4 τρόποι για να μην αυτοτιμωρείστε μετά από έναν χωρισμό

4 τρόποι για να σταματήσετε τον φαύλο κύκλο της αυτοκριτικής μετά από έναν επώδυνο χωρισμό.

4 τρόποι για να μην αυτοτιμωρείστε μετά από έναν χωρισμό

Photo: Author/Depositphotos

Η υπερβολική αυτοκριτική εμποδίζει την ανάρρωση και την εξέλιξη

Ο πόνος της απόρριψης είναι έντονος, όταν ένα άτομο ανακαλύπτει ότι τα συναισθήματα σε μια σχέση δεν είναι πια αμοιβαία. Σε αυτή την περίπτωση, η απόγνωσή μας μπορεί να μας οδηγήσει να σκεφτούμε ότι δεν θα είμαστε ποτέ αρκετά καλοί, ώστε να αξίζουμε μια αμοιβαία αγάπη. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε ανθρώπινο πλάσμα που ζει και αναπνέει, έχει απορριφθεί μία ή παραπάνω φορές στη ζωή του. Η γέφυρα που θα απλωθεί πάνω από αυτές τις επώδυνες στιγμές είναι η γνώση ότι αυτά τα συναισθήματα της απόγνωσης και της απώλειας δεν είναι μόνιμα.

Advertisment

Η αμείλικτη αυτοκριτική παρατείνει και συγχύζει ακόμα περισσότερο τη διεργασία πένθους. Αντί για αυτοκριτική, χρησιμοποιήστε έναν οδυνηρό χωρισμό ή διαζύγιο για να εξελιχθείτε και για να γνωρίσετε καλύτερα τι να αναζητήσετε την επόμενη φορά.

4 τρόποι για να σταματήσετε τον φαύλο κύκλο της αυτοκριτικής μετά από έναν επώδυνο χωρισμό

1. Σκεφτείτε ποιοι είστε ξεχωριστά από εκείνη τη σχέση

Ίσως να χάσατε τον εαυτό σας κάπου στην πορεία της σχέσης σας. Ποιοι ήσασταν πριν αυτό το άτομο μπει στη ζωή σας; Επίσης, συλλογιστείτε το ποιοι θέλετε να γίνετε. Η βελτίωση των ενδιαφερόντων, των χόμπι και των στόχων σας για τις φιλίες σας είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος τρόπος να αρχίζετε να προχωράτε. Χρησιμοποιήστε το επώδυνο τέλος μιας σχέσης ως έναν τρόπο να αναπτυχθείτε και να πλησιάσετε το είδος ανθρώπου που επιθυμείτε να είστε, και όχι ως μια ευκαιρία για αυτο-κακοποίηση. Καταγράψτε τα ενδιαφέροντά σας. Θέστε βραχυπρόθεσμους στόχους και μακροπρόθεσμους για το που θέλετε να βρίσκεστε σε έξι μήνες, ένα χρόνο και πέντε χρόνια μετά. Το μονοπάτι μπροστά σας είναι ευκολότερο να το ακολουθήσετε, όταν γνωρίζετε που επιθυμείτε να πάτε.

2. Σκεφτείτε αν οι προσδοκίες για τον εαυτό σας είναι μη ρεαλιστικές

Για πολλούς, η κουλτούρα έχει προωθήσει την ιδέα ότι ο έρωτας και η αγάπη πρέπει να έρχονται πολύ εύκολα και αβίαστα. Αν δεν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι κατηγορούν τους εαυτούς τους, επειδή δεν πληρούν ένα standard, που οι άλλοι φαίνεται να έχουν πετύχει εύκολα. Στον πραγματικό κόσμο, κάθε φορά που χωρίζουμε, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας και μαθαίνουμε περισσότερα για το τι εμείς χρειαζόμαστε μέσα σε μια σχέση.

Advertisment

Η προσδοκία ότι θα τα πετύχουμε όλα, χωρίς καμία διαδικασία μάθησης, είναι μη ρεαλιστική και μάταιη. Για την ακρίβεια, πολλοί χρειάζεται να χάσουν κάποιους έρωτες για να βρουν τελικά το τι χρειάζονται, και τελικά να ταιριάξουν. Κάθε φορά που επικρίνετε τον εαυτό σας, να θυμάστε ότι δεν είστε εγγενώς λάθος, αλλά ότι μάλλον έχετε λάθος σκεπτικό, αν πιστεύετε ότι η αγάπη θα έρθει έτσι γρήγορα και απλά.

3. Αναλογιστείτε τι έχετε μάθει από την πρώην σχέση σας

Κάθε αποτυχημένη σχέση είναι μια ευκαιρία- όχι για αυτοτιμωρία- αλλά για να επωφεληθείτε των πραγμάτων που μάθατε για εσάς. Αν εσωτερικεύσετε αυτές τις πληροφορίες, τότε θα εξελιχθείτε και ύστερα θα είναι πιο πιθανό να καταφέρετε μια πιο μακροχρόνια σχέση. Παρατηρήστε τον εαυτό σας κάθε φορά που πέφτει στην παγίδα της αυτοκριτικής. Ίσως τιμωρείτε τον εαυτό σας για την προσωπικότητά σας, την εμφάνιση ή για όσα είπατε ή δεν είπατε.

Μόλις συνειδητοποιήσετε τον φαύλο κύκλο της αυτοκριτικής, βγάλτε ένα ημερολόγιο και γράψτε, όχι τα ελαττώματα σας, αλλά το τι σας δίδαξε αυτή η σχέση για τον εαυτό σας. Δηλαδή όχι παραδείγματα όπως «πολύ ανασφαλής», ή «πολύ άσχημος/η». Αλλά «έμαθα ότι πρέπει να δουλέψω τις δεξιότητες επικοινωνίας μου» ή «πρέπει να χτίσω δικά μου ενδιαφέροντα και χόμπι».

4. Σκεφτείτε το πώς θα νιώθετε για το χωρισμό σας σε 15 χρόνια

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε εκείνη τη στιγμή, αλλά το πιθανό είναι ότι θα έρθει μια μέρα που δεν θα σκέφτεστε πια εκείνη την απώλεια. Για την ακρίβεια, σε ένα υγιές μέλλον, θα μπορείτε ακόμα και να γελάτε ή να κοροϊδεύετε καταστάσεις ή το πόσο βαριά και σοβαρά παίρνετε τώρα τα πράγματα. Πιστέψτε ότι αν συνεχίζετε να εξελίσεστε και να μαθαίνετε, θα βρείτε τελικά τον κατάλληλο σύντροφο. Η σχέση που πενθείτε έχει και αυτή το ρόλο της σε αυτή τη διαδικασία επίτευξης του στόχου σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting
«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση