Κάννες: Υποβρύχιο μουσείο προστατεύει τη θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο

Πριν από λίγες μέρες κοντά στο νησί της Αγίας Μαργαρίτας που βρίσκεται στις Κάννες της Γαλλίας άνοιξε ένα πρωτότυπο υποβρύχιο οικολογικό μουσείο. 6 αγάλματα

Κάννες: Υποβρύχιο μουσείο προστατεύει τη θαλάσσια ζωή στη θάλασσα της Μεσογείου

Πριν από λίγες μέρες κοντά στο νησί της Αγίας Μαργαρίτας που βρίσκεται στις Κάννες της Γαλλίας άνοιξε ένα πρωτότυπο υποβρύχιο οικολογικό μουσείο. 6 αγάλματα που μοιάζουν με μάσκες εγκαταστάθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τη θαλάσσια ζωή στην περιοχή.

Κάθε έργο είναι κατασκευασμένο από υλικά με ουδέτερο PH και έχουν μια τέτοια υφή στην επιφάνειά τους που ενθαρρύνει τη δημιουργία φωλιών και προστατευμένων περιοχών για όλα τα πλάσματα της θάλασσας. Η υποβρύχια έκθεση τοποθετήθηκε ανάμεσα σε ζώνες βλάστησης Ποσειδωνίας. Αυτό το είδος θαλάσσιου γρασιδιού σχηματίζει μεγάλες εκτάσεις υποβρύχιων λιβαδιών και είναι πολύτιμο μέρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Φωτογραφία: @jasondecairestaylor

Τα φυτά της θάλασσας ονομάζονται συχνά «οι πνεύμονες του ωκεανού», επειδή παράγουν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου. Σε εκείνη την περιοχή απαγορεύονται οι βάρκες και τα σκάφη ώστε οι άγκυρές τους να μην βλάπτουν αυτά τα λιβάδια, αλλά και για να παραμένουν ασφαλείς οι δύτες – επισκέπτες.

Το πρωτότυπο αυτό project χρειάστηκε 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η περιοχή ήταν κάποτε γεμάτη σκουπίδια, όπως παλιές μηχανές και σωλήνες, τα οποία απομακρύνθηκαν για να δημιουργηθεί το μουσείο. Για τα αγάλματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν «μοντέλα» από την κοινότητα, όπως ο Maurice, ένας 80χρονος ψαράς και ο Anouk, ένας 9χρονος μαθητής.

Φωτογραφία: @jasondecairestaylor

Οι μάσκες έχουν δύο πρόσωπα. Η μία πλευρά που κοιτά προς την ακτή είναι «δυναμική και επιβλητική», ενώ η άλλη που κοιτά προς τον ωκεανό δείχνει «ευθραυστότητα και αποσύνθεση». Τι ενέπνευσε όμως τον γλύπτη; Για τον Jason deCaires Taylor, το έργο του είναι μια μεταφορά για τον ωκεανό.

«Από τη στεριά, βλέπουμε την επιφάνεια, ήρεμη και γαλήνια ή δυναμική και επιβλητική. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια υπάρχει ένα εύθραυστο οικοσύστημα – το οποίο συνεχώς υποβαθμίζεται και ρυπαίνεται όλα αυτά τα χρόνια από την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Από παλαιότερο έργο του γλύπτη Φωτογραφία: @jasondecairestaylor

Πρόκειται για το πρώτο του έργο στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά ο Βρετανός καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει και στο παρελθόν έργα τέχνης φιλικά προς τον ωκεανό. Στόχος του είναι να αλλάξει τη σχέση μας και το πώς βλέπουμε τη θάλασσα. Οι επιστήμονες θα μπορούν να παρατηρούν την ανάπτυξη χλωρίδας και πανίδας πάνω στα αγάλματα και έτσι το έργο θα έχει και ερευνητικό σκοπό.

Πηγή:

www.euronews.com/living/2021/02/08/underwater-museum-is-protecting-marine-life-in-the-mediterranean-sea

Κεντρική φωτογραφία: @jasondecairestaylor

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε