8 μυστικά για να απομνημονεύετε και να θυμάστε ευκολότερα

Αν κι εσείς δυσκολεύεστε να συγκρατείτε στη μνήμη σας μικρές λεπτομέρειες, ξαναρωτάτε συνέχεια το ίδιο και δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα ονόματα των ανθρώπων

8 μυστικά για να απομνημονεύετε και να θυμάστε ευκολότερα

Αν κι εσείς δυσκολεύεστε να συγκρατείτε στη μνήμη σας μικρές λεπτομέρειες, ξαναρωτάτε συνέχεια το ίδιο και δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζετε ή λεπτομέρειες από βιβλία και ταινίες, πρέπει να μάθετε ότι είναι κάτι που μπορείτε να βελτιώσετε.

Τη δεκαετία του 1870, ο Hermann Ebbinghaus, Γερμανός ψυχολόγος, άρχισε να εστιάζει τη δουλειά του στο ζήτημα της ανθρώπινης μνήμης και αποφάσισε να διεξάγει πειράματα, ώστε να ανακαλύψει περισσότερα πάνω στο θέμα αυτό. Ανέπτυξε επιστημονικά αξιόπιστες πειραματικές μεθόδους για την ποσοτική μέτρηση της μνήμης.

Advertisment

Δημιούργησε λίστες ψευδολέξεων και τις χρησιμοποίησε για να εκτιμήσει την καθαρή μάθηση, τη μάθηση του ελεύθερου νοήματος. Γνώριζε το γεγονός ότι η εκμάθηση νέων πληροφοριών επηρεάζεται από τη γνώση μας, οπότε πειραματίστηκε με υλικό ελάχιστου ή καθόλου νοήματος.

Τα ευρήματά του διαμόρφωσαν την «καμπύλη λήθης», ή τον δείκτη σύμφωνα με τον οποίο φαίνεται πότε αρχίζουμε να ξεχνάμε νέες πληροφορίες. Παρατήρησε ότι ξεχνούσε μια σημαντική ποσότητα πληροφοριών μετά από 20 λεπτά· και πάνω από το μισό των ψευδολέξεων (δηλαδή του υλικού χωρίς νόημα) μέσα σε μία ώρα. Ξέχναγε τα 2/3 του υλικού που είχε μάθει μέσα σε μια μέρα και το υπόλοιπο 1/3 παρέμεινε στη μνήμη του.

Επιπλέον, συμπέρανε και κατέληξε σε μια θεωρία, την επίδραση της κατανεμημένης επανάληψης, σύμφωνα με την οποία συγκρατούμε αυτά που μαθαίνουμε ευκολότερα και αποτελεσματικότερα, όταν μελετάμε τις πληροφορίες περισσότερες φορές, κατανεμημένες σε μεγάλο χρονικό διάστημα (και όχι σε σύντομο).

Advertisment

Για παράδειγμα, αν μελετάτε μια ομιλία μια εβδομάδα πριν την παρουσιάσετε, θα τη μάθετε καλύτερα απ’ ότι αν τη μάθετε το προηγούμενο βράδυ. Αυτό βέβαια αφορά στις πληροφορίες που θέλετε να κρατήσετε στη μνήμη σας σε βάθος χρόνου.

Η Τεχνική της Κατανεμημένης Επανάληψης περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα

Βραχύχρονη αποθήκευση πληροφοριών:

• 1η επανάληψη αμέσως μετά την εκμάθηση

• 2η επανάληψη μετά από 15-20 λεπτά

• 3η επανάληψη μετά από 6-8 ώρες

• 4η επανάληψη μετά από 24ώρες

Μακροχρόνια αποθήκευση πληροφοριών:

• 1η επανάληψη αμέσως μετά την εκμάθηση

• 2η επανάληψη μετά από 20-30 λεπτά

• 3η επανάληψη μετά από 1 μέρα

• 4η επανάληψη μετά από 2-3 εβδομάδες

• 5η επανάληψη μετά από 2-3 μήνες

Παρ’ όλα αυτά, αν ακόμα ξεχνάτε τα γενέθλια των αγαπημένων σας και δεν μπορείτε να ψωνίσετε χωρίς να έχετε μια γραμμένη λίστα αυτών που χρειάζεστε, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά βοηθητικές:

1. Χρειάζεται αρχικά να κατανοήσετε αυτό που μαθαίνετε, ώστε να μπορέσετε να ανακαλέσετε την πληροφορία από τη μνήμη σας.

2. Χρειάζεται να θέσετε προτεραιότητες ως προς τι είναι πιο σημαντικό αρχικά να συγκρατήσετε.

3. Το φαινόμενο της σειράς τοποθέτησης δείχνει ότι απομνημονεύουμε και συγκρατούμε ευκολότερα στοιχεία που μαθαίνονται στην αρχή και στο τέλος.

4. Όταν μαθαίνετε μια ξένη γλώσσα, για να διευρύνετε ευκολότερα το λεξιλόγιό σας, αντιστοιχήστε τις λέξεις με λέξεις που έχετε ήδη μάθει.

5. Θυμόμαστε ευκολότερα τα αντίθετα, οπότε όταν θέλετε να μάθετε ένα νέο λεξιλόγιο σε μια άλλη γλώσσα, προτιμήστε να μαθαίνετε τα αντίθετα μαζί, όπως για παράδειγμα μέρα-νύχτα.

6. Όταν μαθαίνετε κάτι, φανταστείτε το και χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος, αφού αυτό θα ενεργοποιήσει τη μυϊκή σας μνήμη και θα το συγκρατήσετε ευκολότερα.

7. Χρησιμοποιήστε φράσεις επιδοκιμασίας για τον εαυτό σας, όπως «τα κατάφερα» ή «ωραία, πάμε παρακάτω», όσο μαθαίνετε κάτι και έτσι θα συνδέσετε τις πληροφορίες με μια θετική αίσθηση.

8. Η θεωρία παρέμβασης υποδεικνύει ότι παρόμοιες αναμνήσεις μπορούν να αναμιχθούν μεταξύ τους. Γι’ αυτό, αλλάξτε πού και πού τη θεματολογία αυτού που μαθαίνετε για να διαπλέξετε τις πληροφορίες που συγκρατείτε.

Επομένως, αυτό που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι απλά να θυμάστε αυτές τις συμβουλές και δεν θα ξεχάσετε ποτέ ξανά τίποτα!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως έχετε μικροτραύματα; Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα θεραπεύσετε
"Τα συναισθήματα μας κινούν" | 4 τρόποι να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα αξιοποιώντας τα συναισθήματά σας
Κατανόηση και αντιμετώπιση του Burnout: Πώς να επαναφέρετε την ισορροπία στη ζωή σας
Συνείδηση: Η απώλεια της αλήθειας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση