, ,

Γιατί παρατηρούμε αύξηση του άγχους κατά τη διάρκεια της περιόδου – Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστούμε;

Έχει εδώ και χρόνια αποδειχθεί τόσο ερευνητικά όσο και εμπειρικά η σύνδεση ανάμεσα στις ορμονικές διακυμάνσεις και στο άχγος.

Γιατί παρατηρούμε αύξηση του άγχους κατά τη διάρκεια της περιόδου – Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστούμε

Ξαφνικά, η καρδιά μας αρχίζει να χτυπά γρήγορα, το κεφάλι μας πάει να σπάσει, ο νους μας ταξιδεύει σε σκοτεινά μέρη και γενικά νιώθουμε έντονη δυσφορία. Το άγχος μπορεί να συνδέεται με μια συγκεκριμένη αιτία ή μπορεί να οφείλεται σε μια γενικότερη αίσθηση χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Εκτός από την περίπτωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, αυτή η ενοχλητική αίσθηση φαίνεται να συμπίπτει με την εκκίνηση της περιόδου.

Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη αύξηση άγχους εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων. Ορισμένες φορές, η αλλαγή στις ορμόνες μπορεί να προκαλέσει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή ακόμα και προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (PMDD). Σύμφωνα με το American Family Physician, το 85% περίπου των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν ένα ή περισσότερα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα και το 2-10% αναφέρει και έντονα συμπτώματα αδιαθεσίας.

Advertisment

Η σύνδεση ανάμεσα στο άγχος και την περίοδο

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη, οι γυναίκες 14-5 ετών έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άγχους σε σύγκριση με τους άνδρες. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές του έμμηνου κύκλου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος, η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη πέφτουν με ραγδαίους ρυθμούς. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ταχεία ορμονική απόσυρση μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα συμπτώματα. Εντούτοις, οι αντιδράσεις σε αυτές τις φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές είναι μοναδικές· κάποιες γυναίκες βιώνουν έντονες μεταπτώσεις της διάθεσης, ενώ άλλες ελάχιστες. Επίσης, μπορεί αυτό που νιώθουμε να μην είναι απαραιτήτως άγχος· σε αρκετές περιπτώσεις, είναι μια ευερεθιστότητα, μια θλίψη ή μια έντονη ανησυχία.

Σπιτικοί τρόποι ανακούφισης από το άγχος στην περίοδο

Εκτός από την ψυχοθεραπεία που στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την έντονη δυσφορία ή το άγχος που συνοδεύουν την περίοδο, υπάρχουν και ορισμένες στρατηγικές αυτοφροντίδας που βοηθούν την κατάσταση:

Advertisment

– Άσκηση: Δεν χρειάζεται να κάνετε ολόκληρη την προπόνηση, αν δεν το νιώθετε. Χορέψτε λίγο στο σπίτι ή βγείτε για τρέξιμο. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την πρόσληψη οξυγόνου και την κυκλοφορία του αίματος προς το ήπαρ. Αυτό βοηθά στην διάσπαση των ορμονών από το ήπαρ.

– Αναζωογονητική γιόγκα: Αυτή η πρακτική ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό μας σύστημα. Μας βγάζει δηλαδή από την κατάσταση μάχης ή φυγής.

Αποφεύγουμε την καφεΐνη: Αυτό το διεγερτικό προκαλεί ταχυκαρδία και μιμείται τα συμπτώματα της κρίσης πανικού.

– Μαγνήσιο: Πρόκειται για ένα πολύτιμο μέταλλο που μπορεί να εξισορροπήσει το γλουταμινικό οξύ και τον νευροδιαβιβαστή GABA. Το πρώτο ενεργοποιεί ενώ το δεύτερο χαλαρώνει. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε το συμπλήρωμα αυτό στη διατροφή σας.

– Βιταμίνη Β6: Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας, υπάρχουν κάποια πρώιμα δεδομένα που δείχνουν ότι αυτή η βιταμίνη Β μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

– Θειανίνη: Το βρίσκουμε στο πράσινο τσάι. Πρόκειται για ένα αμινοξύ, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι χαλαρώνει το νου χωρίς να μας προκαλεί υπνηλία, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition.

Αν οι στρατηγικές αυτοφροντίδας δεν λειτουργήσουν, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας προτείνει ενδεχομένως κάποια αγωγή. Υπάρχει η επιλογή των ήπιων αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τα αντισυλληπτικά χάπια και φυσικά αυτά είναι πάντα αποτελεσματικότερα αν συνδυαστούν με ψυχοθεραπεία.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/anxiety/why-anxiety-spikes-with-your-period

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος
Σεροτονίνη, ντοπαμίνη, οξυτοκίνη | Οι κυριότερες ορμόνες και ο ρόλος τους στην ψυχική υγεία
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση