,

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Προτάθηκε 84 φορές για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής αλλά δεν κέρδισε ποτέ

Αν υπήρξε κάποιος που να πλησίαζε το επίπεδο ιδιοφυΐας του Αϊνστάιν, αυτός ήταν ο συμπατριώτης του Άρνολντ Σόμμερφελντ. Για την ακρίβεια, παρά το γεγονός

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Προτάθηκε 84 φορές για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής αλλά δεν κέρδισε ποτέ

Αν υπήρξε κάποιος που να πλησίαζε το επίπεδο ιδιοφυΐας του Αϊνστάιν, αυτός ήταν ο συμπατριώτης του Άρνολντ Σόμμερφελντ. Για την ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερός του, ο Σόμμερφελντ ήταν πιο θερμός και ενθουσιασμένος με τη νέα κβαντική θεωρία. Άλλωστε, συνεισέφερε πολύ σε αυτή.

Ο σπουδαίος επιστήμονας υπηρετούσε στο στρατό για 9 χρόνια πριν γίνει καθηγητής φυσικής. Ακολουθούν ακόμη 10 εκπληκτικά στοιχεία από τη ζωή του για να γνωρίσουμε μια δυστυχώς υποτιμημένη ευφυΐα στο πεδίο της φυσικής επιστήμης.

Advertisment

10 σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του σπουδαίου φυσικού Άρνολντ Σόμμερφελντ

1. Από την παιδική ηλικία, ο Άρνολντ Σόμμερφελντ αποκτούσε γνώσεις με μεγάλη ταχύτητα. Έλαβε το διδακτορικό του στη φυσική όταν ήταν μόλις 23 ετών.

2. Υπήρξε από τους πρώτους που αναγνώρισε την εγκυρότητα της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Η στήριξή του βοήθησε τη θεωρία να γίνει πιο αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

3. Ο Σόμμερφελντ προτάθηκε 84 φορές για να λάβει το Νόμπελ φυσικής (περισσότερο από κάθε άλλο φυσικό ποτέ), όμως ποτέ δεν το κέρδισε.

Advertisment

4. Όμως έλαβε τεράστια αναγνώρισε από όλους εκείνους που μόρφωσε και ενέπνευσε, συμπεριλαμβανομένων των Heisenberg, Pauli, Debye and Bethe.

5. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τους δεύτερους και τρίτους κβαντικούς αριθμούς. Είναι εξαιρετικά σημαντικοί λόγω της χρήσης τους στον καθορισμό της διάταξης των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό ενός ατόμου.

6. Ο Αϊνστάιν του είπε κάποτε: «Αυτό που θαυμάζω ιδιαιτέρως σε εσένα είναι ότι έχεις “πλάσει” έναν μεγάλο αριθμό νέων ταλέντων».

7. Ο Σόμμερφελντ ενθάρρυνε τη συνεργασία με τους μαθητές του. Συχνά τους συναντούσε μετά από μια διάλεξη για να συζητήσει τις αμφιβολίες τους. Η πορεία του ως καθηγητής ήταν μακρά, αφού συμπλήρωσε 32 ολόκληρα χρόνια.

8. Ο Σόμμερφελντ ήταν επίσης γνωστός ταξιδευτής. Έκανε πολυάριθμα ταξίδια χωρίς διακοπή επί 2 χρόνια (1928-1929) σταματώντας στην Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

9. Έγραψε στον Αϊνστάιν λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κατάχρηση της λέξης “εθνικό” από τους ανθρώπους που μας κυβερνούν με έκανε να παραιτηθώ πλήρως από τα «πατριωτικά μου συναισθήματα» που ήταν τόσο έντονα στην περίπτωσή μου.

10. Ο Σόμμερφελντ απεβίωσε το 1951 στο Μόναχο όταν χτυπήθηκε από φορτηγό καθώς περπατούσε με τα εγγόνια του. Ήταν 82 ετών.

Πηγή:

www.wondersofphysics.com/2020/12/arnold-sommerfeld-facts

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση