Σεβίλλη: Πανέμορφα παλάτια, πολύ πράσινο, πορτοκαλιές και πλέον ένα εξαιρετικό σύστημα αστικής ανακύκλωσης μέσω του οποίου εκατομμύρια τόνοι φρούτων μετατρέπονται σε ηλεκτρισμό. Όταν το ανοιξιάτικο αεράκι θα κατακλύσει την πόλη με το άρωμα των ανθισμένων πορτοκαλιών και ο τόπος θα φορέσει τα πιο όμορφά του ρούχα, οι μη μόνιμοι κάτοικοι δεν θα γνωρίζουν ότι περίπου 5.7 εκατομμύρια κιλά πορτοκαλιών από τα 50.000 της περιοχής θα κατέληγαν, όπως τα προηγούμενα χρόνια, να σαπίζουν πεσμένα στα πεζοδρόμια.
Στη συνέχεια, μύγες μαζεύονται γύρω από αυτούς τους σωρούς σάπιων πορτοκαλιών, οι οποίοι πατιούνται πολλές φορές και από τα περαστικά αυτοκίνητα – ένας πραγματικός πονοκέφαλος για το τμήμα καθαριότητας της πόλης. Φέτος, η Emasesa, η εταιρεία που κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Σεβίλλης αποφάσισε για δεύτερη συνεχή χρονιά να εκμεταλλευτεί αυτά τα πορτοκάλια και να τα μετατρέψει σε ένα διαφορετικό είδος χυμού.
Advertisment
«Η Emasesa προωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων για δεύτερη συνεχή χρονιά ώστε να παράγει καθαρή ενέργεια χάρη στο χυμό των πικρών πορτοκαλιών από τους δρόμους της πόλης», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας.
Ο χυμός των πικρών πορτοκαλιών είναι πλούσιος σε φρουκτόζη – που συνίσταται σε πολύ μικρές αλυσίδες άνθρακα. Αυτή η σύσταση και η διεργασία της ζύμωσης προκαλεί θερμότητα· αρκετή για να παρέχει ηλεκτρισμό σε 5 σπίτια για μια ολόκληρη μέρα με τη χρήση ενός μόνο τόνου πορτοκαλιών. Ωστόσο, τώρα που ακόμα το πρόγραμμα βρίσκεται σχετικά στην αρχή του, η ενέργεια που θα παράγεται, θα χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις καθαρισμού των υδάτων στο ίδιο το εργοστάσιο.
Τα υπολείμματα των πορτοκαλιών στη συνέχεια θα κομποστοποιηθούν για να θρέψουν το χώμα στα προάστια της περιοχής. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στη The Guardian, η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα πιστεύει πως αν δεν εξάγονταν όλα τα πορτοκάλια της πόλης στη Μ.Βρετανία – με τα οποία παρασκευάζονται μαρμελάδες – και μεταφέρονταν στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, 73.000 σπίτια της Σεβίλλης θα είχαν «πράσινη», ή ίσως πορτοκαλί, ενέργεια, για μια μεγάλη χρονική περίοδο.
Advertisment
Πηγή:
www.theguardian.com/environment/2021/feb/23/how-seville-is-turning-leftover-oranges-into-electricity