο χρώμα τους και βοηθά στην αποτοξίνωση και την οξυγόνωση του αίματος, μειώνοντας παράλληλα τις φλεγμονές.

Το σώμα μας απορροφά καλύτερα τα μικροθρεπτικά στοιχεία του πράσινου χυμού απ’ ότι αν τρώγαμε ολόκληρα τα φρούτα. Επιπλέον, ο πράσινος χυμός δεν περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να προσδεθούν στα μικροθρεπτικά και να τα παρασύρουν στην πεπτική οδό, δυσκολεύοντας την απορρόφησή τους.

Φυσικά, δεν υποστηρίζω ότι ο πράσινος χυμός αποτελεί υποκατάστατο της κατανάλωσης πράσινων λαχανικών. Αντιθέτως, θεωρήστε τον ως μια καλή επιλογή, όταν θέλετε να πιείτε κάτι γευστικό, ενυδατικό και σούπερ υγιεινό. Μπορείτε να πίνετε έως και 1 ποτήρι την ημέρα και να προσθέτετε ό,τι σας αρέσει περισσότερο.

Επίσης, ο χυμός γίνεται γευστικότερος αν συνδυάζετε τα πράσινα λαχανικά με κάποια φρούτα στο χυμό, όπως αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, μάνγκο, ανανά, φράουλες και άλλα κόκκινα φρούτα. Όμως, βεβαιωθείτε ότι ο χυμός σας περιέχει περισσότερα πράσινα λαχανικά παρά φρούτα, καθώς τα τελευταία περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες.

Καταναλώστε το χυμό σας μέσα σε 30 λεπτά αφού τον φτιάξετε. Πλύνετε καλά ό,τι προσθέσετε και προτιμήστε βιολογικά. Εναλλάξτε τα λαχανικά που χρησιμοποιείτε μέσα στην εβδομάδα για το χυμό σας ώστε να λαμβάνετε μεγάλη ποικιλία θρεπτικών στοιχείων.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/hydrating-drinks-to-benefit-brain-health-that-arent-water

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση