, , ,

Κατάθλιψη: 5 απλοί τρόποι για να περιορίσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα

Πριν την πανδημία, υπολογιζόταν ότι πάνω από 40 εκατομμύρια άτομα υπέφεραν από κατάθλιψη και τώρα είναι πιθανό αυτός ο αριθμός να διπλασιάστηκε.

Κατάθλιψη: 5 απλοί τρόποι για να καταπραΰνουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα

Πριν την πανδημία, υπολογιζόταν ότι πάνω από 40 εκατομμύρια άτομα υπέφεραν από κατάθλιψη και τώρα είναι πιθανό αυτός ο αριθμός να διπλασιάστηκε. Αναμφίβολα, αυτό το πρόβλημα είναι κυρίως συγκυριακό, συνδέεται άμεσα με τα ζητήματα που εμφανίστηκαν τον περασμένο χρόνο και συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν.

Οι παρακάτω 5 τρόποι δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υποκατάστατα της θεραπείας, ούτε έχουν τη δύναμη να αλλάξουν όλο μας τον κόσμο· όμως μπορούν να διευκολύνουν προσωρινά την κατάσταση και να προσφέρουν λίγη ανακούφιση ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Advertisment

5 απλοί τρόποι να καταπραΰνουμε προσωρινά τα συμπτώματα της κατάθλιψης

1. Φροντίδα ενός κατοικίδιου

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζωάκι και θα αλλάξει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας. Τα αδέσποτα ζώα έχουν μεγάλη ανάγκη από στοργή, αγάπη και φροντίδα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρωπο. Γίνετε ο αγαπημένος άνθρωπος ενός ζώου και θα νιώσετε την άνευ όρων αποδοχή του. Θα σας δώσει ένα σημαντικό σκοπό, μια ευχάριστη ευθύνη και έναν σημαντικό ρόλο. Ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης.

2. Η αναγνώριση ότι η ύπαρξη σε ένα άνετο περιβάλλον αποτελεί δώρο

Κάθε μέρα αναγνωρίστε ότι ευτυχώς βρίσκεστε σε ένα σπίτι, ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που ενδιαφέρονται κλπ. Αυτές οι μικρές καθημερινές συνειδητοποιήσεις θρέφουν μια μικρή ευγνωμοσύνη, η οποία έχει τη δύναμη να μας βοηθά να προχωρήσουμε παρακάτω. Και αν νιώθετε την ανάγκη να αυξήσετε την άνεση στη ζωή σας, προσπαθήστε λίγο παραπάνω να τη βρείτε. Η δυσφορία οδηγεί στην δυστυχία και στην αδράνεια.

3. Κίνηση

Ναι, είναι πολύ δύσκολο κανείς να βρει το κίνητρο και τη διάθεση να ασκηθεί. Όμως, δεν υπάρχει πιο προσβάσιμο, οικονομικό, αποτελεσματικό προσωρινό διαθέσιμο αντικαταθλιπτικό από την κίνηση. Όχι, δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, ούτε σκληρές προπονήσεις. Μόνο ένα ζευγάρι απλά αθλητικά, λίγη μουσική στα ακουστικά και ο δρόμος.

Advertisment

4. Προσφορά

Ανεξαρτήτως του πόσο άσχημα νιώθετε, κάποιος άλλος εκεί έξω είναι χειρότερα. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε ένα άλλο άνθρωπο θα σας σας κάνει να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας, συνήθως λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Προσοχή: ο σκοπός δεν είναι να δίνουμε περισσότερα απ’ όσα έχουμε, αλλά η ισορροπία. Με τον καιρό, χρειάζεται να μάθουμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές, να κρατάμε πόρους και δυνάμεις και για εμάς. Η ικανοποίηση από τέτοιες δράσεις βοηθά στον προσωπικό μας αγώνα.

5. Ανάγνωση

Κάποιοι προτιμούν τα βιβλία, τις εφημερίδα και τα περιοδικά. Άλλοι χρειάζονται τις συσκευές τους. Όποιο κι αν είναι το μέσο, η καθημερινή ανάγνωση είναι σχεδόν απαραίτητη. Απλώς προσθέστε τουλάχιστον 10 λεπτά από αυτή την δραστηριότητα – όχι όμως κάτι που να αφορά στην εργασία σας. Βυθιστείτε σε μια ιστορία, σε έναν άλλο κόσμο και αφήστε το νου σας ελεύθερο. Αυτά τα λεπτά προσθέτουν στην απαραίτητη χαλάρωση που χρειάζεται το σώμα και ο νους.

Κάποια λειτουργούν σε ορισμένους ανθρώπους, άλλα σε άλλους. Δεν βλάπτει να δοκιμάσετε κάποια από αυτά· πάντα όμως με την υπευθυνότητα που χρειάζεται να σας διακατέχει. Για παράδειγμα, αντί να υιοθετήσετε απευθείας ένα σκυλάκι για να δείτε πώς αυτή η σχέση θα μπορούσε να συνεισφέρει στον αγώνα σας κατά της κατάθλιψης, μπορείτε καλύτερα να φιλοξενήσετε για λίγο καιρό ένα από κάποια φιλοζωική και να δείτε πώς θα αντιδράσετε.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την προσφορά. Αν έχετε δεσμευτεί σε κάτι, ολοκληρώστε το και μετά εξερευνήστε κατά πόσο αυτή η πράξη βοήθησε κι εσάς. Η ζωή αλλάζει με μικρά βήματα, σταδιακά αυτά θα προστεθούν και θα σας καταπραΰνουν.

Πηγή:

psychologytoday.com/intl/blog/emotional-fitness/202103/5-simple-ways-help-ease-depression

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση