, ,

7 δημιουργικοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας στη διατροφή και περιποίησή σας

Το λάδι καρύδας μειώνει τους ερεθισμούς, απορροφάται εύκολα, αντιμετωπίζει φλεγμονές και βακτηριακές μολύνσεις.

7 δημιουργικοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας στη διατροφή και περιποίησή σας

Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την τρέλα που ονομάζεται λάδι καρύδας. Μαγειρεύουν με αυτό. Το προσθέτουν στον καφέ τους, το αλείφουν στο τοστ τους και πολλά άλλα ακόμα. Το βάζουν στα μαλλιά και στην επιδερμίδα τους. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει τίποτα που το λάδι καρύδας δεν μπορεί να κάνει!

Αλλά το γεγονός και μόνο ότι πρόκειται για την πιο πρόσφατη υπερτροφή, δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να το προσθέτετε στο φαγητό σας. Κάτι που χρειάζεται να έχετε κατά νου, όταν καταναλώνετε λάδι καρύδας είναι τα κορεσμένα λιπαρά του, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν τη συνολική, HDL και LDL χοληστερίνη, σύμφωνα με αναθεώρηση 21 μελετών που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλη του 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews.

Advertisment

Οπότε, αν και μπορεί να ανεβάσει την καλή προστατευτική χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει και την κακή, εκείνη που συνδέεται με την εμφάνιση καρδιοπαθειών. Να θυμάστε ότι αν θέλετε να καταναλώνετε λάδι καρύδας, χρειάζεται να είναι ένα από τα πολλά είδη λαδιού στη διατροφή σας. Χρησιμοποιήστε το δηλαδή εναλλάξ με το παρθένο ελαιόλαδο, το αραχιδέλαιο και το σταφυλέλαιο για παράδειγμα.

Το λάδι καρύδας όμως είναι το καλύτερο όσον αφορά στην περιποίηση του δέρματος. Μειώνει τους ερεθισμούς, απορροφάται εύκολα, αντιμετωπίζει φλεγμονές και βακτηριακές μολύνσεις.

7 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας στη διατροφή και περιποίησή σας

1. Χρησιμοποιήστε το στη μαγειρική σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες

Όταν μαγειρεύετε σε μεγάλες θερμοκρασίες, είναι λάθος να θεωρούμε το λάδι καρύδας ως την καλύτερη επιλογή. Μπορεί να είναι καλή, αλλά χρειάζεται να επιλέξετε τη σωστή μορφή. Το παρθένο λάδι καρύδας μπορεί να αντέξει μόνο μέχρι τους 180 °C. Για μαγείρεμα σε υψηλότερη φωτιά, επιλέξτε ένα βιολογικό επεξεργασμένο λάδι καρύδας, που μπορεί να αντέξει μέχρι και τους 230 °C.

Advertisment

2. Χρησιμοποιήστε το λάδι καρύδας ως φυσική θεραπεία στην ανακούφιση του εκζέματος

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε μια κρίση εκζέματος, δοκιμάστε το λάδι καρύδας. Λόγω της φαγούρας, το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση βακτηρίων εκεί και συγκεκριμένα σταφυλόκοκκου. Από την άλλη πλευρά, έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή εφαρμογή λαδιού καρύδας στην επιδερμίδα για ένα μην προκάλεσε 95% μείωση του σταφυλόκοκκου στο δέρμα.

Το λάδι καρύδας είναι εφοδιασμένο με λαυρικό οξύ, που έχει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δραστηριότητα που καταπολεμά τα βλαβερά βακτήρια. Ως ενυδατική ουσία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπλαση του δερματικού φραγμού, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού σας.

3. Χρησιμοποιήστε το λάδι καρύδας για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα των παιδιών σας

Αν τα παιδιά σας ταλαιπωρούνται από δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα ή έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα, το λάδι καρύδας αποτελεί έναν φυσικό τρόπο ενυδάτωσης που δεν περιέχει αρώματα ή άλλα συστατικά, που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Σε έρευνα δημοσιευμένη στο Journal of Tropical Pediatrics τον Δεκέμβρη του 2015, το λάδι καρύδας χρησιμοποιήθηκε σε βρέφη για να μειώσει την απώλεια νερού μέσω του δέρματος. Για την αποφυγή πιθανών κινδύνων, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρώτα μιλήσει με τον παιδίατρο.

4. Χρησιμοποιήστε το για τη στοματική σας υγεία

Οι πλύσεις στόματος με την τεχνική oil pulling γίνεται συνήθως με ελαιόλαδο, κάτι που ωφελεί ασθενείς με ουλίτιδα ή μεγάλο πρόβλημα με την πλάκα. Αλλά δοκιμάστε και το λάδι καρύδας. Υπάρχει λόγος που το λάδι καρύδας ωφελεί το στοματικό μικροβίωμα και τη στοματική υγεία. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία για την πρακτική αυτή.

5. Χρησιμοποιήστε το ως φυσικό λιπαντικό

Για να καταπολεμήσετε την ξηρότητα του γυναικείου κόλπου, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα οργανικού επεξεργασμένου λαδιού καρύδας πριν κοιμηθείτε (η έμφαση να παραμείνει στη μικρή ποσότητα). Αυτή η ιδιότητα μπορεί να βοηθήσει πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Αλλά και πάλι, βεβαιωθείτε ότι θα το συζητήσετε πριν με τον γιατρό σας.

6. Τρίψε με αυτό τα πόδια σας μετά τη γυμναστική

Αν πηγαίνετε συχνά στο γυμναστήριο και ανησυχείτε για τον κίνδυνο εμφάνισης του ποδιού του αθλητή, μπορείτε να τρίψετε λίγο λάδι καρύδας στα πόδια σας πριν τον ύπνο. Χάρη στις αντιμυκητιακές ιδιότητες, το λάδι μπορεί να προλάβει τέτοιες μολύνσεις. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να φροντίσει το ξηρό, σκασμένο δέρμα – κάτι που εμφανίζεται συχνά στις φτέρνες μας. Να θυμάστε ότι οι καλύτεροι τρόποι να καταπολεμήσετε τις μολύνσεις από μύκητες είναι να φοράτε παπούτσια ή παντόφλες, όταν κάνετε μπάνιο και να στεγνώνετε προσεκτικά το δέρμα σας, πριν βάλετε τις κάλτσες και τα παπούτσια.

7. Εφαρμόστε το στα μαλλιά για να τα ξεμπερδέψετε

Όταν το εφαρμόζετε πριν ή μετά το λούσιμο, το λάδι καρύδας βοηθά στο να ξεμπερδεύετε τα μαλλιά σας χωρίς να τα επιβαρύνετε, σύμφωνα με έρευνα του International Journal of Trichology. Φαίνεται ότι το λαυρικό οξύ στο λάδι καρύδας μπορεί εύκολα να διεισδύσει στις πρωτεΐνες και να βοηθήσει στην προστασία της τρίχας. Απλά χρησιμοποιήστε το σε μικρή ποσότητα, αλλιώς τα μαλλιά σας θα δείχνουν λαδωμένα.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892314/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19134433

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26338490?dopt=Abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198813/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση